Начало » Новини » Света
09.04.2023 г.

Цените на храните в света вече са с 20 на сто под рекорда отпреди година

Поевтиняването продължава през всеки месец оттогава
Цените на храните в света вече са с 20 на сто под рекорда отпреди година

Цените на храните в света продължават да се понижават за 12-ти пореден месец, като вече са с 20,5% под рекордно високото си ниво, достигнато преди година, обявиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 2,1% през март спрямо февруари до 126,9 пункта. През миналия месец поевтиняването на зърното, растителните масла и млечните продукти компенсираха с излишък повишените цени на месото и захарта.

Подиндексът за цените на зърнените култури се понижи с цели 5,6% през март спрямо февруари до 138,6 пункта и вече е с 18,6% под стойността си за март 2022 г. Спадът на подиндекса отразява поевтиняването на почти всички основни зърнени култури. В най-голяма степен се понижиха цените на пшеницата – със 7,1% заради големите световни запаси и силната конкуренция между износителите. За поевтиняването на зърнената култура помогна и удължаването на срока на действие на Черноморската зърнена инициатива, което даде възможност на Украйна да продължи с доставките за износ от 3 морски пристанища. Повишаването на прогнозите за реколтата в Австралия, както и подобряването на състоянието на зърнените култури в ЕС подейства като допълнителен фактор по отношение на перспективите за предлагането ѝ в световен мащаб. Цените на царевицата през март се понижиха с 4,6% под влияние на ръста на сезонното предлагане след приключването на жътвата в Южна Америка, подхранила очакванията за рекордна реколта в Бразилия, както и на удължаването на действието на Черноморската зърнена инициатива. При ечемика поевтиняването е с 6,7%, а при соргото – с 5,7%, като причината е в слабото търсене на царевица и пшеница на световните пазари. Цените на ориза се понижиха с 3,2% на фона на продължаващите и предстоящи жътви в основните страни-износителки, сред които са Индия, Виетнам и Тайланд.

При растителните масла през март подиндексът се понижи с 3% до 131,8 пункта, но вече е с 47,7% под стойността си за март 2022 г. Поевтиняха соевото, рапичното и слънчогледовото масло, компенсирайки с излишък повишаването на цените на палмовото масло, което пресече 3-месечна тенденция на спад. Освен намалелите произведени количества в югоизточна Азия заради неблагоприятните метеорологични условия и наводненията в част от производствените региони, като допълнителен фактор за поскъпването на палмовото масло послужи ограниченото му предлагане вследствие от въведената от Индонезия забрана за износ. Спадът в цените на соевото масло обаче се задълбочи под влияние на понижаването на котировките за соята в световен мащаб. При рапичното масло цените се понижиха под влияние на значителните световни запаси, а при слънчогледовото – заради слабото търсене за внос в света като цяло.

Усреднената стойност на подиндекса за млечните продукти се понижи през март с 0,8% спрямо февруари до 130,3 пункта, като спадът в сравнение с март 2022 г. е 10,7%. Поевтиняха сирената и сухото мляко, докато цените на маслото се повишиха. Спадът в котировките на сирената се дължи на свитите покупки от повечето основни вносители в Азия на фона на ръст на предлагането за износ, включително от запасите на водещи износители. Сухото мляко продължава да поевтинява за 9-ти пореден месец главно заради слабото търсене за внос, особено при краткосрочните доставки, както и вследствие на сезонния ръст на производството на мляко в Западна Европа. Цените на маслото обаче се повишиха под въздействието на стабилно високото търсене за внос, особено от страните от югоизточна Азия на продукцията от държавите от Океания, където сезонният спад в производството на мляко се оказа малко по-слаб в сравнение със средните стойности от последните няколко години.

През март подиндексът за цените на месните продукти нарасна с 0,8% спрямо февруари до 113 пункта, но остава с 5,3% под нивото си от март 2022 г. Цените на говеждото се повишиха в САЩ, където през следващите месеци се очаква намаляване на поголовието за клане. Свинското пък поскъпна най-вече в Европа в обстановка на задържащо се ограничено предлагане при ръст на търсенето в навечерието на Великден. Цените на птичето месо обаче продължават да се понижават за 9-ти пореден месец на фона на слабото търсене за внос в световен мащаб и въпреки затрудненията с предлагането, предизвикани от огнищата на птичи грип в редица от големите страни-производителки. Овчето месо също се спусна от високата ценова база през февруари, когато търсенето му за Великден бе изключително силно, както и заради промените в съотношенията на валутните курсове.

Подиндексът за цените на захарта се повиши с 1,5% през март спрямо февруари до 127 пункта, достигайки най-високата си стойност от октомври 2016 г. Ръстът му бе предизвикан от опасения за свиване на предлагането на световните пазари през настоящия селскостопански сезон вследствие на влошаването на перспективите за реколтите от захарна тръстика в Индия, Тайланд и Китай. Благоприятните очаквания за реколтата в Бразилия обаче сдържаха темпото на нарастване. В същата посока действаха и понижаването на цените на петрола, както и обезценяването на бразилския реал спрямо щатския долар.

Цените на храните в света вече са с 20 на сто под рекорда отпреди година
4135
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Могат да участват фирми в областта на хранително-всуковата промишленост и агросектора
На 25 април се организира българо-украински бизнес форум
Спадът при захарта не успя да компенсира скока в цените на растителните масла
Храните в света поскъпнаха за пръв път от 8 месеца през март
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Пазарът на храни е устойчив от началото на годината
Председателят на ДКСБТ не очаква сериозни повишения на цените около Великден
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
МЗХ разработва заедно с бранша законопроекта за веригата на доставки на земеделски продукти и храни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини