Начало » Новини » Коментари
27.02.2023 г.

Млади овощари с 10 декара градини ще получават годишно по 3 544 лева директно подпомагане

Кампания по Стратегическия план
Млади овощари с 10 декара градини ще получават годишно по 3 544 лева директно подпомагане

sinor.bg

Наръчникът по директните плащания, който до дни би трябвало да е качен на страницата на Министерството на земеделието, описва точно какви субсидии може да получи един млад земеделски произовдител, отглеждащ 10 декара с плодови насаждения, ако кандидатства по всички възможни интервенции в Кампанията за тази година. Изчислението показва, че за един хектар (или 10 дка) субсидиите могат да достигнат 3 544,06 лв., но само при условие, че стопаните изпълняват изискванията не само на базовото и преразпределително плащане, но също на обвързоното подпомагане, плащането за млад фермер плюс четири от новите екологични схеми, приложими за овощните култури.

Подобно на останалите фермери, и овощарите по линия на СЕПП (базовото плащане на площ) ще разчитат на 19,61 лв., ако отглеждат до и над 30 хектара. През 2021 г. това плащане е било 19,34 лв., или има увеличение от 2,75 ст., четем в анализа на агроминистерството.

Леко уверичение има и при преразпределителното плащане, което се дава за първите 300 декара. Ако през 2021 г. то е било по 12,30 ст. за декар, сега се вдига почти двойно – на 24 лв. за дка.

Ставката за млади фермери също се вдига почти двойно спрямо досегашните плащания и от 10 лв. за декар, от тази година тя ще бъде 19,55 лв. за дка.

Съществен момент при новото подпомагане идва с екологичните интервенции. Досега по линия на зелените плащания овощарите имаха само едно подпомагане и ставката за него през 2021 г. беше 12,16 лв. за декар. Според Стратегическия план общо за земеделците ще има 8 екологични интервенции (или схеми), половината от които се отнасят само за овощарите, обясняват от агроведомството.

Важно за социалната условност 

Първата екосхема е за екологично поддържане на трайните насаждения, където бюджетът за 2023 г. е 7 483 800 евро. Индикативната ставка за 2023 г. ще бъде 22,40 лева на декар, като тук влизат два вида плащания - за поддържане на междуредията, където изискванията нарастват много повече от досега прилаганото,и за поддържане на буферни ивици – 6,12 лв/дка. При междуредията овощарите трябва или да засяват азотфиксиращи култури с подходяща и неконкурираща се биология самостоятелно, или да сеят смес на житни и тревни видове в междуредията, или по вътрешната граница на парцела с трайни насаждения да правят буферни ивици.

Следващата екосхема е за поддържане и подобряване на екологичната инфраструктура, където общият бюджет е 34 385 117,97 евро. Индикативната ставка за 2023 г. специално за трайните насаждения е 901,17 евро/ха, или 17,62 лв. на декар. Интервенцията е приложима за обработваеми земи, трайни насаждения и постоянно затревени площи, като тук се плаща за поддържане на следните видове екологична инфраструктура (елементи на ландшафта):

1.Живи плетове или редици от дървета; 2. Отделни дървета; 3. Дървета в група; 4. Дървесни противоерозионни пояси (главно в Добруджа са); 5.Синори; 6. Влажни зони; 7. Зелени зони около водни течения; 8.Тераси.; 9. Ивици по краищата на гори (това са горски територии, които се допират пряко до земеделски земи); 10. Буферни ивици.

Климатичните промени и консервационното земеделие

Овощарите могат да кандидатстват и за екосхема за запазване и възстановяване на почвения потенциал – насърчаване на зелено торене и органично наторяване. Бюджетът за 2023 г. е 27 874 793 евро, като индикативната ставка за тази година е 66,83 евро/ха, или 13,07 лв. на дка. Интервенцията е приложима за обработваеми земи, трайни насаждения и постоянно затревени площи при отглеждане на непроизводствени междинни култури/покривни култури с последващо зелено торене:

- допустими култури – смески от не-житни и житни (които не са – зимни култури за получаване на реколта или използване на паша);

- налични на полето – от 15 октомври на годината на кандидатстване до 15 февруари на следваща година;

- минимални  обработки: заораване, валиране, естествено измръзване или др. механично термиране по избор.

Плащанията са допустими и при използване на външни органични подобрители на почвата: от аеробно, анаеробно, чрез  червеи и след термално третиране + впръскване на течен оборски тор до 4 ч. от прилагането - най-малко 10 % от потребностите на културата от азот е чрез  органично наторяване и максималното количество азот до 150 кг./ха.

Последната схема, по която овощарите могат да се кандидатстват, е за намаляване използването на пестициди, където бюджетът за 2023 г. е 34 751 582,57 евро. Индикативната ставка за 2023 г. за трайни насаждения е 123,48 евро/ха. Или на декар овощарите могат да разчитат на 24,15 лева на декар.

Овощарите обаче протестираха

За обработваеми земи, трайни насаждения и постоянно затревени площи екологичните практики (задължително 2 изисквания) са следните:

1. Ако се използват ПРЗ за инсектициди, хербициди и фунгициди трябва да са извън първа професионална категория на употреба;

2. Не се изполват ПРЗ, които са тотални хербициди;

3. Прилагане на феромонови уловки с различна гъстота на ха при полски/зърнено житни, маслодайни, технически др. култури, вкл. и зеленчуци и плодове. Тук задължително трябва да приложите т. 2 и поне още една от т.1 и т.3 Доказва се с проверка на дневници за растителна защита и разходо-оправдателни документи за тяхната покупка.

Експертите от агроминистерството изчисляват, че на 10 декара субсидиите се увеличават с цели 1 184,57 лв., ако разбира се, вие кандидатствате за всичките 4 нови екологични схеми.  

Млади овощари с 10 декара градини ще получават годишно по 3 544 лева директно подпомагане
57461
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Вижте ставките
ДФЗ плати 100 млн. за необлагодетелстваните райони (НР)
Вижте ставките
ДФЗ плати 100 млн. за необлагодетелстваните райони (НР)
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
До края на 2025 година с държавна помощ, после – през стратегическия план
Съфинансират застраховането на растителна продукция с евросредства
Само на стопани с подадени декларация и опис за реализирани количества
Преведоха над 115 милиона лева на животновъдите по обвързаната подкрепа
С утвърждаването на заповедта за ставките от земеделския министър
Животновъдите още днес ще получат 100 млн. лева по обвързаната подкрепа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини