Начало » Новини » Коментари
21.03.2023 г.

Животновъди с нереализирани проекти по 4.1 могат да ги трансформират по Плана за възстановяване

Важно за фермерите!
Животновъди с нереализирани проекти по 4.1 могат да ги трансформират по Плана за възстановяване

sinor.bg

Животновъди, които са имали нереализирани инвестиционни проекти по подмярка 4.1 от старата Програма за развитие на селските райони, могат да ги трансформират и да участват за подпомагане по Плана за възстановяване и устойчивост, но не в частта за строителство, а за покупка на оборудване.

„Ако бюджетът по 4.1 не е достигнал за подготвени от фермерите инвестиционни проекти, те лесно биха могли бързо да ги актуализират и да ги представят за подпомагане по линия на Плана за възстановяване, където кандидатстването е много по-облекчено – изключвайки инвестициите в строителство и реконструкция на ферми”. Това съобщи пред животновъди съветникът на земеделския министър Светлана Боянова по време Българо-австрийския форум за земеделие, проведен днес в София. Самата методика за кандидатстване то този план ще бъде готова вероятно през април, а стопаните трябва да бързат с кандидатстването, защото прозорецът за приема е отворен до есента на 2023 г. 

В специална презентация Боянова представи възможностите за кандидатстване по Стратегическия план, като наблегна на интервенциите за оперативни иновативни групи, които ще разширят подкрепата при инвестиции в дигитализация на стопанствата. Кандидатствайки по тази интервенция, стопаните биха могли да използват иновации, прилагани от други европейски държави като Австрия например, посочи Боянова. А търговският съветник от австрийското посолство Филип Купфер представи фирми от Австрийския аграрен клъстер, които днес и утре ще разясняват пред фермерите в Софийско, Пловдивско и Старозагорско начините за работа с австрийските фермери, които инвестират в иновации.

Освен че могат да използват иновации, разработени в оперативните групи съвместно със селекционери и други учени от българските институти, земеделските производители, участващи в подобни оперативни групи, биха могли да канидатстват и с проекти по други интервенции, аналогични на старите инвестиционни мерки (4.1 и 4.2). Така те ще получат финансиране за иновацията, субсидирана по няколко интервнеции и това не се смята като дублиране на подпомагането, обясни още Боянова.

Новото по отношение на инвестиционните интервенции в модернизация е това, че подпомагането се разделя за малки ферми, за средни, за големи и за групите или организациите на производителите. При малките ферми субсидията за един проект е в левовата равностойност на 250 хил. евро, или 500 лв., като половината от проекта е безвъзмездната помощ, другата половина – е заем, който фермерът трябва да осигури, ако иска да кандидатства. Специално за животновъдните ферми обаче има преференция, така вместо 50% съфинансирането ще бъде 40%.

При средните ферми максималната стойност на проектите е до 500 хил. евро, или 1 милион лева, като субсисията не може да превишава 250 евро, или 500 хил. лв. При големите ферми максималният размер на проекта е за 750 хил. евро, или 1,5 млн. лв., а таванът на субсидията не може да превишава 375 хил. евро. При групите на организациите подкрепата е най-висока – 1,5 млн. евро (3 млн. лв.), като субсидията не може да превишава 750 хил. евро (1,5 млн. лв.).

Интервенциите за инвестиции в преработка на селскостопанска продукция също са разпределени за малки, средни и големи преработвателни предприятия, като отново групите и организациите на производителите имат най-голям шанс да получат високо субсидиране.

Животновъди с нереализирани проекти по 4.1 могат да ги трансформират по Плана за възстановяване
5831
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини