Начало » Важно за фермера » Животновъдство
31.10.2023 г.

Как поскъпват услугите за профилактика на животните през 2024 г.

Обсъждането е до 29 октомври
Как поскъпват услугите за профилактика на животните през 2024 г.

sinor.bg

До 29 ноември животновъдите могат да дават предложения по новите тарифи за профилактика на животните, които са качени за обсъждане на страницата на Министерството на земеделието и храните. Според Закона за ветеринарномедицинската дейност (ЗВД) Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) изготвя тригодишна национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите, която се одобрява и от Министерския съвет. Тя съдържа списък с болести, видове и брой животни, конкретни мерки и схемите за прилагането им, както и необходимите средства за изпълнението им.

Последното обновяване на тарифите е правено през 2021 г., когато е отчетена инфлация от 14.3%. Новата тарифа отбелязва поскъпването през 2022 г., затова и актуализацията на действащата тарифа има за цел да компенсиране на разходите, извършени от регистрираните ветеринарни лекари за изпълнение на мероприятията, заложени в профилактичната промяна. Увеличението на тарифите ще бъде с 19,3%, четем в мотивите за поскъпването.

Ако досега ваксинациите на едрите преживни животни (биволи, говеда и крави) и (еднокопитните) коне са се плащали по 2,29 лева на животно, то новата цена ще бъде 2,73 лв.

Тарифите досега за дребните преживни животни(ДПЖ) и свине(СВ) и за въвеждането не тези животни в системата ВетИС на БАБХ струваше 1,14 лв. Сега тази такса се вдига на 1,36 лв.

При ваксинацията на птици досега се плащаше по 23 стотивки за бройка, товата тарифа е 27 ст. за птица.

Тарифите за ваксинация срещу бяс за едно животно досега беше 3,43лв, сега става 4,09 лв.

За извършване на алергично изследване за туберкулоза досега за едно едро преживно животно се плащаше по 11,43 лв., новата цена е 13,64 лв. Същото изследване при свинете досега се плащаше по 5,72 лв. за едно животно, след актуализацията тази услуга поскъпва на 6,82 лв. За извършване на алергично изследване за туберкулоза при птиците досега се плащаше по 2,29лв. Новата цена е 2,73 лв..

За вземане и изпращане на проба за бактериологично и вирусологично изследване за едри и дребни преживни животни и овце досега се заплащаше по 2,29лв. на животни. След актуализацията тарифата е 2,73 лв. За същите проби при птици цената скача от 1,14лв. на 1,36 лв.

За същите проби за болести по пчелите досега за едно семейство се плащаше по 2,29лв., а с актуализацията - 2,73лв..

За вземане и изпращане на кръвна проба за серологично или вирусологично изследване за едно животно от 1 януари 2022 се заплаща по 4,57лв., след актуалализацията тази цена се вдига на 5,45 лв. За същата проба при птиците цената се вдига от 1,14 лв. за бройка на 1,36 лв.

От януари 2022 г. за вземане, изпращане и въвеждане на данните във ВетИС на проба от мозъчен ствол за ТСЕ от видовете и категориите животни се заплащаше по 17,15 лв. за една проба, взета от ЕПЖ,  или ДПЖ. Новата тарифа се вдига на 20,46 лв.

За вземане и изпращане на клоакална или трахеална тампон-проба или на фекална проба от птица се заплащаше по 0,57 лв. за една проба. Новата цена се вдига до 68 стотинки за проба.

За извършване на клиничен преглед на пчелни семейства за пчелно семейство досега струваше 1,14 лв. След актуализацията цената се вдига на 1,36 лв.

За клинични обследвания за остри заразни заболявания, в това число класическа чума по свинете (КЧС), шап по чифтокопитните животни и син език – за попълване на чек-листи и въвеждане във ВетИС на мероприятия досега се заплащаше по 4,57 лв. за един животновъден обект. Новата цена е 5,45 лв.

За въвеждането на данни от извършена идентификация на животните в животновъдните обекти за ЕПЖ, ДПЖ, ЕКЖ и СВ във ВетИС досега се заплащаше по 1,14 лв. за едно животно. Новата цена е 1,36 лв.

От 1,14 лв на 1,36 лв. се увеличават и тарифите при изготвяне на заявка за подмяна на лазерно надписани идентификационни марки за ЕПЖ и за въвеждане на данните във ВетИС. Същото поскъпване е и за услугата въвеждане на данни във ВетИС от извършената идентификация при подмяна на паднали идентификатори за овце, кози и свине.

Как поскъпват услугите за профилактика на животните през 2024 г.
6658
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
За профилактичната програма
С 19,3% се вдигат тарифите на ветеринарите през 2024 г.
Износът на американско уиски е намалял с 21 процента
Бумерангът на новата митническа тарифа ще коства десетки хиляди работни места в САЩ
Решения на Министерския съвет
Промени в таксите, събирани на пазарите и борсите
Важно за фермера
До края на март ще се плащат таксите за водата, ползвана през 2016 г.
Министерски съвет
Определена е тарифата за профилактичната програма за животните
Нормативни промени
Таксите за профилактика по животните остават почти без промяна, с леки корекции според инфлацията
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини