Начало » Новини » Света
25.05.2023 г.

Метеорологичните крайности в ЕС влияят зле на посевите

Експертите на MARS обаче вдигат прогнозите за добивите от есенниците
Метеорологичните крайности в ЕС влияят зле на посевите

Между 1 април и 14 май на голяма част от територията на Европейския съюз са отчетени контрастни метеорологични условия – от суша до обилни валежи и по-ниски от обичайните температури, които забавиха провеждането на сеитбата в много от държавите-членки, се посочва в редовния месечен доклад на Европейската агенция за наблюдение на селскостопанските ресурси (MARS).

Експертите на агенцията подчертават, че сушата в Испания и Португалия е влошила състоянието на посевите. Същевременно падналите прекалено обилни валежи са попълнили подпочвените води в повечето европейски региони, но са довели до потенциални загуби на реколтите от пшеница и ечемик в Италия.

От агенцията прогнозират, че в краткосрочен план температурата на въздуха ще се колебае от нормална до под средната с валежи в големи части от Европа.

Вземайки предвид всички посочени фактори, експертите на MARS промениха прогнозите си за средните добиви от културите в ЕС през новия селскостопански сезон. Предвиждането за меката пшеница е увеличено с 1% спрямо направеното през април до 6,01 тона от хектар и ако се оправдае, ще надхвърли с 4% резултата от настоящия сезон и с 3% средния показател за последните 5 години. При твърдата пшеница очакванията за добивите са понижени с 2% за месец до 3,48 тона от хектар, но въпреки това остават със 7% над резултата от настоящия сезо, падайки с 1% под средния 5-годишен показател. За есенния ечемик прогнозата е увеличена с 1% спрямо направената преди месец до 6 тона от хектар, надхвърляйки също с толкова резултата от настоящия сезон и с 4% средния 5-годишен показател, но за пролетния ечемик е понижена с 3% до 3,9 тона от хектар и това означава да падне със 7% спрямо настоящия сезон и средния показател за последните 5 години. Предвиждането за царевицата е оставено без промяна на 7,64 тона от хектар, но това би означавало ръст от 29% спрямо настоящия изключително слаб сезон и от 2% над средния 5-годишен показател.

Прогнозата за добивите от рапица в ЕС е увеличена с 1% спрямо направената през април до 3,34 тона от хектар, изравнявайки се с нивото от настоящия сезон, но ще надхвърли с 8% средния показател за последните 5 години. При слънчогледа предвиждането е за 2,22 тона от хектар и ако се оправдае, ще надхвърли с 19% резултата от настоящия сезон, достигайки нивото на средния 5-годишен показател. Колкото до соята, прогнозата е оставена без промяна спрямо направената през април на 2,85 тона от хектар, надхвърляйки с 27% резултата от настоящия сезон и с 3% средния показател за последните 5 години.

Метеорологичните крайности в ЕС влияят зле на посевите
4160
 

Последни материали
Виж
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Външно министерство с предупреждение за почиващите българи в Гърция
Пашата е от жизненоважно значение за предотвратяването на горски пожари
Растителните алтернативи на млеката били произведени от подизпълнител
Данон изтегля продукти от пазара в Канада след 2 смъртни случая от листериоза
Освен неизбежните проблеми пред производителите се откриват и редица възможности
Боровинките в Украйна вече са по-евтини от малините
GASC отказа скъпото соево масло от чужбина и купи 28 000 тона от местни търговци
Слънчогледовото масло поевтиня на търга в Египет
Свързани материали
Виж
Практика
Какво да засадим след чесъна – няколко успешни варианта
МС прие промени в правилника за прилагане на ЗОП
Въвежда се предварителен контрол на обществени поръчки над 5 млн. лв.
БФС
Земеделци активно помагат с техника за гасене на пожарите пожарите
Министър Тахов поиска европейска програма за стартиране на бизнес в селските райони
От 17 до 19 юли във Варна се организира екологичен фестивал „КлимаФест“
Решенията по-късно днес
Съветът по земеделие на ЕС обсъжда интервнециите по Втория стълб
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини