Начало » Важно за фермера » Животновъдство
10.03.2023 г.

Животновъди дават най-много 18 месеца живот на родното млекопроизводство

Браншовете готвят протести
Животновъди дават най-много 18 месеца живот на родното млекопроизводство

sinor.bg

Българското животновъдство е в пълна безизходица след срива в изкупните цени на млякото и последвалите фалити, но контролните органи продължават да бездействат, а пазарът е пълен с бракувани вносни храни, които заради ниските цени подриват напълно продукцията на родните животновъди. И ако държавата не предприеме спешни защитни действия срещу изкривяванията на пазара, най-късно до година и половина страната ни няма да има българско млекопроизводство. Това обявиха в извънредна пресконференция днес представители на основните животновъдни организации в страната – Бойко Синапов и Пенка Христова от „Обединени животновъди”, Михаил Михайлов и Димитър Зоров – от Съюза на говедовъдите в България, Цветозар Христов, представител на една от софийските развъдни организации и др.  

Пазарната истерия с поскъпването на храните допълнително притиска фермерите, които нямат и грам вина за високите цени в магазините. Затова и на последния Консултативен съвет по животновъдството към агроминистерството браншовиците са поискали съдействие за среща с президента и министър председателя на страната. Защото очевидно агроведомството не успява да защити родния бизнес, обясниха браншовиците. „И в Гърция, и във Франция отговорните хора в държавата се срещнаха по няколко пъти с фермерите, които заради инфлацията са пред фалит. У нас безмълвието е пълно”, мрачно отбелязват животновъдите.

„Докато останалите държави в ЕС отдавна получиха обезщетенията си за кризата след войната в Украйна, ние ще сме последните в ЕС, които още очакваме помощта и то в размер на 50% от очакваното”, посочи Синапов. Докато миналата година обезщетенията бяха 426 млн. за всички сектори, тази година са едва 206 млн. лв., защото България няма актуализиран бюджет и не може да осигури по-голям ресурс.

Към проблемите се добавя и нескопосано направеният Стратегически план за развитие на земеделието, по който животновъдните организации са имали цели 30 предложения, от които чиновниците не са приели нито едно. „Унизителен за всички земеделци е Стратегическият план -  от ноември досега топката само се тупа. И нито технологичните карти отразяват нашите разходи, нито пък хората могат да изберат интервенция, по която да кандидатстват през тази година”, допълни и Зоров. Михаил Михайлов беше още по-категоричен по отношение на липсата на адекватност при определянето на аграрните политики в страната, припомняйки, че от две години единствената дума, която чува от колегите си, е "оцеляване". Освен това в сектора на говедовъдството те очакват огромни предизникателства като например намаляването на вредните емисии, но кой ще им помага в тази нова проблематика, за фермерите остава неясно. Михайлов припомни, че говедовъдните ферми се нуждаят от огромни количества вода за осигуряване на 1 килограм месо. Но на фона на климатичните промени стопаните ще бъдат силно затруднени, защото стресът за животните през лятото е огормен - при температури над 22 градуса по Целзий. И това не се отчита от чиновниниците. В наредбите на агроминистерството фермерите не виждат отговори на всички тези проблеми. И това до голяма степен показва липсата на връзка между държавна администрация и земеделски производители.

Като капак на всичко, пазарът отново е затрупан преди Великден с вносно месо, вместо да се осигурят канали за реализация на българските агнета, припомни Синапов.

Изреждайки пробремите си, животновъдите предупреждават, че ако служебният кабинет не промени политиките си и отношението към бизнеса точно в този момент, то със сигурност браншовите организации ще започнат подготовка на протести, обясни още Бойко Синапов.

Животновъди дават най-много 18 месеца живот на родното млекопроизводство
7480

Последни материали
Виж
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Съставени са и 3 акта за нарушения по закона за рибарството и аквакултурите
Извадиха 4 бракониерски мрежи от язовир в Севлиевско
През активния сезон, приключил на 31 октомври
Хванаха 272 случая на работа без трудов договор в селското стопанство
Свързани материали
Виж
Рехав втори протест, организаторите сякаш не желаеха диалог
Предстоящо
И на Андреевден животновъди и оранжеристи готвят протести
Преди поредните протести
Вътев: За да изпълним исканията на някои фермери, Европарламентът трябва да промени регламентите
Важно е да се знае!
Вътев: Поименно мога да изброя 92-те животновъди, обезщетени с тавана от 250 хил. евро заради Украйна
Тема с продължение
Позиция на агроминистерството за исканията на животновъдите
Нови протести
В крайно отчание, фермери ще колят животни по пътищата в деня на изборите
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини