Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
07.03.2023 г.

Турция забрани износа на домати до средата на април

С изключение на доставките за непризнатия Северен Кипър, Палестина и Азербайджан
Турция забрани износа на домати до средата на април

Министерството на селското и горското стопанство на Турция реши да ограничи износа на домати до 14 април 2023 г., става ясно от негово съобщение, цитирано от електронното издание EastFruit. Домати ще могат да се изнасят само за международно непризнатата Севернокипърска турска република, Палестина и Азербайджан.

В документа се посочва, че „във връзка с неестествения ръст на цените на доматите в Турция през последните дни и ужасните последици от земетресението, което засегна непосредствено 11 провинции, възникна нужда от предприемането на мерки за гарантиране на продоволствената сигурност и стабилизиране на цените”.

Ставката за преразпределителното плащане е 14,08 лева на декар и ще се плати до 10 март

Анализатори на изданието смятат, че правителственото решение ще се отрази сериозно още от тази седмица на пазарите на оранжерийни домати в страните, които зависят от вноса им от Турция, сред които са България, Украйна, Русия, Румъния, Молдова и Грузия, тъй като през март основните доставки пристигат именно от югоизточната ни съседка. На теория внос може да бъде осъществен от Мароко, Иран и дори Испания, ако става въпрос за високо качество, но и при това положение едва ли ще се стигне до пълна замяна на турския износ, тъй като и тези държави не са подготвени със съответните количества именно сега. Поради това от EastFruit очакват на пазарите на посочените клиенти да се стигне до значителен ръст на цените на доматите, като изключението може да се окаже реекспортът на турските зеленчуци през Азербайджан, която и сега действа по същия начин с доматите от Иран.

Според турски износител, цитиран от електроното издание HortiDaily и пожелал да остане анонимен, това решение ще има сериозно отражение и върху турските производители и износители на домати. „Правомощието за ограничаване на износа на домати е предоставено на министерството на селското и горското стопанство на Турция. В момента се намираме в период на изключително силна реколта в монокултурното производство на домати, като количествата ще нарастват поради сезонното затопляне на времето. В този период, когато производствените разходи са приблизително 8-10 турски лири (40-50 евроцента по текущия курс – бел. ред.) на килограм, прекратяването на износа води до понижаване на прогнозите за минималните цени, получавани от производителите, които са им необходими за поемане на разходите си за поддръжка на оранжериите и за оцеляването им. С отражението на решението върху цените на доматите, които ще се понижат под необходимата стойност за покриване на посочените разходи, както и със загубата на външните пазари, количеството на продукцията ще падне под средните сезонни стойности през април и май поради свиване на реколтата, липса на поддръжка или отказ от производство в оранжериите през периода април-май”, категоричен е той.

Износителят се притеснява най-вече, че може да загуби всички пазари, които е спечелил с много труд. "На всичкото отгоре е възможно пазарите, които години наред са извоювавани трудно от конкурентните държави-производителки, да бъдат загубени за един-единствен ден. Загубата на тези пазари ще се отрази сериозно на планирането на производството през следващата година. Дори ако търговията с домати се възобнови на 14 април, чуждестранните вериги магазини вече ще са сключили споразумения с други доставчици и ще са необходими много години, за да може Турция да се върне на нивото, на което бяхме. Конкурентите държави-производители няма да предоставят продуктите си без специални и дългосрочни споразумения. Те ще се възползват от положението да обвържат клиентите”, убеден е той.

Всъщност ефектът на забраната за износ върху турския доматен бранш се очертава дълготраен, смята събеседникът на изданието. "Веригите магазини поставиха тежки изисквания на износителите и производителите от Турция, с които са сключили договори. Когато получим разрешение за износ, броят на износителите, които имат необхоимата финансова мощ, вече ще е намалял значително. Браншът ще понесе тежки щети. Освен това търговските вземания при преустановена търговска дейност ще причинят сериозни загуби, когато бъдат събрани. В обхвата на забраната попадат продукти, подготвени за външните пазари в предприятия с вече сключени договори, като стойността на загубите ще се изразява в милиони турски лири", обяснява той.

Турция забрани износа на домати до средата на април
7775
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Предстои забрана за движение на камиони в посока Истанбул
Вътев: С двете лаборатории на „Капитан Андреево” държавата си връща контрола върху вноса от 3-и страни
Целта за тази година е да бъдат надхвърлени 4 милиона тона
Турция увеличава износа на брашно от и след миналогодишния рекорд
При ръст на доставките на слънчогледово масло от чужбина през втората му половина
Очертава се срив във вноса на слънчоглед в Турция през настоящия сезон
Откриват официално държавната лаборатория за пестициди от Турция
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини