Начало » Новини » Страната
10.02.2023 г.

Да, претенциите на градинарите към новата ОСП са основателни!

Мнението на бранша
Да, претенциите на градинарите към новата ОСП са основателни!

Затова и борсите ни са пълни с домати от Полша Снимка: sinor.bg

Няма земеделски бранш в България, който да посреща с благодарност предложените от агроведомството интервенции за подпомагане, разписани в Стратегически план за развитие на земеделието до 2027 г. А най-големи са критиките от сектора на плодовете и зеленчуците, където въпреки разединението при браншовите организции самите производители (малки и средни фирми) са напълно единодушни в исканията си. И това, което ги обединява, е невъзможността още през 2023 г. да се възползват от някои екологични схеми, защото ниските ставки просто ги правят неработещи.

Призив до президента 

Първото голямо искане на градинарите е за „справедливо включване на сливите и десертното грозде в групата на основните плодове по CIS (32) – обвързано с производството подпомагане на доходите”, четем в писмо, разпратено към земеделците от техни колеги. Фермерите припомнят, че ако тези сливи и грозде се отглеждат в планински райони, подпомагането е цели 121,46 евро/дка (242 лв./дка). Но ако градините са в плодородни райони, ще получат подпомагане от 90 лв./дка, като досега са получавали по 94 лв./дка. И основателно питат на какво основание е тази промяна. В същото време за един дка пасище, което ще се използва 10 дни по различните схеми, без да има разходи за подръжката му, ще се превежда по 121 лв./дка. Затова и в своето писмо градинарите питат как така за сливите и десертното грозде, които са късни плодове и с много обработки, ставките са едва 90 лв./дка, а за пасищата – с 30 лв. на декар повече. Очакват администрацията да им отговори.

Градинарите искат промени и в схемата за обвързано с производството подпомагане на доходите за плодове и зеленчуци в планинските райони, защото очевидно заделеният бюджет е силно надценен - 11 538 510 евро /23 млн. лв./. По план се очаква с тези пари да се субсидират 1 267 земеделски стопанина, които ако обработват по 1,5 ха, това са максимално допустимите площи, нещо сметките не излизат. При 1 900 ха, умножени по 1214,58 евро =  2 308 309,2 евро – т.е. по-малко от 5 млн. лева. Затова и реалните стопани питат „какво ще стане с останалите 18 милиона лева. Отговарйки си, че или ще бъдат прехвърлени към други сектори, или пък и там са измислени някакви измислени плащания за източване на средства.

Овощарите настояват в схемата I.В.8. – „разнообразяване на културите” градинарите настояват да се включат и трайните насаждения.

По отношение на екосхемите от втория стълб фермерите смятат, че те са напълно неизпълними. И обясняват защо.

При II.A.11. – „Намаляване продуктите за растителна защита и торове, с провеждан контрол в краен продукт” бюджетът е 100 млн. евро, при ставка от 250,02 евро на хектар. Разделено по 5-те години, за които стопаните поемат ангажимент, ставката е 50 лв./дка. Ето какви обаче ще бъдат разходите на фермерите, за да получат тези субсидии – средства за почвени анализи; анализи на всеки продукт, пускан на пазара; не се използват тотални хербициди; информацията за пробите трябва да се предава в Разплащателната агенция; продукцията пък ще се продава на определени места с определени изисквания и многобройната документация, която трябва да се съхранява 5 години.

Те задават още един въпрос - защо се въвежда схема за отглеждане на пасищни свине и то дори биологично? „Преди години се предложи схема за отглеждане на био зайци върху пасища, но след реакцията на фермерите тя беше отложена. Сега се прилага в друг вариант с отглеждане на био свине – това не е ли за схемаджии, при положение че след африканската чума унищожиха дори домашните свине? Винаги, ако въобще съществува някаква зараза, идва от пограничните зони и то най-вече с Турция и Румъния – т.е. източна България, там където се среща Източнобалканската свиня. Защо след онази печална практика сега залагат отглеждането й на свобода, питат градинарите. Според тях БАБХ няма никакъв капацитет да прави проверки на дивите свине - всяка от тях живееща на площ над 3 дка – има ли я или я няма? Как ще им се поставят ушните марки или те ще са освободени от тях? Как ще се установи, че свинете се хранят с биологична храна, ако въобще се хранят и  съществуват. Затова и производителите на плодове и зеленчуци предполагат, че „вероятно се цели да се покрият над 30% виртуални животни, а те реално са най-виртуалните”. И за тяхното кандидатстване животновъдите ще получават по 60 лв. на бройка.

Заключението в писмото е, че има дискриминация за сектор „Плодове и зеленчуци” спрямо останалите производства и Стратегическият план го доказва. Вижда се не само от инвестиционните програми по Втория стълб, но и от държавните помощи, където единствените компенсации са по линия на помощта де минимис.

„Оперативните програми за сектора ни са малко на брой  - три за 2024 г. и по 4 за 2025 -2027 г., като за тази година няма бюджет. С това се подпомага нашия „приоритетен” сектор за доставки и добавена стойност на продуктите”, иронично заключават стопаните. Общият бюджет за сектора е 3 451 273, 10 евро – т.е. около 7 млн. лв. /2024 г. – 3 програми за 690 254,63 евро и за 3 следващи години – 4 програми за 920 339,50 евро", се посочва в писмото. 

Да, претенциите на градинарите към новата ОСП са основателни!
4793
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Писмото е адресирано до парламента и агроминистерството
Първи критики срещу браншовия закон
Становище на асоциацията
Бизнесът с трюфелите оспорва основни клаузи в бъдещия закон
Мнения
Мариела Йорданова: Със закона за земята се допуска агресивна административна намеса в земеползването
Призив
Порожанов: До 2020 г. агросекторът би могъл да усвои 19 милиарда лева
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини