Начало » Пазари » Животинска продукция
10.10.2023 г.

Фермерите с директни продажби ще могат да търгуват в цялата страна

Нормативни промени
Фермерите с директни продажби ще могат да търгуват в цялата страна

Министерството на земеделието и храните работи по нова наредба към Закона за храните, която да засили безопасността на продуктите, предлагани на фермерските пазари. Това е съобщил министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред Националния съвет по храните, чието заседание се проведе в днес МЗХ. Целта е да се сложи край на някои недобросъвестни практики с храни, предлагани като собствено производство, без да са такива, е подчертал Вътев.

Наредбата ще гарантира гъвкаво приложение на хигиенните изисквания, без да се прави компромис с безопасността, коментира заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев. Изпълнителният директор на сдружението на общините НСОРБ Силвия Георгиева заяви, че те са силно заинтересовани да има такъв регламент и ясни правила за сигурност, за да подпомогнат своите производители и да дадат възможност за лесен достъп на продукцията им до потребителите.

Работна група подготвя проектонаредбата, след което предстои вътрешноведомствено съгласуване. Необходимо е да се създаде правно основание с промяна в Закона за храните.

Още една важна промяна в новия документ ще позволи на земеделските производители, регистрирании за директни продажби от фермите по Наредба 26 от 2010 г., да продават в цялата страна малки количества преработена животинска продукция. Сега нормативът допуска директната доставка на сурово мляко, млечни продукти, пчелен мед, яйца и други продукти да става само в две области - едната по местонахождение на фермата, а втората - в съседна на нея област.

Важното е, че тези промени са преминали през съгласуване и нотификация пред ЕК и след необходимото изменение в Закона за храните, ще да бъде обнародвана в Държавен вестник.

Атака срещу мекопреработвателите

Министър Вътев съобщи, че с браншовите организации предстои да бъде обсъден подготвяният проект на Закон за търговията с храни, по който е започнала работа съвместно с Министерството на икономиката. Той уточни, че нормативната уредба работят водещи експерти в сферата на търговията. Планът засяга търговията с храни като специфична стока. Трябва да си подредим пазара, за да ни бъде подредено производството, коментира заместник-министър Йоцев.

Експерти от МЗХ информираха за изпълнението на мерките, заложени в Плана за действие към Националната програма за предотвратяване и намаляване на загубата на храни и плановете за популяризиране на темата сред учениците, както и насърчаване на здравословното хранене.

Участниците в заседанието бяха информирани и за предприетите от МЗХ стъпки в процеса на присъединяване на България към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР). На съвета бяха обсъдени и вписването на двата млечни продукта от национално значение „Българско кисело мляко“ и „Българско бяло саламурено сирене“ като Защитени наименования за произход в европейския Регистър на защитените наименования за произход (ЗНП) и защитените географски указания (ЗГУ).

В заседанието участваха още заместник-министърът на икономиката Ивайло Шотев, заместник-министърът на околната среда и водите Николай Сиджимов, представители на БАБХ, НСОРБ и браншови организации от сектора на хранително-вкусовата промишленост.

Фермерите с директни продажби ще могат да търгуват в цялата страна
17958
 

Последни материали
Виж
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Свързани материали
Виж
Кубота отново е в челната тройка на земеделската сцена за 2023 г.
Какво неочаквано съвпадение
Шок за украинците с разпродажба на земеделска земя по време на война
Украинските търговци обръщат специално внимание на българския пазар
Цените на слънчогледа в Украйна избиха нагоре
Асен Василев шашна земделския бранш с идята да продава държавна земя с бонове
През третото тримесечие на годишна база
Продажбите на мощните трактори във Великобритания нараснаха
В САЩ фермерите трудно достигат до пазарите на въглеродни емисии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини