Начало » Пазари » Зърно
23.05.2023 г.

Новият сорт садовска пшеница „Яйлзла”, представен в Деня на фермера

Институтът по растителни генетични ресурси „Константин Малков“
Новият сорт садовска пшеница „Яйлзла”, представен в Деня на фермера

Снимки: ССА

На 22 май в Института по растителни генетични ресурси „Константин Малков“, поделенията на Селскостопанска академия, се проведе традиционният „Ден на фермера в Садово“, който събира земеделски производители от региона и цялата страна. Официални гости на събитието бяха представителката на Аграрния университет в Казахстан Хульвира Есенбаева, директори от системата на ССА, дългогодишни партньорски фирми на института и др. Събитието беше открито от директора на института в Садово доц. д-р Катя Узунджалиева. След което гостите бяха запознати с последните достижения на редица водещи фирми работещи у нас и със сортовата листа и алтернативните култури, които бяха представени на демонстративното поле на института.

Доц. Станислав Стаматов представи резултатите от опита, заложен при пшеница и слънчоглед, третирани с препарати на фирми, партниращи с института. Демонстрирани бяха и системи от интелигентното земеделие, с дрон, който може да пръска до 1 200 дка за 8 часа, независимо от валежите и това дали искате да прилагате препаратите през деня или през нощта, за да щадите пчелите. Демонстрирано беше и действието на едни от най-новите листни торове и фунгициди при един от последно признатите сортове пшеница на Института - Блан.

Във връзка с по-ниските температури и падналите повсеместни наднормени валежи в страната през април и май, които благоприятстваха развитието на някои болести по житните култури, присъстващите бяха запознати с фитосанитарната обстановка у нас от фитопатолога на ИРГР – Садово проф. Петър Чавдаров. Той предупреди фермерите, че вече са установени на някои места поражения от жълта ръжда и очаква поява на септория, за която трябва много да се внимава. Дадени бяха и някои практически съвети за борба с тези болести.

Изнесена беше и най-новата информация за условията, при които са се развили посевите в демонстративното поле на Института, като фермерите получиха ценна информация за различни сортове пшеница, твърда пшеница, тритикале, ечемик, ръж, овес и зимен граху създадени в ИРГР – Садово. Земеделците се убедиха и в доброто развитие на алтернативни култури, които може да събудят интерес в производителите като лимец, бурчак, фацелия, лен, просо, сусам, фъстъци и други.

Сортовете бяха представени от специалистите по тези култури, които работят в Селекционно-генетичния отдел и програмата по Растителни генетични ресурси. Специално внимание беше отделено не само на старите сортове пшеница „Садово 1” и „Победа”, които все още са стандарти за група А и група В в ИАСАС, така и с последните селекции „Надита”, „Сашец” и „Блан”, които тепърва навлизат в полята на фермерите. Най-голям интерес беше проявен към най-новия сорт пшеница на България – „Яйлзла”, признат през 2022 г. Той се представя за първи път на земеделците и за него е характерно съчетаването на отлични хлебопекарни качества и потенциал за висок добив.

В заключение беше обобщено, че условията през 2023 г. са благоприятни за високи добиви при житните култури, но те ще се получат само при успешна растителна защита.

Гостите бяха запознати и с приетата интервенция II.А.10 за допълнително субсидиране при използване на български сортове пшеница, които са устойчиви към климатичните условия на страната ни.  Всеки от присъстващите получи рекламни материали на участващите фирми и на ИРГР - Садово и брошура със сортовете, които ще предлага Института за есенната кампания. Информацията беше любезно предоставена от гл. ас. Иван Алексиев от ИРГР – Садово, част от Селскостопанска академия.

Директорът на ИРГР - Садово доц. д-р Катя Узунджалиева подписа два договора за научно сътрудничество – с Казахстански национален аграрен изследователски Университет (KazNARU) - Алмати и с Казахстански научно-изследователски институт по земеделие и растениевъдство (KazNIIZR) – Алматинска област в области от взаимен интерес. Официален представител на KazNARU е проф. д-р Гулвира Есенбаева - преподавател в Катедра „Агрономство, селекция и биотехнологии“. Програмата на посещението включваше посещение на Националната генбанката, Музея на земеделската наука в Садово и участие в Открит ден на ИРГР. Сътрудничеството е осъществено благодарение на мобилност по проект на ССА по програма Еразъм+ на двама учени от ИРГР в KazNARU през периода 02-08.04.2023 г.

Новият сорт садовска пшеница „Яйлзла”, представен в Деня на фермера
4561
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Научен обмен
Експерти от института „Константин Малков“ обменят опит с колеги от Малайзия
Фонд „Земеделие”
Платени са всички обезщетения за пострадалите от градушката в Садово
Управителен съвет ДФЗ
Пострадалите от градушката в Садово ще получат 700 хил. лв. компенсации
И фермерите с частично пропаднали площи и без застраховки ще получат компенсации
Отпускат 700 000 лева за покриване на щетите от градушката в Садово през май
Премиерът и агроминистърът на полето
До месец в Садово ще се изплатят всички компенсации - не само за 100% щети
След погрома от градушките
Премиерът Кирил Петков се среща с фермери в Садово
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини