Начало » Новини » Страната
12.07.2023 г.

Бизнесът с храни оспорва такси за предварително деклариране в НАП на товари над 3,5 тона

Искане за промени в бюджета за 2023 г.
Бизнесът с храни оспорва такси за предварително деклариране в НАП на товари над 3,5 тона

sinor.bg

Национално представителните сдружения от хранителновкусовата индустрия настояват да се премахне въвеждането на нов режим на задължителна предварителна регистрация на превоза на всяка храна и суровина, тръгваща от фабриките или внасяна и изнасяна от България. Промените са разписани в преходните и заключителни разпоредби на закона за бюджета за 2023 г., които вчера бяха приети от парламента на първо четене. В тази връзка те са изпратили становище до всички институции за възможно отлагане на новите правила, докато не бъдат обсъдени с бранша.

Новите разпоредби са записани в данъчно- осигурителния процесуален кодекс и засягат фискалния контрол върху движението на стоки с висок фискален риск. С предложените изменения на чл. 13 и чл. 127а 127и на ДОПК се въвежда задължение за предварително деклариране в НАП на всички видове превоз на стоки с висок фискален риск, а именно - вътреобщностните придобивания; вътреобщостните доставки; вътрешни превози и внос.

Проблемът е, че тези задължения трябва да влязат в сила още от октомври 2023 година - за вътреобщностните придобивания и доставки, и от 1 януари 2024 година - за всички вътрешни превози на товари с транспортни средства над 3,5 тона, като санкциите за недеклариране са 40% от стойността на товара, но не по-малко от 5 хиляди лева, а при разминаване на предварително декларирано с констатирано 40% от разликата, но не помалко от хиляда лева.

В становището си браншовите организации пишат, че „за пореден път сме свидетели как чрез преходни и заключителни разпоредби на законопроект и без извършване на предварителна оценка на въздействието, се предлага въвеждането на нормативна уредба с безспорно голяма икономическа и административна тежест за производители, преработватели и търговци”.

Във връзка с публикувания Проект на „Закон за държавния Бюджет на Република България за 2023 година“ и в качеството си на пряко заинтересовани страни, бихме искали да изразим нашето несъгласие и притеснение от някои от разпоредбите на този проект, които ще се отразят съществено и отрицателно на изрядните производители, преработватели, вносители и дистрибутори на хранителни стоки в България, като създадат необоснована административна и логистична тежест, а именно допълнителните мерки в областта на фискалния контрол на стоки с висок фискален риск.

Между двете четения на закона за бюджета е възможно да се направят корекции в тези предложения. В момента вървят активни преговори между браншовите организации и министерствата на икономиката и земеделието, които да подкрепят исканията на бизнеса.

Екатерина Стоилова

Бизнесът с храни оспорва такси за предварително деклариране в НАП на товари над 3,5 тона
7800
 

Последни материали
Виж
България е един от лидерите по изнасянето на летен диворастящ трюфел
Гъбари и търговци настояват разрешителното за месечен добив да важи за всички държавни и общински гори в България
Конфискуваха над 1000 литра ракия от дом в село Пофесор Иширково
Служители на „ДЛС Дикчан“ се борят с огъня
Голям пожар край Сатовча
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Отново бе закупено половината планирано количество при лек спад в цената
Българската пшеница пак не успя да спечели търга в Йордания
Премахнат е и монополът в товаро-разтоварната дейност
Вътев очаква удвоен капацитет на товарите с лабораторията на Капитан Андреево
Свързани материали
Виж
Срещи с бранша
Агроведомството ще преговаря с финансите за данъчна ваканция за фермерите
Важно за фермера
От 15 октомври фермерите могат да подават по електронен път декларациите за доходите си
Данъчно законодателство
Задава се проблем за фермерите, ако данъчните декларации за доходите се подават само по електронен път
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини