Начало » Пазари » Зърно
26.02.2024 г.

Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм

Анализ
Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм

Жътва на рапица Снимка: Синор.бг

След като цените на рапицата в Европа през 2024 г. паднаха с около 30 евро за тон, а миналогодишната реколта се сви с цели 1 милион тона, това ще повлие върху задържане на спада в цените, още повече че Украйна вече не може да доставя в ЕС големи количества евтино маслодайно семе. Това пише германският аналитик и наблюдадел на дърнените пазара д-р Олаф Зинке в портала agrarheute.com.

Прогнозите на Strategie Grains за производството на рапица в Европейския съюз през тази година са за спад от 7%, до 18,4 млн тона. Причината е рязното съкращаване на посевите в голяма част от държавите в ЕС, особено в Източна Европа. Затова се очаква и увеличение на вноса спрямо 2023/24 г., като основните количества ще постъпят от Австралия и Украйна, посочва Strategie Grains.

Според Strategie Grains за сегашната стопанска година 2023/24 реколтата от рапица ще бъде почти без промяна- 19,83 млн. т.

Цените на рапица през тази година паднаха с 30 евро на тон, но впоследствие се стабилизираха и на фючърсния пазар в Париж майските котировки сега се търгуват по 423 евро/т. А котироките на рапицата от нова реколта за август 2024 г. са 421 евро/т.

По данни на Европейската комисия стойността на рапицата на пунктовете в Украйна е 336 евро за тон (FOB), което е почти със 100 евро по-евтино от цените в ЕС.

Колкото до прогнозите за реколтата от рапица във Франция и Германия тази година се очаква добивите от зимна рапица да са много по-добри от зимната пшеница, която миналата есен пострада от валежите в Западна Европа. „През 2024/25 г. се очаква ръст в средните цени на рапица и слънчогред, което се предизвика и от напрежението в търговския баланс на растителните масла в световен мащаб", се посочва в съобщението.

В тази маркетингова година държавите в ЕС са внесли около 3,5 млн тона рапица – само в Германия са влезли 1,5 млн т. Около 2,4 млн т, или две трети от световния внос са постъпили от Украйна.

Световният съвет по зърнени култури с оптимистична прогноза за рапицата

По данни на Международния съвет по зърното (IGC) и Германския съюз по продоволствието и търговията с растения и билки (UFOP), през тази година се очаква намалението на площите с рапица в света да продължи, като това се дължи и значителното свиване на това производство в Украйна.

Според IGC световните запаси от рапица в света и досегашният спад в цените ще окажат окажат въздействие върху продължаващото намаляване на площите с рапица и през стопанската 2024/25 г. Анализ от 18 януари т.г. показва, че тази есен площите с рапица ще бъдат свити с още 1,5% в сравнение с миналата година и ще достигнат около 42,4 млн хектара.

Колкото до Европейския съюз, там намалението ще бъде с около 2,7%, до 6 мил. ха. Сериозно свиване на площите с рапица се очаква в Украйна. След годината на рекорди на рапичните посеви в Черноморския регион за сезон 2024/25 се очаква намаление, основно в Украйна.

Този срив спрямо сегашната стопанска година се очаква да бъде с 1,6 млн. ха, или с 22,5%, според IGC. В России рапичните площи ще бъдат около 2 мил. ха, или с 8,2 % по-малко от 2023-2024 г.

Реколтата от рапица в Европа през 2024 г. пада, но при цените има оптимизъм
2960
 

Последни материали
Виж
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Четири държави от ЕС държат близо 70% от рибовъдните стопанства
Проблемите с есенната сеитба се очаква да имат същия ефект в ЕС като цяло
Активният износ на царевица за Китай и Южна Корея ще увеличи засетите площи у нас
Кюстендилските ще излязат на пазара в края на май
Череши от чужбина и парници вървят по 40 лева килото
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Въскресение Христово!
Свързани материали
Виж
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
Цените на рапичното семе в ЕС отново тръгнаха нагоре
Сред страните от ЕС лидер в доставките е Румъния
Германия почти удвои вноса на рапица от Украйна
През първата половина на селскостопанския сезон 2023-2024 година
Преработката на рапица в ЕС счупи рекорда
При очертаващия се спад на реколтата през тази година в общността
Нараства търсенето в ЕС на украинска рапица от бъдещата реколта
Технология, изпреварваща времото: рапица
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини