Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
17.03.2023 г.

БОНЕРО представя хибриди пипер на световния лидер в селекцията Rijk Zwaan

С новите хибриди може да се достигнат до 11 тона добив от декар при оранжерийното производство
БОНЕРО представя хибриди пипер на световния лидер в селекцията Rijk Zwaan

От няколко години компанията за внос на семена и селскостопанска техника „Бонеро” стана официален дистрибутор на холандската компания за селекция, производство и продажба на зеленчукови семена Rijk Zwaan, която държи 4-то място в световната класация на семенарските фирми. През 2023 г. селекционерите представят на българския пазар нови хибриди сладък пипер , които са съобразени с климатичните условия на България. И което е изключително важно – посланията към българските фермери са, че с тези хибриди те биха възвърнали старата слава на родните земеделци при износа на пипер.

По време на изложението АГРА  2023 в Пловдив екипът на „Бонеро” организира семинар за производителите на пипер, пред които подробно бяха разяснени предимствата на четири от най-новите хибриди пипер, успешно тествани по българските полета през миналата година. Преди да представят детайлно характеристиките на новата селекция, двамата експерти от Rijk Zwaan Жолт Деме и Камил Тод дадоха полезни съвети, които биха помогнали възстановяването на стария имидж на Унгария и България като традиционни износителки на този зеленчук, граден преди повече от 40 години.

За пример Деме даде добре познатия за Унгария експортен сорт - белите островърхи пипери, които по-рано са отглеждани основно в оранжерии и изнасяни за Чехия. Днес обаче същите унгарски сортове се отглеждат на открито в Чехия и се внасят обратно в Унгария. „И Унгария, и България бяхме нетни износители на пипер, сега сме нетни вносители. Това обаче не ни пречи да се върнем отново на пазарите и да станем износители”, посочи Жолт Деме.

Семинар Бонеро

В опитната станция на холндската  компания в Унгария  се отглеждат 4 типа пипер – „бял островърх”, „светлозелен коничен”, „капия” и „бял блоки”, като началото на селекцията е дадено през 2005 г., а на капията – през 2008 г. По-късно хибридите са разпространени в Унгария, а през  2013 г. и в опитната станция в Турция. И за последните десет години компанията е натрупала значителен пазарен дял в над 100-те държави, където изнасят.

Това, което отличава холандската  селекции пипер от тези на конкуренцията, са, че те имат здрава коренова система и по-буйна листна маса (вегетативни сортове), затова не се нуждаят от особено силно торене до цъфтежа на растенията. „Ако сортът е склонен към вегетативно развитие, след засаждането му фермерите не трябва да го стимулират с много вода и азот, защото това подхранване ще отиде към формиране на голяма листна маса и би забавила цъфтежа на пипера”, посочи Жолт Деме. Затова той посъветва българските фермери, избирайки холанските  хибриди, в началните фази от развитието на пипера да прилагат препоръчаните от компанията норми на торене, икономисвайки средства, което е от съществено значение за бизнеса им.

Хибриди пипер

Висок клас хибриди с капиите Priorica RZ F1 и Vitalica RZ F1

За условията на България от Rijk Zwaan са избрали два подходящи сорта капия – ранният Priorica RZ F1 и по-късният Vitalica RZ F1. И двата хибрида са високодобивни, с голям процент на качествените чушки. При открити площи на полето добивите от декар се движат между 6 и 7 тона, а в покрити полиетиленови конструкции и оранжерии достигат 10-11 тона от декар.  В Унгария растенията се отглеждат с помощта на  поддържащи конструкции от 1,5-метрови колове или метални пръчки. Между тях се опъва сезал, като е добре първият да бъде на 30-40 см от земята.

Priorica RZ F1 е генеративно растение, с балансирано облистване и добро залагане на чушките (плодове). Има добра коренова система, която да позволява развитие на листна маса, гарантираща добра защита на плодовете от слънчев пригор. Това е един от бързите сортове на пазара, защото като доста ранен, той предлага едновременно узряване на няколко чушки за един корен, а това осигурява немалки количества за пазара. Хибридът е с висок добив, като броят  на първокласните чушки е голям – не е много едър - една чушка тежи около 120-130 грама. Това е типична капия с двукамерни и вкусни плодове. При опитите с този сорт капия, направени през 2022 г. до Каварна, се вижда как от един корен могат да се наберат средно около 18 чушки.

При селекцията на новите сортове холандската  компания обръща внимание върху начина на откъсването на чушката – става по лесен начин, без да се начупват разклоненията. Така при беритба няма брак на зелени плодове, което ви гарантира пълноценна реколта.

Холандски семена пипер

Другият сорт е Vitalica RZ F1 и ако родните пиперопроизводители се нуждаят от по-едра чушка, тогава спокойно могат да изберат този хибрид. Изключително жизнен сорт, който в първите фази може да отглеждате с по-малко торене. Има здрава коренова система и при първото подхранване азотът не трябва да преобладава – дори се препоръчва превес на калий. Първите плодове, които се берат, могат да стигнат до 200 грама (средното тегло е 150+ за чушка). Като форма са по-издължени, имат тъмночервен бляскав цвят, с широко чело и относително двукамерни са в преобладаващата си част. По отношение на болестите – и те като  Priorica RZ F1 са устойчиви на тютюнева мозайка и бронзовост.

Сравнението между дават хибрида показва, че с Vitalica RZ F1  получавате по-едри плодове, но пък с Priorica RZ F1 вие излизате прибризително с две седмици по-рано на пазара. И с двата сорта ще имате висок добив, което гарантира сигурност за износ, посочиха експертите.

И още един съвет за родните земеделци - ако искат да увеличат приходите и да повишат добивите си с по-висок процент на по-качествените чушки, това може да стане с по-малко торове – затова и селекциите на Rijk Zwaan имат това предимство. Ако искате да предпазите пипера от заразяване, тогава покрийте лехите с агрил (нетъкан текстил)в началото на развитие на растенията. Ако нямате покритие, рискът от поява на краставичномозаечен вирус, който е най-опасен и пренасян с въшките, е доста по-голяма.

Предимствата на светлозелените конични хибриди Topzel RZ F1 и Topgear RZ F1

Другите две предложения за българските фермери са от   типа сортове „светлозелени конични пипери” – Topzel RZ F1 и Topgear RZ F1. Първият от тях Topzel RZ F1 се е появил на пазара в резултат от потребителското тъсене на подобен светлозелен коничен пипер. Вместо в оранжево, както обикновено са оцветени узрелите пипери от тази група сортове, този хибрид е селекциониран, така че да узрява в червено. При производствени условия  в пловдивските села Ягодово и Плодовитово този сорт е показал изключително бързо възстановяване при екстремни температури през лятото. Друго негово предимство е, че еднакво добре вирее и в оранжерии, и на открито, запазвайки добър добив спрямо конкурентните сортове. Вторият сорт Topgear RZ F1 е избран по искане на земеделци, които са предпочели по-ранен сорт, който да се бере по-лесно. Растенията са с малко по-дълги междувъзлия, но растенията са стабилни. Може да го гледате също дву- или тристъблено – това е въпрос на стратегия и начин на отглеждане при вегетацията в условията на оранжерийно производство.

Семе пипер

Този сорт е със здрава коренова система и няма нужда от конструкция на открито , защото растението не е високо. И понеже в България повечето фермери не правят конструкция, този ранен сорт е изключително подходящ и гарантира високи добиви. Чушката на пипера е месеста и позволява при търговия да го уплътнявате в чували или други опаковки, които ползвате. Процентът на чушките първо качество също е висок. С този сорт ще имате все по-малко проблеми с недостиг на калций и със слънчевия пригор, посочват още експертите. Освен в България, Topgear RZ F1 се търси още в Словакия, Чехия, Грузия, затова е с потенциал за износ.

По време на презентацията Жолт Деме направи още един паралел, посочвайки как в Унгария площите с пипер все повече намаляват, като в сравнение с България пипер вече се гледа на по-малко декари, годишно върху 450 ха. Но е налице и нова тенденция - с отказването на земеделците от отглеждане на пипер на открито и ориентирането им към полиетиленовите оранжерии. Една подобна конструкцията в Унгария струва около 10-15 евро на квадратен метър. Затова и фермери, които доскоро са гледали по 100 дка на открито, сега правят 20 дка полиетиленови конструкции, където добивите варират между 10 и 11 тона от декар. „Процентът на първо качество е доста по-висок, отколкото на открито, освен това много по-лесно се бере”, обясни още експертът.

Екипът на „Бонеро” е отворен за всякакви други въпроси от страна на родните производители на пипер, свъзани с отглеждането и с качествата на новите хибридни сортове, създадени от холандските  селекционери може да  откриете на телефони +359 2 975 12 45; +359 2 975 36 11; +359 2 974 34 15 , както и на интернет страницата www.bonero.bg, Facebook: https://www.facebook.com/bonero.ltd/

БОНЕРО представя хибриди пипер на световния лидер в селекцията Rijk Zwaan
7932
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Включително с подходящи за заместване на пшеничния глутен
Институтът в Кнежа влиза в 2024 година с 8 нови хибрида царевица
Салатата Канариоле е търсена от потребители и производители и през лятото
Предложенията на Corteva Agriscience™
Хибридите Пионер в портфолиото за предстоящия сезон
Ден на отворените врати
Новите селекции на Института по царевицата в Кнежа
Новият сорт Виго за ефективна борба със зелената мозайка
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини