Начало » Важно за фермера » Гори и екология
05.03.2023 г.

Разрешават улова на калкан и преди издаването на регламента на ЕК за квотата

Нужни са спешни промени в закона за рибарството и аквакултурите
Разрешават улова на калкан и преди издаването на регламента на ЕК за квотата

Снимка: МЗм

Ще работим за по-ранно начало на улова на калкан в Черно море и за по-силно българско участие в международни проекти в областта на рибарството, заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев на работна среща в Генерална дирекция „Морско дело и рибарство” към Европейската комисия (ЕК), цитиран от дирекция "Връзки с обществеността и протокол" в министерството на земеделието. На срещата, инициирана от българската страна, бяха обсъдени актуални секторни въпроси и последните законодателни предложения в областта на рибарството и аквакултурите.

Приоритетен беше въпросът за периода на улов на калкан, който се определя с регламент на ЕК. „Макар решението за улов на калкан да се взима по време на Съвета по земеделие и рибарство през декември всяка година, регламентът за улов се публикува и влиза в сила в края на януари. Тази административна процедура отнема над месец от възможността за риболов на ценния вид от българските рибари. От 15 април до 15 юни пък има забрана заради размножаването на вида”, обясни Събев.

„Този въпрос бе повдигат българските рибари. Имаме „зелена светлина” от ЕК да предприемем стъпки за издаване на заповед относно улова на калкан дори преди ЕК да е издала своя регламент относно квотата за този вид. Това ще бъде в интерес и на българските рибари”, посочи той.

На срещата генералният директор на ГД „Морско дело и рибарство” Чарлина Вичева представи последните развития по преговорите относно регламента за контрол. С новото законодателство, което се очаква да влезе в сила на 1 януари 2025 г., ще се подобри проследимостта на улова, с което ще се постигне по-добро използване на рибните запаси във водите на ЕС.

Събев представи и желанието на България да вземе участие в новия проект на ЕК за събиране на данни от любителския риболов. „Чрез събиране на данни ще имаме по-точна информация за използването, а оттам – и за състоянието на рибните запаси в нашите води в Черно море. Това пък, от своя страна, ще гарантира както устойчивостта им, така и тази на българския риболовен сектор”, изтъкна той. България става втората държава членка на Европейския съюз, която заявява желание за участие в този проект.

На срещата беше обсъдена и ролята на ЕК в работата на Генералната комисия за Средиземно море (ГКСМ), в която България участва от 1969 г. В рамките на ГКСМ се договарят квотите за риболов и за Черно море. Поради войната в Украйна има вероятност и тази година да няма заседание на Работната група по Черно море. В такива ситуация практиката показва, че се прехвърля неизползвана квота за улов за следваща година. Събев изрази благодарност за конструктивния диалог и ролята, която играе ЕК в защита на българския интерес по време на преговорите в ГКСМ.

В рамките на разговорите представителите на ЕК обърнаха внимание и на спешната необходимост от изменение на Закона за рибарство и аквакултури у нас, което задължение произлиза от определения през 2020 г. План за действие за преодоляване на недостатъците в българската система за контрол в рибарството. Необходимо е да бъдат включени нови текстове в Закона за рибарството и аквакултурите, които да гарантират съответствието на българската система за контрол със системата за контрол на ЕС, свързани със задължението за разтоварване, правилата за проследяемост, поставянето в партиди и етикетиране на продуктите от риболов, първата продажба, системата за електронно докладване и мониторинга на дейностите на риболовния флот. „Още през 2021 г. министерството на земеделието предостави на Народното събрание предложение за изменение на Закона за рибарство и аквакултури, но то така и не бе разгледано от българския парламент. Ако не се предприемат спешни мерки след конституирането на новия парламент, има опасност да започнат наказателни процедури срещу България заради неизпълнение на заложените ангажименти за по-ефективен контрол в рибарството. Поради тази причина приемането на промени в Закона за рибарство и аквакултури трябва да стане в най-спешен порядък, а в лицето на министерството на земеделието бъдещите народни представители могат са разчитат на пълна експертна подкрепа”, подчерта Събев.

В срещата с Генералната дирекция в Брюксел участие взеха представители на ресорните дирекции в българското министерство и на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури.

Разрешават улова на калкан и преди издаването на регламента на ЕК за квотата
3692
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
БГ фиш
Квотите за калкан са разпределени между притежатели на 26 кораба
От началото на 2024 година
Кораби с квоти ще разтоварват калкан и на пристанището в Аспарухово
Квоти за цаца и калкан
Евромисията с нови предложения за риболов в Черно море през 2023 г.
Рибата е иззета при проверка на кораб в пристанището на Каварна
Дариха конфискуван калкан на дом за стари хора в Добрич
При изненадващи проверки във връзка с оценка на риска за улова на квотиран вид риба
Намериха скрити 54 кила маломерен калкан на акостиращ рибарски кораб в Балчик
При рутинна проверка между Дуранкулак и Крапец
Извадиха 800 метра бракониерски мрежи за калкан от Черно море
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини