Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.02.2023 г.

Топ предложения на Байер при житни култури за 2023 г.

Топ предложения на Байер при житни култури за 2023 г.

На изложението Агра в Пловдив по традиция Байер показа своите най-нови продукти, решения и иновации в защитата на културните растения от болести и вредители. Екип на компанията представи последните тенденции на пазара за продукти за растителна защита и беше на разположение за лична консултация с всеки посетител.

Радко Христов, Продуктов мениджър на Байер за житни култури и рапица, и Павел Павлов, Регионален представител на Байер за регион Пловдив и Пазарджик, обясниха в детайли характеристиките на топ хербицидите на компанията при житни култури. Специално внимание те обърнаха на промоционалните ваучери, които Байер предлага през 2023 г.

През 2023 г. Байер представя два нови продукта за житни култури. Това са ХУСАР КЛАС и КАЮНИС, които следват най-актуалните тенденции на пазара, посочи Радко Христов.

Пролетни предложения за справяне с широколистно и житно заплевеляване

„През последните години се наблюдава развитие и умножаване на широколистното заплевеляване на полетата, като тази година това е изключително често срещано явление в страната. В момента дори плевелите са прораснали, което означава, че контролът става все по-труден. Още преди 2 години фирма Байер предложи продукт, който се прилага наесен. Това е почвеният хербицид в житни култури MATEНO ФОРТЕ, който изчиства полетата още през есента. По този начин културата запазва и формира своя добивен потенциал максимално добре.“, обясни Радко Христов и допълни:

„Какво обаче се получава, ако не сме третирали с почвен хербицид и през ранна пролет трябва да изчистим полетата? В момента голяма част от трудните за борба плевели вече са на полето - имаме великденче, теменужки, мак, дори лепка. Този тип плевели задължително трябва да се контролират с хербициди, които са безопасни за културните растения. На второ място, хербицидите, които ще използваме, трябва да са подходящи за контрол на такъв вид заплевеляване, като тук говорим за ефемерните плевели. Защо ефемерните плевели са толкова трудни за контрол? Първата причина е, че те имат физиологична преграда. Когато хербицидът попадне върху тях, те се запазват например чрез силен восъчен налеп или власинки по листата. По тази причина продуктът, който ще се използва, трябва да бъде много ефикасен срещу такъв вид заплевеляване. Второ, тези плевели са трудни за контрол, защото те растат през зимните месеци - тогава, когато пшеницата е в покой. Това означава, че през пролетта те вече са в графата „прераснали“, което ги прави „трудни“.

И не на последно място – продуктът да бъде безопасен за културното растение. Защо? Защото, когато се третира в ранна пролет, за да изчистим полетата от плевели (както в момента),  много често сме свидетели на неблагоприятни климатични условия. Най-често това са големите температурни амплитуди – ниски температури в сутрешните часове и по-високи през деня. Затова наличието на антидот е нещото, което прави един продукт безопасен. С такива качества са продуктите на Байер. 

„Хербицидното портфолио на Байер е едно от най-богатите на българския пазар, защото ние имаме решение за всяка ситуация на полето. Имаме решение за ефемерни плевели, за тежко и комплексно житно заплевеляване. Имаме решение, което е балансирано - както за житно, и за широколистно заплевеляване, като контролът на житните и широколистните плевели е еднакво добър. Такъв тип решения навлязоха на пазара през последните няколко години. Фирма Байер беше компанията, която предложи най-широка гама от тези продукти, като започнем още с есенно приложение с почвен хербицид, преминем към пролетни предложения с вегетационни хербициди, насочени и към широколистно, и към житно заплевеляване. Не на последно място, тези решения са безопасни за културното растение“, посочи Радко Христов.

Промоционални ваучери с топ продуктите на Байер

Всички топ продукти на Байер са включени във ваучери за растителна защита. Това е промоционална кампания, която фирмата предлага за първа година с цел да увеличи рентабилността на земеделските производители. Кампанията включва всички основни фунгициди и хербициди на Байер за житни култури и царевица.

През 2023 г. Байер предлага една абсолютна иновация – фунгицида КАЮНИС.

„Предстоят промени на фунгицидното портфолио на българския пазар, като голяма част от продуктите, които се предлагат в момента, ще отпаднат. КАЮНИС ще замести част от портфолиото на Байер на българския и чуждестранния пазар, и надгражда конкурентните продукти на българския пазар“, каза Радко Христов.

„В близкото минало фунгицидите се прилагаха по схема с първо, второ, трето третиране в зависимост от ситуацията на полето. От една страна това беше добре, защото се постигаше превенция на заболяванията. От друга страна обаче при наличие на стресови фактори се наблюдаваше допълнително третиране, което добавяше стрес на културата. Причината е в това, че когато имаме много силно засушаване и третираме с продукти с голямо съдържание на триазиол, растенията са подложени на допълнителен стрес и това се отразява на добива. КАЮНИС, който Байер предлага тази година, няма такъв негативен ефект дори при стресови ситуации. Така е, защото в продукта няма съдържание на чист триазол“, обясни Радко Христов.

КАЮНИС е наречен от специалистите на Байер физиологичният фунгицид в житни култури, тъй като дори при засушаване и неблагоприятни условия няма негативен ефект върху културата, а напротив добавя по-дълго последействие, а при нормални условия има лечебен, превантивен и изкореняващ ефект срещу болестите. КАЮНИС представлява 3-компонентен фунгицид с изключително интересен механизъм на действие. Неговите съставки биксафен, спироксамин и трифлоксистробин действат по различен начин върху гъбния патоген. Биксафен принадлежи към най-ново поколение SDHI група Карбоксамиди. Спироксамин се доближава по ефикасност до триазолите, но не е триазол. Той е най-системното активно вещество, което може да се приложи в житни култури. Толкова бързо се придвижва в растението, че увлича и другите активни вещества в състава на фунгицида. Така продуктът става много силно системен.

„С този продукт можем да правим по-късно първо третиране, когато няма благоприятни условия за развитие на болести рано напролет и сме решили да третираме по-късно през пролетта, например на фаза флагов лист. Освен много добър лечебен ефект, КАЮНИС има и много добър предпазен ефект срещу навлизане на патогени. КАЮНИС може да се прилага и като второ третиране, като можем да разчитаме на неговото лечебно действие при вече тръгнала зараза от кафява ръжда“, посочи Радко Христов.

КАЮНИС може да се прилага от 80 мл/дка до 100 мл/дка в зависимост от условията на средата и времето на приложение. КАЮНИС има изключително атрактивна цена, което позволява на земеделските производители да използват продукт с добро съотношение между цена и качество.

КАЮНИС участва в промоционалните ваучери на Байер. При закупуване на литър или килограм от продукта, Байер предоставя бонус 5 лв. от топ продуктите на компанията.

„Байер непрекъснато прави усилия и въври в крак с новите тенденции на пазара и с процесите на развитие на болестите и плевелите в България. Компанията е доказала това във времето. Тя предложи на пазара портфолио изключително подходящи хербициди, безопасни за културата, срещу развитието на житното и ефемерното заплевеляване. По отношение на фунгицидното портфолио, освен новите продукти като КАЮНИС, през 2022 г. и 2023 г. компанията предлага пакета ИНПУТ с АСКРА ЕКСПРО“, каза още Радко Христов.

Богато портфолио хербициди при житни култури

„В сегмента хербициди при житни култури успяхме да структурираме едно богато и разнообразно портфолио от продукти, с които фермерите имат решения за справяне както с широколистни, така и с все по-често срещаните житни плевели в цяла България“, отбеляза Павел Павлов.

„Само за последните 3 години Пасифика Експерт успя да заеме първо място в сегмента хербициди за смесено заплевеляване в житни култури. Това се дължи на редица предимства, които притежава продуктът, като отличен контрол върху плевели и отлично действие срещу все по-често срещаните и упорити житни плевели като райграс, овсига и власатка в начална фаза. Пасифика Експерт е изключително толерантен към културата. Вярвам, че Пасифика Експерт ще продължава да увеличава своя пазарен дял заради редицата предимства, които притежава, но и заради необходимостта и желанието на фермерите да работят все повече с комбинирани продукти“, посочи Павел Павлов.

Атлантис® Актив ВГ съдържа активното вещество тиенкарбазон-метил, който се поема както от листата, така и от корените и кълновете на плевелите. Продуктът има изразено действие срещу райграс и други житни плевели. Също така има разширено действие срещу широколистните плевели. Атлантис® Актив ВГ има и почвен ефект. При наличие на тежко житно заплевеляване с власатка, овсига, райграс Байер предлага АТЛАНТИС ФЛЕКС 20,25 ВГ - специалистът в борбата с житни плевели в напреднала фаза и с висока плътност. Общото за всички хербициди на Байер е наличието на антидот, който опазва културата.

„Във фунгицидния сегмент новото предложение на Байер е ИНПУТ, който е с най-висока концентрация на протиоконазол и дълго последействие. ИНПУТ е решението за справяне с болести в основата на растението, като кореново гниене, базично гниене, паразитно полягане и други. ИНПУТ има регистрация също за други болести като брашнеста мана, септория и кафява ръжда и други. ИНПУТ е силно системен, подвижен фунгицид и работи много добре при по-ниски температури. Продуктът има широка регистрация по отношение на дозата, което дава свобода на избор по отношение момента на третиране на културата“, обясни Павел Павлов.

Освен ваучерната кампания, и през 2023 г. Байер предлага на българските фермери редица пакетни предложения в житни култури: традиционният Секатор Power със Солигор, Пасифика Експерт с Децис, Пасифика Експерт с Инпут®, Инпут® с Аскра Xpro и добре известната Зантара®, при чието закупуване на 100 л фермерът получава 5 л бонус.

Радко Христов отправи своите благопожелания за 2023 г.: „Искам да пожелая на нашите партньори една успешна година! В трудни години партньорството се познава най-добре.“

Байер

Топ предложения на Байер при житни култури за 2023 г.
4864
 

Последни материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Свързани материали
Виж
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Байер предвижда удвояване на пазарите си и въвежда регенеративно земеделие върху повече от 400 милиона акра
Промо пакетите на пазарния лидер не са за изпускане
Иновативната растителна защита от „Байер“ опазва пшеницата и в лоши години като тази
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Зелен физиологичен ефект при пшеницата и ечемика
Как да получите 20 % допълнителен добив от дълго защитно действие и хармоничен, физиологичен ефект?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини