Начало » Новини » Интервю
23.05.2023 г.

Аржентина избира България за агробизнеса си в Европа

Лукресия Вани, председател на Аржентинско-българската търговска камара
Аржентина избира България за агробизнеса си в Европа

Лукресия Вани по време на изложението БАТА АГРО Снимка: sinor.bg

От назначаването му като посланик на Аржентина в България през 2020 г. досега Алфредо Нестор Атанасоф (който е с български корени) посещава изложението за селскостопанска техника в Стара Загора БАТА АГРО, където се представят търговци и дистрибутори от цял свят. За първи път тази пролет правителството на Аржентина организира и специален щанд в рамките на изложението, където бяха представени седем компании, търсещи партньорство с аграрния бизнес в България.

„Идеята ни е да изградим икономически връзки между двете държави, особено в областта на селското стопанство, където имаме утвърдени позиции”, съобщи в интервю за читателите на Синор.бг Лукресия Вани, председател на Аржентинско-българската търговска камара, създадена през 2021 г. Сред изложителите бяха производители и търговци на комбайни, косачки и прикачен инвентар като сеялки, хедери и др.

„Технологията за директна сеитба е аржентински патент и разполагаме с разнообразна техника, която със сигурност би представлявала интерес за българските фермери. Важното е, че тази техника може да се използва едновременно и за директна сеитба, и за конвенционалното орно земеделие. Именно затова и възнамеряваме да влезем на българския пазар с тези машини”, посочи още Лукресия Вани.

Въпреки голямата конкуренция, която южноамериканските компании срещат на българския пазар, а това личи и от широкото представителство на световните брандове на изложението в Стара Загора, още в първия ден на БАТА АГРО аржентинските производители на техника са направили и добри контакти с потенциални български партньори. Основно интересът е бил към сеялките, косачките и хедерите.

Българският пазар е сравнително малък за голям вносител на техника като Аржентина, затова целта на камарата е да създаде в България индустриален виртуален хъб, през който да изнася и в съседните балкански и европейски държави. Правителството на Аржентина вече е одобрило проекта и ще подпомогне финаново онези компании, които биха изнасяли за нашия регион. Аржентинската външнотърговска банка също ще участва, посочи още председателят на камарата.

На въпрос на Синор. в кои градове от България ще функционира този хъб, Лукресия Вани посочи, че търговията с машини за зърнени и маслодайни култури ще се извършва онлайн през центрове в Бургас, Варна и София. А техниката за производство на зеленчуци ще се търгува през виртуален хъб в Пловдив.

„Много ще се радвам, ако нашата идея се осъществи, защото се разбираме изключително добре с българските фермери и тук се чувстваме като у дома си. В тази връзка очаквам да направим крачка напред в нашите икономически връзки”, заключи Лукресия Вани.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Аржентина избира България за агробизнеса си в Европа
7739
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Търговски връзки
Ще споделяме аржентински опит в кооперирането
И в Аржентина поскъпването гони 2000 долара за тон
Рекордни цени на слънчогледовото олио в турските пристанища
Благодарение на рекордните добиви от 344 килограма от декар
Аржентина прибра рекордна реколта от пшеница
За предотвратяване на недостиг и сдържане на цените на вътрешния пазар
Аржентина въведе квота върху износа на пшеница и царевица
Партньорства
Аржентина с интерес към вноса на българско розово масло
Слабата реколта и стремителното поскъпване в региона правят изгодни дори далечните доставки
Румъния за пръв път ще внесе слънчоглед от Аржентина
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини