Начало » Новини » Страната
09.05.2023 г.

Узаконяват недовършени поливни съоръжения, от значение за фермерите

Законодателство
Узаконяват недовършени поливни съоръжения, от значение за фермерите

sinor.bg

С промени в Закона за устройство на териториите се предвижда да се прояви „търпимост” към всички незаконно изградени или изграждащи се хидромелиоративни системи или други обекти от националната инфраструктура, чието строителство е започнато или ремонтирано без изискващите се строителни книжа - одобрени инвестиционни проекти и издадено разрешение за строеж. Тези обекти са от обществено значение и затова няма да не бъдат разрушавани, гласят мотивите към закона. Нещо повече, предвижда се тяхното доизграждане, като условието е те да отговарят на техническите правила и нормативи.

Освен хидромелиоративните преносни (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях и хидромелиоративните строежи, изградени за предпазване от вредното въздействие на водите, „търпимост” ще има и за останали обекти от транспортната техническа инфраструктура и съоръженията към нея (мостове, тунели, надлези, подлези, прелези и др.); преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях в неурегулирана територия; преносните (довеждащите и отвеждащите) проводи (мрежи) и съоръженията към тях в урегулирана територия; разпределителните проводи и разпределителните устройства и съоръженията към тях (трансформаторни постове, електрически подстанции, пречиствателни станции за питейни и отпадъчни води, понижителни и разпределителни станции и др.), включително присъединителните проводи към сградните инсталации и общите средства за измерване.

И още нормативи, чакащи одобрение

Досегашната липса на правна уредба, която да урежда горепосочените строежи води до невъзможност за регламентиране на реда и условията за определяне на статута „търпимост“ за тези строежи, а тяхното премахване е нецелесъобразно и икономически необосновано в случаите, в които са допустими по правилата и нормативите, действали по време на извършването им или съгласно действащия ЗУТ, е записано още в мотивите за промяната. Горепосочените строежи по естеството си са с предназначение за трайно задоволяване на обществени нужди, като голяма част от тях представляват национални обекти и/или обекти с национално значение, както и обекти с първостепенно общинско значение.

Срив в напояването на овошките

Поради това със законопроекта се предвижда преходна разпоредба, която да определи необходимите условия за регламентиране статута „търпимост“ на горепосочените строежи, в резултат на което същите няма да подлежат на премахване и забрана за ползване.

За да се обезпечи обществения интерес, в законопроекта са регламентирани действията, които трябва да предприемат възложителите и документите, които са необходими, за да се гарантира, че такива строежи отговарят на установените в закона съществени изисквания към строежите. За завършените строежи ще се издава удостоверение за търпимост, въз основа на заявление от възложителя или упълномощено от него лице, подадено в двегодишен срок от влизането в сила на този закон.

С промените в Закона за устройство на територията се въвежда още една промяна, която се отнася до Българската агенция за безопасност на храните. Целта е да се премахнат възникнали затруднения на органите на държавния здравен контрол – Министерство на здравеопазването и Българска агенция за безопасност на храните, при прилагането на закона.

Разпоредбата е прецизирана, като са разграничени правомощията на органите на официалния контрол върху храните – Българската агенция за безопасност на храните БАБХ и на органите на държавния здравен контрол по Закона за здравето. Корекцията гласи, че „за инвестиционни проекти за обекти по Закона за храните – мандри, месопреработвателни и др. предприятия, одобрението ще е необходимо положително становище от БАБХ, а за инвестиционни проекти за обекти с обществено предназначение на Закона за здравето – от органите на държавния здравен контрол – Министерство на здравеопазването.

До 11 май върви обществено обсъждане на двете промени и ако те бъдат одобрени, законопроектът ще бъде внесен в Народното събрание.

Узаконяват недовършени поливни съоръжения, от значение за фермерите
4572
 

Последни материали
Виж
ДФЗ публикува класирания на заявленията за подпомагане на пчеларите през 2024 г.
Експерти на МЗХ разработват пътна карта за Национална стратегия за развитие на биоикономиката
Трайно намалява броят на добитъка в ЕС
При слънчогледа обаче е отчетен ръст, включително от началото на годината
ЕС сви преработката на маслодайни култури през април
Преди изборите за Европарламент
Цялото държавно управление изрази защита за агросектора пред еврокомисаря Войчеховски
Анализ, приет от МС от януари 2024 г., за който се мълчи
До 89% варира разликата в заплатите на чиновници от централите на ДФЗ и БАБХ и подразделенията им в страната
Свързани материали
Виж
Срещи
„Напоителни системи” е увеличило с 10,7% поливните площи това лято
Практика
Поливните подложки – идеални за напояване на разсада и домашните цветя
Иновации на FRUIT LOGISTICA в Берлин
IRRILAND представя надеждни и практични лентови поливни машини на FRUIT LOGISTICA 2015
Вулф Колмайер, регионален мениджър за Централна и Източна Европа на американската компания за напоителни системи Тoro Ag
Програмата за лозарство насърчи инвестициите в напояване в България
Образование
Земеделието се нуждае спешно от инженерни кадри в напояването
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини