Начало » Новини » Коментари
09.02.2023 г.

Поредната криза при млякото, с поредната агония за фермерите!

Този път не плашат с протести
Поредната криза при млякото, с поредната агония за фермерите!

sinor.bg

След като през януари изкупните цени на кравето мляко у нас започнаха да спадат, а животновъдите – да губят, защото са принудени да продават под себестойност, от няколко дни браншът предупреждава за масови фалити. Само преди дни крупни говедовъди от Сливенско предупредиха, че литър мляко вече се изкупува от тях по 1,10 лв., като тенденцията за спад продължава. В същото време цените на сиренето, кашкава и останалите млечни продукти на вътрешния пазар удариха необичайно високи тавани, в резултат на което служебният кабинет взе да мисли някакви нови пазарни механизми за наблюдение на цените, които щели да стопират спекулата по веригата от млекопроизводството до крайния потребител. Всеки икономист обаче би разбил на пух и прах подобни идеи за ценови регулации извън законите на пазара.

Проблемът е, че политиката на мандрите да не изкупуват българското мляко се повтаря повече от десет години, само че и досега не е намерено онова решение, което да стимулира млекопреработватели или други предпримачи да инвестират в събирателни пунктове. Именно затова и огромна част от мандрите продължават да внасят големи количества сухо и кондензирано мляко от Полша, Румъния и други държави, вместо да сключват десетки договори със средни и малки родни животновъди. Законово тези мандри имат право при производството на сирене да влагат максимум 20% сухи млека. Само инспекторите от БАБХ обаче знаят дали това се спазва и колко ефективен е контролът.

Председателят на Националния съюз на говедовъдите в България Михаил Михайлов съобщи днес в интервю за програма „Хоризонт”, че ножицата между себестойността в производството на литър мляко и изкупната му цена вече се отваря все повече в ущърб на животновъдите. Разходите за производство на литър мляко в момента се движи между 1,34 лв. и 1,52 лв. В същото време от големите ферми литър мляко се изкупува по 1,10 лв., но за дребните животновъди цените са паднали на 90 ст. Някои мандри дори задължават фермерите сами да транспортират всеки ден млякото си, така че цената пада под 90 ст. Обяснението е, че складовете им били пълни със сирене и кашкавал и нямали оборотни средства за изкупуване на млякото. „В същото време статистиката показва, че за миналата година износът е доста добър – между 25 и 30 хил. тона, което ние одобряваме и не смятаме, че трябва да излизат пред нас с подобни обяснения”, коментира животновъдът. Припомняйки, че у нес често „се лови риба в мътни води”, когато преработвателите „натискат” фермерите, с изкупуването. За пример Михайлов дава останалите държави в ЕС, където изкупните цени са доста по-високи от нашите. Ако средната изкупна цена на литър мляко в ЕС е 57 евроцента, у нас е 51 евроцента. Страната ни е на трето място отзад напред, като след нас са само Франция и Латвия. Но във Франция се дават много по-високи национални субсидии

„При това положение фалитите у нас ще бъдат неизбежни и стопаните ще бъдат принудени или да изхвърлят млякото си, или да закриват стопанствата”, заключава председателят на говедовъдния съюз. Само че и тук държавата е направила така, че животновъдите да нямат право да изливат непродаденото мляко, защото ще бъдат санкционирани.

Фермерите се въртят в един омагьосан кръг, защото и да работят, и да фалират, все са на загуба. Затова днес ръководството на браншовия съюз ще изпрати до Министерството на земеделието искане-молба, за да бъде разрешено на фермерите да изхвърлят непродаденото си мляко, без да търпят санкция затова. Второто искане е животновъдите, които фалират, да получат достойни изкупни цени за продадените от тях млебни крави.

Както виждаме, родните фермери дори нямат сили да протестират – те отдавна нямат очаквания от властта, която иначе е призвана да ги защитава! Колкото до потребителите – тях ги облъчват с лъжлива информация за това колко много пари били наливани в сектора на животновъдството. Само че целият бранш знае как голяма част от отпусканите субисидии не отиват при реално нуждаещите се фермери. Затова и животновъдните стопанства у нас продължават да фалират, а българските продукти – да изчезват от родния пазар!

Екатерина Стоилова

Поредната криза при млякото, с поредната агония за фермерите!
8017

Последни материали
Виж
Християнски празници
На 6 декември празнуваме Никулден!
Маркетинг мениджърът на компанията за Балканите Иван Дражев
Corteva Agriscience™ с поредица иновации в борбата с плевелите
След срещата на 3 ноември т.г.
Доста от 15-те предложения на НАЗ към премиера вече се изпълняват
Предложенията на компанията за 2024 и 2025 г.
Тайтън Машинъри изненадва с техника, базирана на изкуствен интелект
До 31 декември стопаните предоставят дневник за паша по интервенция „Хуманно отношение към животните“
Форум
Обещават лесен достъп за повече производители до пазара
Свързани материали
Виж
Интервю със зам. председателя на Добруджанския овощарски съюз
Търпанова: Драматичен срив в потреблението на череши, колеги разпродават градините си!
Комисията по земеделие ще го разисква на 20 април
Само с казуса „Къщи за тъщи” властта би натрупала точки, ако го реши!
Догодина през март не очаквайте български краставици по пазарите!
Оранжерийното производство този път удари дъното!
Позицията на бранша
Млекопреработвателите с отчаян призив за подкрепа в условията на криза
Очаква се процесът да се задълбочи заради свиването на пазара
И без пандемия фалитите на ферми в САЩ продължават да нарастват
Предприемачите и инвеститорите също масово са на месеци от фалита
Коронавирусът разорява дребните фермери в Китай
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини