Начало » Новини » Страната

Само 35 на сто от продаваното свинско у нас е родно производство

Цената нараства двойно и тройно от производител до купувач
Синор.БГ / 25.12.2023 г.
Само 35 на сто от продаваното свинско у нас е родно производство

Българско е 35% от месото, което се консумира в страната. 65% ще са внос, заяви пред bTV Венцеслав Славов, председател на Асоциацията на индустриалното свиневъдство в България. Славов посочи, че Европейският съюз е общ пазар, който балансира добре продукцията си, и уточни, че няма да има недостиг благодарение и на вноса.

"За момента има леко покачване на цената на свинското с около 15%. В момента цената догонва нивата от август. Достигнали са тавана и не мисля, че ще има бъдещи увеличения“, отбеляза той.

По празниците търсенето на родно свинско месо в търговската мрежа се повишава, с това обаче има и ръст на цените. Производството на свинско в България обаче не бележи ръст след проблемите с разпространението на африканската чума по свинете.

„Повечето масови доставчици на свинско, които работят с хотели и ресторанти, продават чуждо свинско. Най-евтино е испанското. След това идва белгийското, което не е лошо качество, но е доста по-безвкусно месо. Това е от прасета, гледани в клетки, отглеждани бързо“, обясни шеф Ники Немигенчев.

Тази година в сравнение с предходната е по-добра икономически от гледна точка на по-ниските цени на зърното съпоставени с 2022 г., припомни Полина Хаджистоева, председател на Асоциацията на свиневъдите в България. „Тогава цените на зърното бяха точно 2 пъти по-високи в сравнение с тази година, тогава пък учудващо цената на свинското беше по-ниска в сравнение с тази календарна година“, подчерта Хаджистоева.

Проблемите на животновъдите тази година са следствие от намалелия брой животни. В същото време цената на месото в търговската мрежа бележи двоен и троен ръст, докато стигне до купувача. "В момента, декември, цената на живо е около 4,80-5 лева, крайна цена на живи прасета за клане. До крайния потребител си има технологично време - клане, разфасовки, пренос, може би цената би трябвало да е между 11 и 15-16 лева за разфасовано българско свинско прясно месо“, смята Хаджистоева.

Само 35 на сто от продаваното свинско у нас е родно производство
5200
 

Последни материали
Виж
Санкциите се съобразяват с Методика на МТСП
С промени с Наредба 6 се въвежда дегресивна ставка при био растениевъдството
Зрял фасул с тиква
Християнски празници
Зачатието на света Анна – на 9 декември отбелязваме деня на надеждата и благословението
По сметките на 44 227 стопани
Фонд „Земеделие“ преведе близо 600 млн. лв. плащания на площ за 2025
Заявени са разходи за 5,6 млн. евро
В 27 поекта за къси вериги на доставки се включиха 444 фермери
Спасение на диви животни
Отличиха бъдещи ветеринари за спасителни акции при летните пожарите
Свързани материали
Виж
Очакваните забрани за внос от трети страни неминуемо ще натиснат цените
Испания потвърди първи случаи на АЧС у диви свине от 31 години
Вносът бе забранен през януари заради огнище на шап в Бранденбург
Южна Корея отвори пазара си за произведеното в Германия свинско
Успех за Френската свиневъдна индустрия
Франция успя да договори износ на месо за Япония дори при чума по свинете
Овче и агнешко месо в момента не се преработват у нас
Българското говеждо и свинско не достигат за работата на преработвателите
Производителите на свинското месо в ЕС понесоха сериозен удар от митата за Китай
По-ниските ставки са за компаниите, сътрудничили в разследването
Китай наложи антидъмпингови мита до 62,4 на сто при внос на свинско от ЕС
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини