Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
19.02.2024 г.

Рекордни цени на лука в Евросъюза и през новия сезон

Рекордни цени на лука в Евросъюза и през новия сезон

Анализаторите от  EastFruit очакват, че цените на лука в Европейския съюз продължават да се катерят нагоре. Тази тенденция ще продължи  по-дълго от очакваното тъй като  напоследък се появиха редица нови фактори за поддържане на високите стойности.

На първо място експертите посочват проблема с блокадата на прохода в Червено море от терористичните атаки на хутите.  Европа внася значителни количества арпаджик извън сезона от Нова Зеландия, особено в години с високи цени. Свободното преминаване през Червено море обаче  е блокирано от терористични атаки и корабите трябва да обиколят Африка, а  това удължава маршрута с 12-17 дни и увеличава цената на фрахта и респективно вдига и цената на вече скъпия лук от  далечната страна. Същият проблем има и с доставките на лук от други азиатски държави, тъй като Индия и Китай например, доставят лук в Европа по същия морски маршрут.

Като втори силен фактор, подкрепящ цените в Европа, експертите маркират удължаване на забраната за износ на лук от Египет, който е най-големият доставчик на лук за  ЕС. Въпреки факта, че страната е на ръба на фалита поради остър недостиг на чуждестранна валута (реалният обменен курс на местната лира вече е повече от два пъти по-висок от официалния), с удължаването на забраната  се изоставя един от значимите източници на приходи от износ. 

На трето място се посочват проблемите с вноса от бившите съветски републики. Страните от Централна Азия, предимно Узбекистан и Казахстан, имат големи запаси от евтин лук. Повече от това, в тези държави има значителни наличности  лук от големи калибри, който е дефицитен на пазара в ЕС. Но има и обратната страна. Напоследък се появиха много съобщения за неблагоприятни условия в складовете в тези държави -  покълване на лука без контрол на климата, което създава големи рискове за вносителите. Друг проблем са снеговалежите и поледиците поради влошените метеорологични условия в Казахстан, което забавя доставката  и допълнително увеличава рисковете. Тук трябва да се маркира и забраната за износ на лук от Таджикистан. Това, разбира се, не е най-важният фактор, но и той трябва да се вземе предвид, тъй като за ЕС този лук не би бил излишен, още повече че там го има много и струва само около 9 щатски цента за кг насипно.

Първите партиди лук от южните райони на Испания ще излязат на пазара към средата на април. Очевидно и този лук ще бъде скъп, тъй като цените в Испания  са високи на фона на рекордно ниските запаси. Високи са цените на лука и в Италия, където първата реколта също ще се появи на пазара в средата на април.

При това положение според  EastFruit  най-вероятно не трябва да очакваме сериозни промени с предлагането на лук  на пазара в ЕС до средата на май. Това означава, че цените на лука може доста да надхвърлят нивата от миналата година и да изкачат до нови рекорди стойности..

Рекордни цени на лука в Евросъюза и през новия сезон
39091
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Пролетно
Обработете арпаджика със сода преди засаждане
Октомври е времето за арпаджика
Съхранявайте събраните глави на проветриво място
Ако сте сели късно лука, пречупете листата му
Трябва ли да се окопава, плеви и полива лука и кога
Как да запазим арпаджика
Позволете му да хване пролетната влага
Как се сади дребен арпаджик за едри глави
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини