Начало » Важно за фермера » Животновъдство
29.07.2023 г.

Другата седмица превеждат средствата за имунопрофилактика

След среща на представители на МЗХ, БАБХ и ветеринарния съюз
Другата седмица превеждат средствата за имунопрофилактика

Гласуваните от Държавен фонд "Земеделие" на 13 юли средства за изпълнение на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите в България ще бъдат изплатени през следващата седмица. Това е станало известно на работна среща между ръководствата на министерството на земеделието и храните (МЗХ), Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Българския ветеринарен съюз (БВС), съобщиха от сп. "Ветеринарна практика", цитирани от Българската телеграфна агенция. От МЗХ са потвърдили готовността да актуализира тарифата за определяне на цените, които се заплащат за изпълнение на мерките по програмата.

На работната среща в четвъртък в министерството са присъствали: от страна на МЗХ - зам.-министърът доц. д-р Деян Стратев, директорът на Дирекция "Политики по агрохранителната верига", доц. д-р Илиян Костов и директорът на дирекция "Държавни помощи и регулации" Дора Ненова; ръководството на БВС в лицето на д-р Димитър Цанков – председател, д-р Мирослав Първанов – заместник-председател и д-р Петър Дойчев – гл. секретар; от БАБХ – д-р Светлозар Патарински, изпълнителен директор, д-р Валентин Атанасов – заместник-изпълнителен директор, както и експерти от МЗХ и БАБХ. Срещата е била по инициатива на МЗХ в резултат на усилена кореспонденция и поредица от предшестващи срещи между представители на трите страни. Целта на тази работна среща е била окончателно да се уточнят всички текущи задачи както краткосрочните, така и по-дългосрочните цели, които екипите на институциите и съсловната организация си поставят да решават заедно.

Била е демонстрирана изключителна готовност за диалог и единност на ветеринарномедицинската професия, отбелязват от БВС. Отчетена е била нарастващата опасност от влошаване на епизоотичната обстановка в България и нуждата от консолидиране и ангажиране на всички сфери на професията за бързо реагиране с цел избягване на тежки икономически и здравни последици за страната. Всички страни са изразили готовност да поемат и изпълнят своите ангажименти.

Била е дискутирана и тежката демографска криза в някои райони на страната по отношение на недостига на ветеринарномедицински кадри в областта на продуктивните животни. Доц. Стратев е изразил личен ангажимент да организира поредица от срещи и дискусии, които да намерят решение и да променят тази тенденция.

Д-р Патарински е заявил, че ще направи всичко по силите си, за да се възстанови добрата комуникация между БАБХ и БВС, и е помолил за по-голяма ангажираност на ветеринарномедицинското съсловие към риска от влошаване на епизоотичната ситуация в страната. Ръководството на БВС е изразило своето задоволство от открития и равнопоставен диалог и е заявило своята готовност да продължи да работи за консолидиране на цялото ветеринарномедицинско съсловие.

На 13 юли Управителният съвет на Държавния фонд "Земеделие" утвърди финансов ресурс в размер на 18 млн. лв. за 2023 г. по схемата за държавна помощ "Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерките по Национална програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните, включително зоонозите в Република България". УС на фонда взе решение и за предоставяне на 7 002 013 лв. за извършените от ветеринарните лекари имунопрофилактични дейности при животните за периода 1 януари 2023-31 май 2023 г. Средствата са част от общия финансов ресурс по схемата за държавна помощ за 2023 г. С финансовата подкрепа се покриват до 100% от допустимите разходи за услуги, свързани с изпълнение на мерките от Държавната профилактична програма и Програмите за надзор и ликвидиране на болестите по животните. Помощта се предоставя под формата на субсидирани услуги.

Изплащането на втория транш за проведените мероприятия от ветеринарните лекари за периода 1 юни 2023 г. до 15 ноември 2023 г. ще се извърши след представяне на необходимата информация от БАБХ в края на годината. 

Другата седмица превеждат средствата за имунопрофилактика
7714
 

Последни материали
Виж
Цялата партида е изтеглена от пазара и насочена за унищожаване
Спряха дейността на производителя на козунак с батерия, продаден в столичен магазин
Съответно и закупените количества намаляват
Пшеницата продължава да поскъпва на търга в Алжир
Възможност от локални наводнения
Жълт предупредителен код за обилни валежи обяви за днес НИМХ
Щетите още не са изчислени, но на места достигат 85-90 на сто
Силна градушка опустоши лозя в Бургундия
Гърците от северната част на страната пътуват до България за пазаруване
Цените на агнешкото в Гърция остават високи
Българските агнета ще останат непродадени заради слаба дистрибуция
Великденската трапеза излиза с 6 на сто по-евтино от миналата година
Свързани материали
Виж
18,7 млн. лева са изплатени за имунопрофилактика на животните през 2023 г.
ДФЗ преведе над 10,4 млн. лева на ветеринарните лекари
Обсъждането е до 29 октомври
Как поскъпват услугите за профилактика на животните през 2024 г.
Управителен съвет ДФЗ
Ветеринарите получават 18 млн. лева за имунопрофилактиката
Фонд „Земеделие”
С 9,2 млн. лева се уверичава бюджетът за имунопрофилактика на стадата
Биопрогноза за периода 20 - 26 ноември
Фонд „Земеделие”
Преведени са над 7 млн. лв. за имунопрофилактика на животните
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини