Начало » Новини » Страната
27.04.2023 г.

Macfrut 2023: предизвикателствата пред сектора на плодовете и зеленчуците

Темите: сортово пиратство, биорешения и устойчивост на лечебните растения
Macfrut 2023: предизвикателствата пред сектора на плодовете и зеленчуците

На Macfrut 2023, който ще се проведе в Rimini Expo Centre (Италия) от 3 до 5 май, ще бъдат организирани събития, по време на които ще бъдат обсъдени предизвикателствата пред сектора на плодовете и зеленчуците. Някои от темите, които ще бъдат разгледани за първи път на това водещо международно събитие, ще включват сортовото пиратство - бич, който от много години засяга и овощарството. Въпреки че понастоящем практически всички нови сортове са защитени от национални патенти и права на собственост върху сортовете растения в ЕС, новите сортове се размножават и все повече от тях се отглеждат без разрешение. Само за Италия щетите от сортово пиратство се оценяват на над 20 млн. евро годишно.  

Този въпрос ще бъде подробно анализиран по време на "Масата с горещи теми", насрочена за четвъртък, 4 май, от 13:00 ч., по време на конференцията: "Популяризиране на сортовете в овощарството, между месианските очаквания и пиратството: реалистичен подход", в рамките на изложението за разсадници.  

Разработването на нов сорт растения - посочва Стефано Лугли, координатор на изложението за разсадници - е дълъг процес, който включва значителни инвестиции. При овощните дървета са необходими средно 10-15 години, за да се пусне на пазара нов сорт, докато при проектите за размножаване инвестициите могат да надхвърлят 100 000 евро. Но има и допълнителни разходи, като тези за защита, сертифициране на генетичното здраве и ресурси за търговско развитие на сорта. Всъщност създаването и разпространението на нов сорт може да струва 200 000 евро или дори повече. Съгласно действащото законодателство предоставянето на права на селекционерите на растения чрез заплащане на лицензионни такси за растение, за площ или за пуснат на пазара продукт е жизненоважно условие, за да се гарантира, че проектите за генетично усъвършенстване могат да продължат, давайки на производителите на плодове възможност да отглеждат нови сортове, които са по-продуктивни, устойчиви, издръжливи и с по-добро качество.  

Тази година по време на тридневния панаир отново ще се проведе международното изложение Biosolutions International Event, посветено на биорешенията, които включват естествени продукти за растителна защита, хранене на растенията и биостимулация. По този повод ще присъстват и големи световни компании, селскостопански предприемачи, техници и специалисти, работещи в този динамичен сектор, който придобива все по-голямо значение за сектора на плодовете и зеленчуците.  

"След успеха на предишните издания - обяснява Камило Гардини от Agri 2000, научен координатор на международното събитие "Биорешения", - решихме да продължим по пътя, който сме си поставили. Световните потребители изискват все по-устойчиви и висококачествени плодове и зеленчуци, както и по-екологични и щадящи земята селскостопански практики. Това събитие ще бъде идеалната възможност за участниците да се срещнат с водещи специалисти от сектора и да разгледат иновациите, които ще ни позволят да защитим и подхраним нашите култури през следващите години.

Международното събитие "Биорешения" е разделено на пет части, в които са предвидени дейности както за изложителите, така и за посетителите. На първо място, в центъра на изложбения център (южната зала) ще бъде разположена изложбена площ, посветена на продуктите за биоконтрол, биостимулация и специално хранене. Наградата за иновации в областта на биорешенията ще се завърне за трета поредна година, за да бъдат отличени продукти, които се отличават със своите отличителни иновативни характеристики. За пореден път, изключително за изложителите, ще бъдат организирани технически кръгли маси с агрономи, с акцент върху пет вида продукти: киви, цитрусови плодове, десертно грозде, маслини и ядки. Ще бъдат организирани и индивидуални срещи, които ще предоставят възможност за личен диалог с експертите. Ще се проведе и Международният конгрес "Биорешения", на който ще присъстват някои от най-големите производители на киви в света.  

Друго голямо събитие, на търговския панаир в Римини, е международната конференция, организирана от FIPPO (Италианската федерация на производителите на лечебни растения), на тема "Устойчивост и биоразнообразие в международната търговия с лечебни растения", насрочена за четвъртък, 4 май, като част от второто издание на Spices & Herbs Global Expo - първото изложение в Европа, посветено на света на подправките, лечебните билки и ароматните растения. За първи път този "панаир в панаира" ще заеме западното крило на Експоцентъра в Римини с участието на професионалисти от цял свят, технически семинари и бизнес срещи с чуждестранни купувачи през трите дни на Macfrut.

Сред лекторите на конференцията, модерирана от Деметрио Бенели, директор на списание Erboristeria Domani, ще бъдат Ан Армбрехт (от САЩ), директор на Програмата за устойчиви билки, Емили Кинг (от Англия) от Фондация FairWild, Акош Мате от Университета в Будапеща, Пиетро Фусани, изследовател в CREA (Съвет за селскостопански изследвания и анализ на аграрната икономика) в Тренто, и Алфредо Батистини, технолог в CREA и в Министерството на политиките в областта на селското стопанство, храните и горите.  

Macfrut 2023: предизвикателствата пред сектора на плодовете и зеленчуците
5365
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Представят местни млечни и фермерски продукти на 15 и 16 април
Откриват фермерско изложение пред земеделското министерство в София
Български фермерски съюз организира изложение на местни продукти в София
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
Електронният каталог с профил и контакти на изложителите вече е публикуван
190 фирми ще участват в Специализираното изложение за земеделие БАТА АГРО от 13 до 17 май
„Цветна пролет“ ще се проведе от 3 до 7 април в Международен панаир Пловдив
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини