Начало » Пазари » Животинска продукция
02.08.2023 г.

Асоциация сигнализира Комисията за защита на конкуренцията за ниските цени на суровото мляко

До болка познат проблем за фермерите
Асоциация сигнализира Комисията за защита на конкуренцията за ниските цени на суровото мляко

sinor.bg

След като вчера от Асоциацията за защита на потребителите изразиха публична позиция, че Комисията за защита на конкуренцията трябва да започне разследване сред млекопреработватели и търговски вериги за наличие на картел при определянето на цените на млякото и млечните продукти, днес има развитие. За Синор.бг председателят на асоциацията Пейо Майорски съобщи, че представители от антимонополния орган са го уверили, че комисията ще се самосезира по този сигнал, за да се установи дали има изкривявания на пазара.  

Причината за исканото разследване е в аномалиите в цените на млякото и млечните продукти. В много части на България изкупната цена на суровото мляко е изключително ниска - 50-60 ст. за литър и животновъдите са на загуба. „Лично аз десетина години съм се занимавал с животновъдство, много добре зная колко трудоемко е то и е време институциите да се занимаят сериозно с огромните разлики между изкупната цена на суровината и тази на киселото мляко, сиренео и кашкавала в магазините”, посочи Майорски. И допълни, че ще изпрати становището си до Министерството на земеделието и Българската агенция по безопасност на храните.

„Млекопреработвателите продължават да изкупуват продукцията на много ниски цени, докато в магазините прясното мляко продължава да е значително по-скъпо – над 3,50 лв. за литър. Цената на киселото краве мляко е от 1,39 до 1,80 лв. за кофичка от 400 грама. Кравето сирене се продава между 15 и 20 лв. за кг., а кашкавалът между 24 и 30 лв. за кг.”, се посочва още в позицията на потребителската организация.

От Асоциацията за защита на потребителите недоумяват каква е причината за продължаване на тенденцията в продажбата на скъпо прясно и кисело мляко и млечни продукти. В доклад на Европейската комисия от преди няколко дни се посочва, че България е сред страните в Европейския съюз с най-ниската изкупна цена на суровото мляко през месец юни 2023 г. В страната ни средната изкупна цена на млякото е била 41,15 евроцента за литър (около 80 ст.), което е седмата най-ниска стойност, като по-ниски са цените още в Естония, Швеция, Ирландия и Румъния. През юни в ЕС най-ниски са били цените на суровото мляко в Латвия с 33,97 евроцента за литър и Литва с 34,57 евроцента за литър. Средната изкупна цена за суровото мляко в ЕС се е понижила с 2,5% през юни спрямо май до 44,86 евроцента за литър, сочат данните на ЕК. От началото на годината поевтиняването на млякото в ЕС е с над 20% (от 58,97 евроцента за литър през януари), докато през 2022 г. цените се вдигаха всеки месец.

Данните на ЕК показват още, че през юни цените на маслото, на обезмасленото и пълномасленото сухо мляко в ЕС също са се понижили в сравнение с предишния месец. Най-силен е спадът при обезмасленото сухо мляко – със 7% до 2,27 евро за килограм. Пълномасленото сухо мляко е поевтиняло с 3,1% до 3,44 евро за килограм, а маслото – с 2,6% до 4,53 евро за килограм. От ЕК отчитат ръст на производството на сурово мляко в ЕС с 0,8% през първите 5 месеца на годината спрямо същия период на 2022 г. Производството на масло е нараснало с 1,7%, а на обезмаслено сухо мляко – с 0,9%. Най-силен ръст е регистриран при кондензираното мляко – с 5,6%. Същевременно при пълномасленото сухо мляко е отчетен спад от 2,3% на годишна база.

Асоциация сигнализира Комисията за защита на конкуренцията за ниските цени на суровото мляко
6816
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
След протестите
Омбудсманът ще сезира антимонополната комисия за картел при розоварите
За предотвратяване на безсрочната им стачка
Министърът на земеделието обеща да се срещне с млекопроизводителите на 24 март
След сигнали за картел при изкупуване на млякото
Танева: От днес започват масови проверки с данъчните в мандрите
Няма защита за млекопроизводителите
Животновъди искат ДАНС да разследва за картел в преработката на мляко
Контрол
ЕК проверява френски животновъди за незаконно договаряне на цени
Антимонополно право
Глобиха производители на опаковки за храни от ЕС с общо 116 млн. евро заради картел
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини