Начало » Хоби земеделие » Цветарство
13.12.2023 г.

Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата

Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата

За коледните и новогодишни празници се предлага богат избор от цъфнали или готови за цъфтеж стайни цветя – стайни рози, коледни звезди, амарилиси и многообразие от коледничета (шоумбергера). Иглолистната настойка, която лесно можем да приготвим в този период – ще помогне на нашите зелени любимци да съхранят красотата си по-дълго.

Всички споменати популярни стайни растения, които цъфтят през зимата, обичат подкиселена почва. Иглолистната инфузия има биостимулиращ ефект и обогатява почвата с полезни елементи, защото игличките на тези растения са богати на микроелементи и витамини.

Поливането на стайните растения с иглолистна настойка способства за усвояването на тези полезни вещества от корените им, което допринася за тяхното пълноценно развитие и обилен цъфтеж. Това е особено важно за купените по празниците цветя, стига да искаме да ги съхраним, а не да ги използваме за еднократна употреба. Запазването на коледната звезда се смята за „висш пилотаж“ сред любителите на цветя и често не си правим труда да опитаме да я запазим.

Иглолистната настойка има противогъбични свойства, поради наличието в нея на етерични масла, което помага за предотвратяване на заболявания, причинени от патогенни гъбички.

Нека не забравяме и за приятния аромат, напомнящ за прекрасните зимни празници. Игличките, които ще използваме са в зависимост от нашите предпочитания – от смърч, бор, ела или хвойна. За разлика от нас, за вредителите на стайни растения, например акари и трипси, тези аромати са отблъскващи и имат потискащ ефект върху паразитите.

Как да приготвим иглолистна настойка?

За приготвяне на настойката използваме добре почистен стъклен или емайлиран контейнер. Пластмасата не е подходяща, защото има вероятност етеричните масла да полепнат и даже да реагират, което ще развали качествата.

Събраните иглички се заливат с гореща, но не вряща вода, като съотношението е 1:10 тегловни части (10 г иглички се заливат със 100 мл вода). Запарката ще позволи да се извлекат полезните вещества и не е необходимо да се вари.

Съдът се покрива с капак или друг подходящ съд, за да се запази топлината и да се предотврати изпарението. Добре е да престои 10-12 часа за максимално извличане на полезните вещества.

Запарката се прецежда през фина цедка и може да се съхранява в хладилник до 2 седмици. Преди употреба се разрежда с отстояла вода в съотношение 1:10 до 1:20 в зависимост от вида на растенията и техните изисквания. По възможност може да се разрежда с дъждовна или снежна вода. Използва се веднъж на една или две седмици, но не трябва да се допуска преполиване.

За кои други растения е подходяща иглолистната настойка?

За всички видове бромелии, антуриум, дифенбахия, спатифилум, маранта, еуфорбия, хортензия, азалия, стаен жасмин, кала, юка, драцена, теменужка, папрат, традесканция. По-голямата част от стайните растения, които са пренесени от топлите страни, обичат леко кисела почва, а това означава, че иглолистната настойка ще им бъде от полза.

Иглолистна настойка за популярни растения, които цъфтят през зимата
6461
 

Последни материали
Виж
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Свързани материали
Виж
Практика
Овощарите трябва да познават рисковете от топлите зими
Близо 2 млн. лева изплати ДФЗ за зимни пръскания
Практика
Резници за предзимно вкореняване на овошки или малини
Грешки и последствия при резитба на овощната градина през есента и зимата
Новите правила за сечи в горите улесняват държавата и общините в осигуряването на дърва за огрев
Полезни съвети
Как зимуват голите охлюви и начини за предзимна борба
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини