Начало » Важно за фермера » Пчеларство
05.08.2023 г.

Удължават срока на пчеларите за заявления за плащане за финансовата 2023 г

Промени в Наредба 8
Удължават срока на пчеларите за заявления за плащане за финансовата 2023 г

В мотивите за промените в наредба № 8 се посочва, че на 07.12.2022 г. Европейската комисия одобри Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони на Република България за периода 2023 – 2027 г. (Стратегическия план), в който са заложени интервенциите в сектора на пчеларството. С приемането на Закона за изменение и допълнение на Закона за подпомагане на земеделските производители (обн., ДВ, бр. 102 от 23.12.2022 г.) е създадена законовата рамка, която дава възможност за прилагане на Стратегическия план от началото на 2023 година. Със същия е въведена и законовата делегация за издаване на подзаконовите нормативни актове за видовете интервенции за отделните сектори. В тази връзка е приета Наредба № 8 от 2023 г. за условията и реда за прилагане на интервенциите от Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за периода 2023 – 2027 г. в сектора на пчеларството (oбн., ДВ, бр. 54 от 23.06.2023 г.) (Наредба № 8 от 2023 г.).

Съгласно изискването на чл. 44, ал. 1 от Наредба № 8 от 2023 г. изпълнителният директор на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФ „Земеделие“) определя със заповед периода на прием на заявления за подпомагане, който е не по-кратък от пет работни дни. Предвид факта, че интервенциите от Стратегическия план в сектора на пчеларството се прилагат за първа година и с оглед на това, че съгласно изискванията на Закона за подпомагане на земеделските производители подаването на заявления за подпомагане ще се осъществява само с квалифициран електронен подпис чрез Системата за електронни услуги (СЕУ), изпълнителният директор на ДФ „Земеделие“ определи период за прием от 17.07.2023 г. до 26.07.2023 г. Във връзка с това, че в периода на прием кандидатите имат право да променят и оттеглят заявленията си, то обработката на заявленията от ДФ „Земеделие“ започна на 27.07.2023 г.

Съгласно изискванията на чл. 46 от Наредба № 8 от 2023 г. след подаване на заявленията за подпомагане, но не по-късно от два месеца след края на съответния период на прием на заявления, ДФ „Земеделие“ извършва всички административни проверки и проверки на място, и одобрява или отхвърля подадените заявления. Горепосоченият срок може да бъде удължаван, когато е изпратено уведомително писмо за отстраняване на нередовности, като се удължава със срока на получаване на отговор, както и в други случаи. Предвид обстоятелството, че кандидатите ще подават за първи път заявления чрез СЕУ, ДФ „Земеделие“ очаква броят на изпратените писма за отстраняване на нередовности да бъде голям.

С оглед на гореизложеното, оптималният срок за обработка на заявленията за подпомагане и сключването на договори с одобрените кандидати може да приключи на 30.09.2023 г., когато ще бъде изтекъл срокът за подаване на заявление за плащане, който съгласно чл. 52, ал. 1 от Наредба № 8 от 2023 г. е до 31 август 2023 г. Посоченото ще доведе до невъзможност за отчитане на извършените разходи с подаване на заявления за плащане от кандидатите, което от своя страна създава опасност от неусвояване на предвидените финансови средства (в размер на 40 % от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и 60 % от националния бюджет). В тази връзка в предложения проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 8 от 2023 г. е променен срока за подаване на заявления за плащане от 31 август на 30 септември за финансовата 2023 г., която е първата година на прилагане на интервенциите от Стратегическия план в сектора на пчеларството.

Допълнително в проекта на Наредба е прецизирана разпоредба, свързана с реда за връщане на недължимо платена финансова помощ по интервенциите, като се препраща към Закона за подпомагане на земеделските производители, с оглед постигане на по-голяма яснота. Прецизирани са и разпоредби в приложение № 1 и приложение № 4 от Наредба № 8 от 2023 г. с оглед отстраняване на техническа грешка.

Удължават срока на пчеларите за заявления за плащане за финансовата 2023 г
27898
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
В Деня на Земята
От WWF дават съвети на фермерите как да се предпазват от набези на мечки
Кани и други браншови организации да се включат
Пчеларска асоциация започва борба срещу подправения мед в Европа
Като потребители е време да помогнем!
С мед на световно ниво пчеларският ни бранш бавно потъва под морското равнище
Според най-проспериращия млад пчелар у нас
Българският мед е най-добрият в света
Вижте условията за кандидатстване
Фонд Земеделие ще кредитира пчеларите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини