Начало » Новини » Коментари
20.11.2023 г.

Последен ден да коригирате грешките си при очертаването

Очакваните плащания в Кампания 2023
Последен ден да коригирате грешките си при очертаването

sinor.bg

До края на работния ден днес изтича срокът, в който земеделските производители имат възможност да коригират или да оттеглят заявлението си за подпомагане на определени парцели, попадащи в графата „недопустими”. В продължение на две седмици (6-20 декември) през Системата за електронни услуги (СЕУ) на фонд “Земеделие” (ДФЗ) стопаните, подали документи за подпомагане по интервенциите на директните плащания за площ за Кампания 2023, имаха време да променят заявленията си, така че да не бъдат санкционирани в бъдещите плащания.

След 20 ноември предстоят и други административни задачи, които Министерството на земеделието трябва да подготви и да представи във фонд „Земеделие”. До 1 декември трябва да бъде осигурен предварителния слой „Физически блокове“, както и специализирания слой „ПЗП – косене“. Без него фондът няма как да преведе плащането с най-голям бюджен – по интервенцията за „Основно подпомагане на доходите за устойчивост“ (ОПДУ).

За да бъдат извършени плащания през месец декември, друго много важно условие е в „Държавен вестник“ да бъде обнародвана и влязла в сила заповед за утвърждаване на Методика за прилагане на предварителните условия в България, в най–кратки срокове, с оглед навременното извършване на проверките на място.

В периода от 20 ноември до 10 декември, при наличие на влязла сила Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 19 от 2015 г. за реда за контрол на изискванията на схемите за преходна национална помощ финансиране трябва да получат и фермерите, заявили интервенцията „Преходна национална помощ за овце-майки и кози-майки, обвързана с производството (ПНДЖ 3).

През месец декември и януари поетапно е предвидено да се извършат одобрения и по интервенциите за „Обвързано с производството подпомагане за животни“ (ОПЖ) – това ще стане само след като приключат административните проверки и проверки на място. Заради увеличения брой интервенции и допълнително въведените нови критерии за допустимост, от фонд „Земеделие” предупредиха, че са възможни забавяния, дължащи се на по-дългия период за проверка на новите алгоритми за изчисления.

Индикативният график на ДФЗ до края на януари 2024 г.

Също през декември се очаква ДФЗ да преведе и средствата по двете мерки от ПРСР 2014-2020 – мярка 10 „Агроекология и климат“ и мярка 11 „Биологично земеделие“. Плащанията по мярка 10 ще бъдат преведени само при условие, че към 1 декември ДФЗ е получил от външните институции всички необходими данни, използвани в рамките на административните проверки.

По мярка 11 „Биологично земеделие“ субсидиите ще бъдат разплатени в посочения период, ако към 20 ноември е напълно актуализирана базата данни на производителите, преработвателите и търговците на земеделски продукти и храни, произведени по биологичен начин, поддържана от МЗХ.

Последен ден да коригирате грешките си при очертаването
5486

Последни материали
Виж
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Свързани материали
Виж
До 31 декември стопаните предоставят дневник за паша по интервенция „Хуманно отношение към животните“
До 31 декември се предоставят разходооправдателни документи по Еко-ЗВПП и Еко-НИП за Кампания 2023
Най-коментирани бяха екосхемите и директните плащания
МЗХ представи промените в стратегическия план пред ресорната комисия в НС
Промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс
Разплащанията в брой падат от 10 хиляди на 5 хил. лева
Проверявяйте пощите си на 6 ноември!
Денков обещава до края на годината браншът да получи 700 млн. лв.
Стопаните получиха 22 млн. лева по механизма за финансова дисциплина за Кампания 2022
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини