Начало » Новини » Света
10.03.2024 г.

Поевтиняването на храните в света забавя темпо

Сривът при зърното бе компенсиран от ръст при захарта и млечните продукти
Поевтиняването на храните в света забавя темпо

През февруари храните в световен мащаб са поевтинели за 7-ми пореден месец, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната и годишната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 0,7% през февруари спрямо преразгледания показател за януари до 117,3 пункта, но вече е с 10,5% под стойността си от февруари 2023 г. Поскъпването на захарта, месните и млечните продукти бе компенсирано с излишък от спада на цените на зърнените култури и растителните масла.

През миналия месец усреднената стойност на подиндекса за зърното се понижи с цели 5% спрямо януари до 113,8 пункта и вече е с 22,4% под показателя за февруари 2023 г., като всички култури, включени в изчисляването му, поевтиняха. Най-силен бе сривът при царевицата, като натиск върху пазара оказаха очакванията за богата реколта в Аржентина и Бразилия, както и конкурентните цени на продукцията от Украйна, която се стреми да използва възможностите, осигурени от безпроблемната работа на морския транспортен коридор. Световните цени на пшеница се понижиха най-вече благодарение на значителното предлагане от Черноморския регион за Европейския съюз. Ечемикът и соргото поевтиняха покрай царевицата и пшеницата, а цените на ориза отстъпиха с 1,6% заради запазващото се слабо тъсене за внос с изключение на Индонезия, докато в основни доставчици започва прибирането на новата реколта.

Подиндексът за цените на растителните масла се понижи с 1,3% през февруари на месечна база, като на годишна вече отстъпва с 11%. Поевтиняха слънчогледовото, соевото и рапичното масло, компенсирайки с излишък повишаването на цените на палмовото масло. Значително понижение бе регистрирано при соевото масло най-вече заради прогнозираната значителна реколта от соя в държавите от Южна Америка на фона на благоприятните метеорологични условия като цяло. Световните цени на слънчогледовото и рапичното масло пък намаляха вследствие на запазващото се значително предлагане за износ. Палмовото масло леко поскъпна под въздействие на сезонното свиване на производството в основни страни-производителки в югоизточна Азия.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на млечните продукти през февруари нарасна с 1,1% спрямо януари до 120 пункта, но остава с 12,4% под показателя за февруари 2023 г. Най-много поскъпна маслото благодарение на силното търсене за внос от азиатските държави и сезонното свиване на производството на мляко в Океания. Междувременно цените на пълномасленото сухо мляко продължиха да се повишават заради увеличаващото се търсене за внос най-вече от Китай, което бе отчасти компенсирано от поевтиняването му в Европейския съюз. Обезмасленото сухо мляко задържа средното ниво цената си, след като поскъпването му в Океания бе напълно компенсирано от поевтиняването в ЕС на фона на слабото търсене за внос заради нарасналите разходи и забавения превоз, предизвикани от напрежението в Червено море. Цените на сирената в световен мащаб също се повишиха леко заради активното търсене от Азия на фона на спада на запасите в ЕС.

След 7 месеца на постоянен спад, през февруари средната стойност на подиндекса за месните продукти се повиши с 1,8% спрямо януари до 112,4 пункта, но остава с 0,8% под нивото си от февруари 2023 г. В най-голяма степен се повишиха цените на птичето и говеждото месо благодарение на увеличеното търсене от основни държави-вносителки. При говеждото поскъпването е следствие от по-слабото от очакваното предлагане от Австралия, където проливните дъждове доведоха до накъсване на веригите за доставки на добитък в основни производствени региони. Цените на свинското месо също се повишиха леко заради нарасналите покупки от Китай и увеличаването на вътрешното търсене в страните от Западна Европа на фона на запазващото се относително слабо ниво на предлагане. Овчето месо обаче поевтиня в световен мащаб заради намаленото търсене за внос в Китай при достигнатите рекордни нива на производството му вследствие на възстановяването на поголовието в Австралия. За пореден път обаче стойността на подиндекса може да бъде преразгледана заради неполучени навреме данни и използване на прогнозни при изчисляването му.

Усреднената стойност на подиндекса за цените на захарта се повиши за втори пореден месец през февруари – с 3,2% спрямо януари до 140,8 пункта, като вече е с 12,5% над показателя за февруари миналата година. Освен сезонните фактори за повишаването на световните цени на захарта съдействаха запазващите се притеснения за перспективите за реколтата в Бразилия през настоящия сезон, влошени вследствие на продържителния период с нива на валежи под средните. Поскъпването бе подпомогнато и от прогнозите за вероятен спад в реколтите и в Тайланд и Индия. Повишението на цените обаче бе сдържано от падналите по-обилни валежи в Бразилия в края на февруари и от обезценяването на бразилския реал спрямо щатския долар.

Поевтиняването на храните в света забавя темпо
2031
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини