Начало » Пазари » Животинска продукция
09.03.2023 г.

От януари до декември 2022 яйцата са поскъпнали с 82 процента

От януари до декември 2022 яйцата са поскъпнали с 82 процента

Като цяло пазарът на яйца през годините е стабилен. Драстични отклонения на цената на яйцата наблюдавахме само през 2012 г., когато стойностите се повишиха за изключително кратък времеви период със 135%, посочват експертите на Комисията по стоковите борси и тържища в годишния анализ на цените за 2022г. Поскъпването на яйцата в този период е в резултата на завишените изисквания, влезли в сила от 1 януари 2012 г. за отглеждането на кокошките.

През 2017 г. също се наблюдаваше силен и рязък скок на цената на яйцата, като бяха отбелязани пикови стойности от 0.30 лв./бр. Поскъпването за този период е 42%. Причините за поскъпването през 2017 г. са комплексни и водят до синергетичен ефект: увеличеният дефицит на вътрешния пазар, който неизбежно води до пик в цените; нарасналият износ - (износът се активизира и родните производители се ориентираха към европейските потребители); спадналото вътрешно производство; намаленият внос - (през 2016 г. имаше бум на полски яйца у нас, но през 2017 г. обстановката е различна, защото цената на продукта в Европа е много висока); традиционното увеличението на консумацията през този сезон; типичното сезонно покачване на цената на яйцата през есента и зимата. В периода 2018 – 2020 г. пазарът на едро на кокоши яйца е изключително стабилен. 

В началото на 2022 г. цената на яйцата тръгва от ниво 22 ст./бр. До средата на февруари стойностите са без особена промяна. В периода средата на февруари – началото на април трендът е възходящ и цената стига до 0.28 лв./бр. Поскъпването за този период е 33%.

Следва период на стабилизиране на кривата около нивото от месец април. От средата на юли отново се заражда възходяща тенденция, която през есента придобива стръмен характер. В края на годината цената на яйцата стъпва на исторически ценови връх от 40 ст.

Поскъпването за периода юли – декември е 54%, а спрямо началото на годината то е 82%.  

Средногодишното поскъпване на яйцата спрямо предходната година е 47%.

Анализът на цените през периода 2015 – 2022 г. показва, че цената през 2022 г. е най-висока.  Основната причина за повишението на цените на яйцата през 2022 г. е ограниченият внос. През последните години не се наблюдаваше поскъпване на яйцата, тъй като имаше значителен внос на по-евтини яйца. След началото на войната голяма част от полските яйца се изнасят за Украйна. От друга страна заради птичи грип се наблюдава дефицит на яйца и в други страни. 

От януари до декември 2022 яйцата са поскъпнали с 82 процента
5155
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини