Начало » Новини » Света
15.06.2023 г.

Евродепутати са за план по продоволствената сигурност и силно подпомагане на фермерите

Евродепутати са за план по продоволствената сигурност и силно подпомагане на фермерите

sinor.bg

С резолюция, приета в сряда с 447 гласа "за", 142 гласа "против" и 31 гласа "въздържал се", Европейският парламент заяви, че ЕС трябва да стане по-малко зависим от трети страни и да диверсифицира доставките на критично важни за производството вносни продукти като торове, фуражи и суровини. Депутатите призовават за план за продоволствена сигурност, основан на хранителни запаси, стратегия за протеините и фуражите и финансова подкрепа за европейските производители.

Финансирането на достъпа на земеделските производители до цифрови технологии и прецизно управление на културите е от ключово значение за увеличаване на добивите и намаляване на употребата на пестициди и на потреблението на вода, допълват те. Трябва да се създаде нова програма на ЕС за модернизиране на напоителните съоръжения и насърчаване на нова инфраструктура за управление на водите.

Членовете на ЕП настояват за нови кампании на ЕС срещу разхищението на храни, национални програми за предотвратяване на разхищението на храни, супермаркетите да си сътрудничат с хранителни банки и се застъпват за инвестиции в инфраструктура за по-устойчив транспорт и съоръжения за съхранение на селскостопански продукти. Глава за храните и селскостопанските продукти трябва да бъде част от търговските споразумения, за да се води борба с нелоялната конкуренция от страна на производители от трети страни, които са обект на по-малко строго законодателство.

Въздействие на Европейската зелена сделка върху селското стопанство

Признавайки Европейската зелена сделка като възможен "крайъгълен камък в прехода на ЕС към по-зелена, по-устойчива и по-устойчива икономика и селско стопанство", членовете на ЕП твърдят, че "някои от предложените мерки могат да имат непредвидени последици, които все още не са надлежно оценени и идентифицирани на ниво земеделско стопанство". Ето защо при прилагането на "зелената сделка" Еврокомисията следва да гарантира, че "земеделското предприемачество и дейност в целия съюз се запазват от стратегическа гледна точка по отношение на продоволствената сигурност".

Докладчикът Марлене Мортлер (ЕНП, Германия) заяви: "Самостоятелното снабдяване с храна не може да се приема за даденост. Европа трябва да стане по-независима. Можем да гарантираме продоволствената си сигурност само ако европейските земеделски стопани имат силна и жизнеспособна позиция в хранителната верига и могат да инвестират в бъдещето. Те искат иновации и се нуждаят от мотивация! Нашите земеделски стопани заслужават надеждни политически и практически условия. Затова предлагаме да се засили ролята на първичните производители в хранителната верига, да се подкрепят младите фермери и жените фермери и да се стимулират инвестициите и иновациите. Това е единственият начин да създадем положителна перспектива за европейските земеделски стопани, техните бъдещи поколения и нашата продоволствена сигурност."

Евродепутати са за план по продоволствената сигурност и силно подпомагане на фермерите
4244
 

Последни материали
Виж
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
Понижават се цените на необработения дървен материал в страната
Кои растения могат да се опрашват кръстосано в градината?
Първа среща на агроминистъра с ръководството на БАК
До 23 май ще бъде готов правилникът за прилагане на закона за земята
Помощта е по схемата de minimis за 2024 г.
ДФЗ отпуска 13 млн. лева на производителите на картофи, черупкови плодове и гъби
Свързани материали
Виж
Петкратно увеличение на огнищата с Африканска чума при домашните свине
Продажбите на пестициди в ЕС намаляват
С 2 защитни механизма за някои селскостопански продукти от Украйна
ЕС утвърди окончателно удължаването на безмитния режим за внос от Украйна и Молдова
МЗХ обясни как опростява изискванията по обвързаната подкрепа в Кампания 2024
Европейската комисия я обяви днес
Икономическа прогноза за ЕС и България през 2024 и 2025 г.
Срещу болестите
Причини за върховото гниене при доматите и как да го предотвратим?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини