Начало » Важно за фермера » Животновъдство
15.11.2023 г.

ФАО открива Глобален форум за фуражите

Сектора генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот
ФАО открива Глобален форум за фуражите

Снимка ФАО

Десетки международни експерти, сред които правителствени служители, изследователи и лидери в индустрията от няколко континента, се събраха в Организацията по прехрана и земеделие на ООН (ФАО) в Рим за двудневния Глобален форум на регулаторните органи за фуражи и храни за животни.

Форумът се фокусира върху сектор, който генерира над 400 млрд. долара годишен търговски оборот и произвежда повече от един милиард тона фуражи за животни - ключов фактор за здравето на животните, храненето на хората и устойчивостта на околната среда.

Животновъдният сектор трябва да се трансформира заедно с другите елементи на световните агрохранителни системи, за да стане по-ефективен, по-приобщаващ, по-устойчив и по-устойчив в полза на хората и планетата, заяви генералният директор на ФАО Ку Донгю в речта си при откриването на форума.

Критичен път е осигуряването на наличност, достъпност, качество и безопасност на фуражите за животни, което ще изисква конкретни действия - от управлението и възстановяването на ливадите и пасищата до производството на фуражи и фуражни съставки и преработката и използването на комбинирани фуражи, като за всички тези действия ще са необходими подходящи политики и разпоредби, добави той.

Глобалният форум се организира, за да предложи платформа за дискусия на националните и регионалните компетентни органи за регулиране на фуражите, членовете на ФАО, частния сектор, изследователите, агенциите за развитие, финансовите институции и гражданското общество. Проучванията на конкретни случаи предлагат на всички участници възможност да проучат най-съвременните иновации и стратегии за подобряване на производството на висококачествени, безопасни и екологично отговорни фуражи.

Търсенето на животински протеини, особено на птиче и свинско месо, се увеличава поради нарастването на населението, урбанизацията и подобрената покупателна способност в развиващите се икономики. Задоволяването на това нарастващо търсене изисква да се наблегне на екологичните проблеми, социално-икономическите съображения и редица въпроси, свързани с безопасността, които засягат както животните, така и хората. Осигуряването на адекватно хранене на животните намалява нуждата от антимикробни средства, като по този начин допринася за ограничаване на антимикробната резистентност (АМР).

Макар че веригите за създаване на стойност на фуражите за животни се различават значително по цялата планета, от решаващо значение са дребните и средните фермери, които съставляват по-голямата част от производителите на животни в света, да бъдат осигурени икономически ефективни и научнообосновани решения за фуражи и "достъп до знания, технологии и пазари, за да подобрят поминъка си, да допринесат за намаляване на бедността и да ускорят развитието на селските райони", смята генералният директор.

На световния форум ще говорят ръководители на търговски групи като Международната федерация на фуражната промишленост (IFIF), учени и експерти по политиките от Бразилия, Гана, Мексико, Мароко, Нидерландия, Нигерия, Уганда и Съединените американски щати, както и представители на регионални мрежи на пастирите от цяла Африка. Очаква се те да засегнат теми, вариращи от осигуряването на наличност на фуражи до разработването и прилагането на съответното законодателство, оптимизиращо фуражните съставки за постигане на желаните здравни, качествени и екологични резултати.

Превключване към действие

Фуражите обикновено съставляват между 60 и 80 % от разходите за животновъдство. В световен мащаб търговското производство или продажба на фуражи се осъществява в повече от 130 държави, а около 8 000 завода произвеждат повече от 600 милиона тона фуражи годишно. Други 300 млн. се произвеждат във фермите.

Подобряването на храненето с балансирани дажби и ефективното използване на наличните на място фуражни ресурси може значително да повиши рентабилността. Фуражната промишленост би могла да допринесе за биоикономиката, като увеличи използването на странични продукти и остатъци от преработката на храни и други етапи от веригите за създаване на стойност на селскостопанските и хранителните системи. И тъй като 40 % от обработваемата земя в света се използва за изхранване на добитъка, съществува голяма възможност да се подобри устойчивостта на агрохранителните системи чрез оптимизиране на използването на земята.

ФАО открива Глобален форум за фуражите
4195
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Цените на фуражите се стабилизират, няма и очаквания за значителни колебания
Ръстът в производството на сурово мляко в световен мащаб се забавя
Учени призовават за увеличаване на използването на хранителните остатъци като храна за животни
Спасени са общо 5 къщи и 50 декара посеви
Пожари унищожиха 50 бали фураж и селскостопанска постройка в Силистренско
Огънят се прехвърлил от неизправен камион в селскостопанска постройка
Пожар изпепели 4500 бали фураж във Великотърновско
На фона на съсипаното птицевъдство от птичия грип
Спадът в производството на фуражи във Франция достигна почти милион тона
Искане до зам. министъра на земеделието Георги Събев
Време е бизнесът с фуражи да получи подкрепа по подмярка 4.2
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини