Начало » Новини » Коментари
11.03.2024 г.

До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди

Промените в закона за земята минават по бързата процедура
До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди

Снимка: sinor.bg

След многобройните срещи на браншовите организации и администрацията по промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, които се отнасят до сключването на доброволните споразумения и предимственото отдаване на пасища и мери от Държавния поземлен фонд на зеленчукопроизводители, животновъди и овощари, на 8 март група народни представители от ГЕРБ-СДС, „Продължаваме промяната“-“Демократична България“ и ДПС са внесли проектопромените за обсъждане от Народното събрание.

Корекциите са от съществено значеине за стопаните, затова е важно да влязат в сила още през тазгодишната Кампания за директните плащания. Именно затова и проектоизмененията са депозирани в парламента по бързата процедура. Новите текстове в чл. „37в“ се отнасят до доброволните споразумения за ползване на земите и с тях ще се премахне досега действащата порочна практика ползвателите на земята да бъдат изнудвани от единици притежатели на малки парцели, които не желаят да подпишат доброволните едногодишните зоговори за ползване на обработваемите земи.

Особено важни в проекта са поправките, отнасящи се до търговете за отдаване на земи от Държавния поземлен фонд ДПФ, така че с предимство да се ползват уязвимите сектори и малките фермери. Особен акцент се поставя върху ползването на мерите и пасищата от животновъди с реални стада. Според поправките кандидатите в тези търгове трябва да се намират на територията на съответното землище, а регистрираните стопани да имат поне 3-годишна история. Колкото до зеленчуковите и овощни градини отдаваните земи не трябва да превишават 300 декара.

При отглеждането на млечни говеда стопаните не могат да кандидатстват за повече от 15 декара на една животинска единица – ако земята е от първа до седма категория. Ако е от 8 до 10-та кагегория – декарите не може да са над 30 на една животинска единица, четем в промените. При месодайните породи тези декари за една животинска единица са съответно 20 дка – до 7 категория включително, и 40 дка – от 8 до 10 категория земя.

Забрана за пашуване в природните паркове - дискусия

По искане на бранша са въведени и сериозни санкции за председателите на комисиите, разпределящи пасищата и ливадите, които не се съобразят с факта, че годишно трябва да проверяват дали избраните ползватели на държавните терени имат 3-годишна история като животновъди и дали имат реални стада. Проверки се правят и на градинари и овощари, които нямат право да притежават повече от 300 дка от държавния поземлен фонд. Санкциите за неспазване на тези проверки от страна на администрацията варират от 5 хиляди до 10 хиляди лева. Същите глоби ще се налагат и ако в законово определения срок председателите на комисиите не са качили списъците с парцелите от ДПФ, които ще бъдат отдавани под наем.

Разпределянето на пасищата, както и досега става до 20 март на календарната година. С промените са описани и всички останали срокове, поризтичащи от разпределянето на земите от ДПФ.

До 10 хил. лева ще бъде глобата за шефове на комисии, отдали пасища на фиктивни животновъди
4081
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Народно събрание
Парламенът прие дълго обсъжданите промени в закона за земята
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Позиция
Аграрната камара твърдо стои зад промените в закона за земята
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини