Начало » Новини » Коментари
08.03.2024 г.

Питат фермерите как да се договарят при изкупуване на първичната продукция

Нормативни промени
Питат фермерите как да се договарят при изкупуване на първичната продукция

Снимка: sinor.bg

До 20 март производителите на сурова земеделска продукция, месо и мляко имат възможност да дадат мнението си по проекта за въвеждане на нови договори за изкупуване на първичната продукция, които да защитавт правата им, особено по отношение на окончателните плащания от страна на търговците. От Министерството на земеделието и храните са подготвили анкета, основен въпрос в която е дали земеделците подкрепят въвеждането на задължителна писмена форма на договорите за изкупуване на първични земеделски продукти.

Идеята е да се подобри структурирането на веригата на доставки по начин, който повиши конкурентоспособността на секторите на производство на земеделски продукти и храни и да намали дисбаланса в търговските отношения между различните оператори по веригата за създаване на стойност. В момента основната част от добавената стойност по веригата за доставки на храни отива при търговците и преработвателите и много малка част остава за земеделските производители. Те остават звеното с най-слаби преговорни позиции във веригата на доставки, затова се нуждаят от специална защита при сключването и изпълнението на договорите за изкупуване, четем в мотивите за бъдещите нормативни промени.

За нейното постигане се предвижда въвеждане на минимални срокове на действие на договорите за изкупуване на първични земеделски продукти, които отчитат продължителността на производствения цикъл в земеделието; забрана на определени договорни клаузи в договорите за изкупуване, както и срокове за плащане на цената, които са насочени към осигуряване на по-справедливо разпределение на добавената стойност за първичните производители във веригата на доставки.

Въвежда се задължителна писмена форма на договорите за изкупуване на първични земеделски продукти и се дефинират начините, в които може да бъде обективирана. В съответствие с нормата на Регламент (ЕС) № 1308/2013 е определено задължителното съдържание на договорите за изкупуване, посочени са и възможности за неговото допълване с доброволно избрани от договарящите страни условия или клаузи.

Предвижда се създаване и поддържане в Министерството на земеделието и храните на публичен електронен регистър на търговците на едро на земеделски продукти и храни.

Сред въпросите в анкетата са също и дали земеделците смятат за необходимо приемането на Закон за веригата на доставки на земеделски продукти и храни. Дали искат да има регистър на изкупвачите на първични земеделски продукти към министерството. Дали подкрепят създаването на електрона информационна система на сключените договори за изкупуване на първични земеделски продукти и въвеждане на забрана за изкупуването и продажбата на първични земеделски продукти без договор, който е регистриран в нея.

Друг важен въпрос е дали да има забрана за продажбите на едро на земеделски продукти и храни от търговци на други търговци на едро и транзитните продажби, по смисъла на чл. 329 от Търговския закон, на земеделски продукти и храни. Дали страните да се се договарят продавачът да предаде стоката на посоченото от купувача трето лице. И дали продавачът е длъжен да съобщи на купувача за изпращането на стоката на третото лице, като му изпрати и препис от документите, придружаващи стоката. Дали цената може да бъде платена и от третото лице.

Питат фермерите как да се договарят при изкупуване на първичната продукция
3449
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Важно - договорите не лишават работниците от социално подпомагане!
Започват засилени проверки на еднодневните договори в агросектора
Стремежът е за увеличаване на гаранциите за собствениците на земи и наемателите
Министерствота на земеделието готви промени в закона за арендата
ДФЗ изплати близо 2,8 млн. лева по 15 проекта от рибарската програма
Земеделският министър ще ги връчи на директора на Напоителни системи
Подписани са 24 договора за напояване по подмярката за инвестиции в инфраструктура
Промени в Закона за данъците върху доходите на физическите лица
Работодатели ще наемат лица и без да сключват трудови договори
Земеделски производител и експерт в поземлените отношения
Борислав Петков: Едногодишните договори мигновено трябва да изчезнат от правния мир!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини