Начало » Новини » Страната
06.02.2023 г.

За зеленчуците, които не обичат много слънцето

Практика
За зеленчуците, които не обичат много слънцето

sinor.bg

Във всяка малка градина има места, които са добре осветени от слънцето, но има и сенчести зони. Добре е да знаем какви зеленчукови култури могат да се отглеждат в полусянка или сянка, без това да повлияе негативно на качеството и добивите. Светлината е един от факторите, влияещи пряко върху растежа и развитието на всяко растение. Именно под нейно въздействие протичат биохимични процеси, при които се образуват сложни органични съединения, представляващи градивния материал на растенията. Той е резултат от преобразуването на по-прости неорганични вещества, а процесът е известен като фотосинтеза.

Недостигът на светлина води до гладуване на растенията. При слаба светлина, като се добави спадът в добивите, качеството продукцията също се влошава – отчасти поради намаляване усвояването на ценните за тях хранителни вещества, а в повечето случаи и поради натрупването на нитрати. По-голяма част от абсорбираните от почвата нитрати, поради липса  на светлина, нямат време да се преобразуват в сложни органични съединения и се натрупват в растенията.

Прекомерната светлина също не е полезна за растенията. Тя обикновено води до потискане на растежа, а често и до изгаряне на надземните части. Изискването на различните култури към интензивността на светината е различно, което трябва да се има предвид при избора на място. От друга страна, това позволява да се използват не само слънчевите, но и сенчестите зони на градинския участък за отглеждане на растения.

Винаги, когато определяме мястото за засаждане, започваме с най-взискателните по отношение на светлината култури. Такива са: домати, пипер, патладжан, краставици, бобови култури. За тях се избират най-слънчевите зони.  При отглеждането им трябва да се има предвид, че засенчването може да бъде причинено не само от разположението, но и от гъсто засаждане, ненавременна резитба и формиране на растенията. Откритите и слънчеви места са добри също за отглеждане на обикновена ряпа, репички и копър. За копъра може да има и възражения. Знае се, че на сенчести места той наистина дава повече листна маса, но характерното за него е това, че при засенчване е склонен да натрупва голямо количество нитрати, особено при излишък на азот в почвата и нарушения в агротехнологията.

Има и друга група светлолюбиви растения, но те се чувстват добре на открити и слънчеви места при престой от 4-5 часа. Това време е напълно достатъчно, за да растат и се развиват нормално. Такива култури не трябва да се отглеждат на сянка, защото това ще доведе до намаляване на темповете на растеж. Такива култури са: лук, салатно цвекло, моркови, магданоз, жълта ряпа, зеле, салати, спанак, манголд.

Не са много културите, имащи предпочитания към напълно сенчестите зони – лук за зелен, киселец, ревен, салатно зеле и др.

Всяка подобна градация може да бъде малко условна, защото сортовото разнообразие непрекъснато се разширява и във всеки вид може да има такива сортове (предимно хибридните), които се открояват като по-светлолюбиви или обратно – по-толерантни са към сянката.

Когато растенията изпитват недостиг на светлина, това се отразява на външния им вид. Листата стават издължени и изглеждат изтощени. Стъблата също се удължават, остават тънки и крехки, а растенията придобиват доста неестествен и неугледен вид.

Отношението на растенията към интензитета на светлината също се променя по време на вегетационния период. За повечето култури е необходим максимален интензитет на светлината през периода на активен растеж и узряване на плодовете, а в началния вегетационен период е приемлив по-нисък. Това прави възможно отглеждането на разсад за краставици, домати пипер и други светлолюбиви култури при по-ниско ниво на осветеност.

Важно е да отбележим, че различните култури имат различни изисквания не само към интензивността на светлината, но и към продължителността на светлата част на деня, което се нарича фотопериодизъм. Тези изисквания на растенията се явяват необходимо условие за прехода им към цъфтеж и плододаване.

Фотопериодизмът контролира не само цъфтежа, но и редица други явления и процеси. Има растения на дългия и на късия ден, което е свързано с цъфтежа им. Как разбират растенията кога да отворят цветовете си? Кое играе по-важна роля – продължителността на деня или дължината на непрекъснатата нощ? Светът на растителното царство е интересен и загадъчен.

За зеленчуците, които не обичат много слънцето
40932
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини