Начало » Новини » Страната
11.05.2023 г.

Хлябът ще поскъпне неминуемо при връщане на старата ставка на ДДС

Големите наличности от пшеница засега сдържат вдигането на цените
Хлябът ще поскъпне неминуемо при връщане на старата ставка на ДДС

Цената на хляба неминуемо ще се вдигне, ако се върне старата ставка на ДДС, убедени са браншовици, цитирани от „Нова телевизия”. Опасенията, че спирането на вноса на зърно от Украйна ще оскъпи производството, засега не се оправдават. Към момента няма повишение в цените на брашното, защото складовете и на зърнопроизводители, и на търговци, са пълни с пшеница – над 1,5 млн. тона пшеница залежават у нас, а жътвата на хлебното зърно е след месец и половина. Родните фермери никога не са влизали в нова кампания с толкова много непродадена стока.

"Това, което е хубаво е, че се забелязва слабо търсене, наистина е слабо, но го има все пак. Очакват се кораби на пристанище Варна” обяви Радостина Жекова, председател на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите. Според Жекова притесненията и изчакването от страна на търговците се дължат на неяснотата дали ще бъде удължен срокът на действие на „зърнения коридор” за износ от Украйна, което зависи от Русия.

По думите ѝ обаче липсват сериозни договори, търсят се малки количества. Предложенията на купувачите на пшеница към момента са от порядъка на 400-420 лева за тон, докато миналата година сделките хлебно зърно стартираха на 650 лева. Да припомним, че последната сделка за хлебна пшеница на „Софийска стокова борса” през април се сключи на 370 лв. за тон.

"Към този момент отпаднаха спекулите на определени хора, че затваряйки границите на Украйна за износ на стока към България и Румъния и Полша, цените ще бъдат нагоре. Това не е вярно и няма как да бъде, защото на практика цените, които имаме, са борсови и се определят в световен мащаб. Така че българският потребител трябва да е спокоен – цената на пшеницата върви надолу", посочи Жекова.

В цената на брашното засега няма промяна, но макар и основен компонент, то не е единственият, който определя стойността на хляба. В търговската мрежа цената на най-масовия хляб към момента е около 1,50 лв. за 500-650 грама.

Според хлебопроизводителя Спиридон Спиридонов ако се оправдаят опасенията, че ще бъде върната старата ставка на ДДС за хляба от 20%, цената му ще претърпи леко повишение. Спадът в цените на горивата и електроенергията обаче няма да компенсират останалите компоненти, които непрекъснато се вдигат, убеден е Спиридонов и дава пример с опаковките – ако 1 етикет досега е струвал 0,3 ст., то сега е цели 3 ст.

"Хлябът не се състои само от вода и брашно. Има си много компоненти. Виждате как стои и въпросът с работната ръка. Цената за мен няма как да стои същата, каквато е в момента", заяви Спиридонов. На въпрос кога все пак да очакваме повишение в цените на хляба и с колко той отвръща, че производителите чакат да видят какви са окончателните цени на суровините и тогава могат да променят и да кажат каква ще е цената и с колко ще се повиши.

Между 5 и 10 на сто е спадът в потреблението на насъщния всяка година заради намаляването на населението и ниската му платежоспособност. Браншовикът обаче е категоричен, че хората трябва да залагат на качествен хляб.

Хлябът ще поскъпне неминуемо при връщане на старата ставка на ДДС
4824
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Не се очаква скок в цената на хляба
Добиви от пшеницата се очертават над 500 килограма от декар
Има и достатъчно свободно място в складовете
Между 6,1 и 6,3 милиона тона пшеница е очакваната реколта тази година
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Хлябът у нас се произвежда само от българска пшеница
Хлебари и сладкари няма да участват в протестите на земеделците
Властите обаче не посмяха да пипнат цената на хляба
Египет вдигна с 20 на сто цените на субсидираните растителни масла, захарта и ориза
Забраната за износа на мляко и млечни продукти вече ще важи до края на декември
Сърбия удължи с 90 дни срока на действие на тавана на цената на белия хляб
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини