Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
05.07.2023 г.

JCB направи дебют на своята революционна технология за двигатели с водород

JCB направи дебют на своята революционна технология за двигатели с водород

Проектът на JCB за производство на суперефективни водородни двигатели, с развоен бюджет от над 100 милиона паунда, беше представен във Великобритания в края на месец Май. На специалното събитие, на което присъстваха и аграрни журналисти от България по покана на Оптиком, официален представител на JCB - селскостопански, бяха представени върховите иновации при JCB, които показват посоката за развитие в индустрията.

Двигателят с водородно горене на JCB е решението на компанията за нулеви въглеродни емисии за селскостопанска и строителна техника. Инженерите на компанията са разработили иновационен метод, който извършва водородно смесване под въздушна компресия и запалване чрез искра. Това е първият водороден двигател с вътрешно горене, който се тества в момента при много клиенти и е съвсем близо до серийно производство. Двигателят ще бъде агрегатиран към машини, които се нуждаят от висока мощност.

Видео водороден двигател

Големият въпрос досега по отношение на водородните двигатели е бил - Как ще се зареждат с гориво? JCB разкри на своя тестови полигон по време на събитието, новата собствено проектирана и изработена мобилна система за зареждане, която да отвежда горивото до машините. Устройството разполага с достатъчно водороден газ, за да запълни 16 водородни багер-товарачи и може да се транспортира или върху рамата на модифициран трактор JCB Fastrac, или на ремарке.

Пред нашата камера, Тим Бърнхоуп, изпълнителен директор по иновации и растеж в JCB заяви:

“Ние разработихме най-доброто решение за доставка на водородно гориво на терен. По този начин клиентите ще могат да работят с тежки машини при нулеви въглеродни емисии, голяма икономия и висока ефективност. В контекста на представянето е важно да споменем, че досега ние правихме опити да развиваме производството на водородни клетки, но то се оказа прекалено сложни и скъпи. Затова днес сме горди от това, че разработихме първият в света водороден двигател с вътрешно горене, който е истинска революция за едно по-зелено бъдеще.”

“Зад мен виждате нов модел багер - товарач, който е задвижван от водороден двигател. Това е една наистина фантастична машина, задвижвана от водород.

Водороден двигател

Попитахме г-н Бърнхоуп защо водородният двигател е по-добър от конвенционалните двигатели с дизелово гориво?

Тим Бърнхоуп:

“Най-важното е, че това е двигател с нулеви въглеродни емисии и неговата поддръжка ще е несравнимо по-лека, поради простата причина, че имаме чисто изгаряне, без нищо странично - нулеви вредни емисии, абсолютна чистота! Уникалните горивни свойства на водорода позволяват на водородния двигател да доставя същата мощност, въртящ момент и ефективност, които захранват машините на JCB и до днес, но по начин с нулеви въглеродни емисии.”

JCB

По време на събитието стана ясно, че машините на JCB, които са в по-ниския мощностен диапазон, ще бъдат произвеждани серийно с електрически двигатели, което е по-оптималното и икономично решение за клиентите. Това включва всички мини-багери, компактни багер товарачи, както и телескопичните товарачи Loadall, при които дебютът вече бе направен от електрическия JCB 525-60E Loadall.

Усилията на JCB за намаляване на разхода на гориво водят до това, че машините на JCB днес използват средно 50% по-малко гориво от тези, произведени преди повече от десетилетие - което води до значително намаляване на въглеродния диоксид и спестява на клиентите значителни разходи за гориво.

Повече информация за новите модели JCB - селскостопански и наличието на иновационните машини в България, можете да получите от ОПТИКОМ - официален представител на марката.

JCB направи дебют на своята революционна технология за двигатели с водород
8294
 

Последни материали
Виж
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Свързани материали
Виж
Оптиком пуска промоция за товарачи JCB без лихва в партньорство с UniCredit & JCB Finance
С карта JCB LiveLink получавате цялостен контрол върху вашите машини
JCB празнува производството на 1000-ния електрически мини багер
С новите Fastrac и Loadall, JCB поставя топ стандарти за качество при тракторите и товарачите (ВИДЕО)
JCB разширява своята гама LOADALL с новия телескопичен товарач 538-70
Водороден двигател на JCB спечели наградата на Кралския автомобилен клуб
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини