Начало » Новини » Страната

Изкуствен интелект оценява вино

Световни класации
Синор.БГ / 08.03.2024 г.
Изкуствен интелект оценява вино

Изкуственият интелект вече ще се използва за анализ и изготвяне на профил на вино и високоалкохолни напитки. Това заяви Меглена Михова, посланик на „Световното по вино“ (Concours Mondial de Bruxelles – CMB) и Spirits Selection (SS), която представи нови тенденции в индустрията. България от 7 години участва в тази конкурси, като през 2016 и 2018 г. бяхме домакин и на единствените два пътуващи конкурса в света.

Сред официалните лица на събитието за новите тенденции в световните конкурси бяха областният управител на Пловдив д-р инж. Илия Зюмбилев, зам.-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев, зам.-министърът на икономиката и индустрията Ирина Щонова, зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева, директорът на Изпълнителна агенция по лозата и виното Красимир Коев и др.

Българските изби са със средна успеваемост от 40% и са сред топ 10 в света.

Всеки от 350-те дегустатори ще оставя бележки за всяко от 45-те вина, които опитва на ден. Освен да ги оценява по 100-точкова система, той ще описва аромата, вкуса, структурата. На базата на тези дегустационни коментари, статистически анализ и AI изработват подробно описание (профил). Профилът показва силните и слаби страни на виното, произхода на дегустаторите, техните впечатления. Специално „колело на ароматите и радар на вкуса“ пък разкрива характеристики, като например дали едно вино има аромат на плодове и какви (череша, касис, кардамон и др.), подправки, минерален вкус, каква е киселинността, концентрацията на танини и т.н. Чрез AI ще се правят профили на над 10 000 вина годишно.Изготвеният с помощта на AI профил ще се предоставя безплатно не само за наградени вина, а за всички в конкурса. AI ще се ползва и за анализ на високоалкохолни напитки. „Малко е вероятно един производител, особено по-малък, да събере толкова много и качествена информация от международно жури“, категорична е Меглена Михова. AI ще помогне както на производители и търговци, така и при избора на крайния потребител. Приложението с „колелото на аромата и радар на вкуса“ вече се използва в магазини в Италия и Португалия.

Друга новост в „Световното по вино“ е категория за нискоалкохолни и безалкохолни вина. Държави като Япония, Бразилия, Германия, Франция имат голям интерес към тях. „България като че ли има повече бъдеще в био сегмента, отколкото в нискоалкохолните вина; вече имаме доста такива насаждения“, коментира Меглена Михова. Пазари като САЩ и Азия търсят нови качествени био предложения.

Тази година 350 дегустатори от 50 държави в света се очаква да оценят 7500 вина. Конкурсът за розе ще се проведе в Хърватска, за бели и червени вина – в Мексико, за шампанизирани – в Италия, за високоалкохолни – в Китай. Предлага се безплатно събиране и доставка на мостри на вина и високоалкохолни напитки от България, като срокът е 12 април 2024 г.

През 2023 година година България спечели от Concours Mondial 40 медала (3 големи златни, 20 златни и 17 сребърни) за червено, бяло, розе и пенливо вино, както и най-високото отличие, т.нар. Revelation (вино-откритие). Българско вино беше обявено за най-добро в съревнование с 4 836 вина от 50 държави. България постигна и най-висока успеваемост през последните 7 години. Съотношението медали спрямо подадeни мостри през 2023 г. е 46%. С най-много отличия е Тракийската низина, следвана от Долината на Струма и Дунавската равнина. Конкурсът присъжда медал най-много на 30% от всички подадени мостри.

Изкуствен интелект оценява вино
6285
 

Последни материали
Виж
БАБХ призовава за стриктно спазване на мерките за биосигурност
Настъпи рисковия сезон за грип по птиците
Повишените такси на БАБХ през 2025 г.
За добавена глюкоза в меда изследванията вече струват 10 лв. за проба
Европарламентът отхвърли предложението за мониторинг на горите
Аруестувани са 37 души
Разбиха схема за измами със земеделски субсидии в Гърция за над 19,6 млн. евро
Благодетели са дарили животни с неизяснен здравен статус
Стадото на Рилската света обител е с шарка
Практика
Как температурата и светлината влияят на цвета на гроздето
Свързани материали
Виж
Посланикът н.пр. Арун Саху пред бизнеса
Пазарът в Индия е отворен за българското вино
Отчет ДФЗ
Над 45,6 милиона лева са осигурени за лозари, винари и пчелари през 2025 година
Велико Търново събира почитателите на виното през октомври
Световен форум в София
Туризъмът ни може да стане част от европейския маршрут „Пътят на виното“
За първи път съобщават защо
Преразглеждат Закона за виното: Нови обсъждания с производители и лозари
Във Видин и Велико Търново са засадени нови 9,5 хектара с емблематичния сорт "Гъмза"
Заместник-министър Янчев: МЗХ подкрепя развитието на научната дейност в лозаро-винарския сектор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини