Начало » Новини » Света
02.02.2023 г.

Полските фермери блокираха границата с Украйна

Акцията се организира под мотото - Провокирахте селото - идват избори
Полските фермери блокираха границата с Украйна

Полският портал „Аgropolska” информира днес за нова вълна на протести на полските фермери насочена срещу „ неконтролируем поток на зърно от Украйна”, който буквално наводни полския пазар, вследствие на което положението на зърнопроизводителите в Полша е станало направо трагично. Според организатора на мащабните протести, сдружение "Измамени села " (Oszukana Wieś,  блокирането на  подстъпите към границата с Украйна започна днес, четвъртък, в 10 сутринта. Блокирани са пунктовете на границата с Украйна в Дорохуск и Хребене (Любелско воеводство) и в Медика и Корчова (Подкарпатско воеводство). Фермерите също протестират пред терминала „Златно зърно“ (Złote Ziarno) близо до Пинчув (Швентокшиско воеводство).

Според Аgropolska, местннте фермери се чувстват жестоко излъгани от правителството. Организаторите на протеста изтъкват, че Полша помага на Украйна, като доставя гориво, боеприпаси и друго оборудване, необходимо за водене на военни действия. Полското правителство пое ангажимента да помогне на Украйна с износа на зърно за международния пазар. Идеята беше благородна, като „тези доставки не трябваше да нарушават баланса на вътрешния пазар  и  украинското зърно трябваше да замине за африкански, близкоизточни и други държави, изпитващи остър недостиг на основни храни”.  Такива бяха обещанията и прогнозите, но  реалността според фермерските организации се оказа съвсем различна.  Според организаторите на протеста фермерите се чувстват излъгани от правителството, което показва с действията си, че продукцията им е ненужна. Въпреки драстичния спад на цените, полските зърнопроизводители все  още имат сериозни проблеми с продажбите на своята реколта, тъй като пазарът е наводнен с ”неконтролирания приток на зърнени храни от Украйна”. По данни на  Полската селска партия в складовете на страната  има над 2,5 милиона тона зърно местно производство, което не може да бъде реализирано.

Европейският комисар по земеделието и развитието на селските райони Януш Войчеховски наскоро констатира, че вносът на украинска пшеница в ЕС през 2022 г. , в сравнение с 2021 г. е нараснал почти 10 пъти от 287 хил. тона до 2,85 млн.т   

От Аgropolska  акцентират, че „не само количеството зърно, което влиза в Полша, е неконтролирано, но което може би е още по-важно не се контролира и качеството на украинския износ за страната”. Организаторите на протеста подчертават, че проявата  им няма политически характер, а цели  единствено да реши проблема с изкупуването на зърното. "Ние обработваме нивата, а не политиката" (uprawiamy pole, a nie politykę)..

Войчеховски сподели наскоро, че поради агресивния украински износ проблеми с реализацията на своята продукция освен полските фермери имат и техните колеги в България, Румъния и Словакия.

Еврокомисарят коментира, че за да реши този проблем, ЕК не възнамерява да спре вноса на зърно от Украйна, но иска да предложи помощ на пострадалите  фермери, като използва средства от кризисния фонд на ЕС. Той обаче призна, че такова решение все още не е подкрепено от повечето страни в ЕС. 

Веднага трябва да отбележим, че отрицателните последици на безконтролния украински зърнен износ не бяха изненада за хората ангажирани в зърнарския бранш. SINOR.BG своевременно предупреждаваше за вероятни сериозни проблеми. 

В началото на юли Максимо Тореро, главен икономист на ООН Организацията по прехрана и земеделие заяви на брифинг, че  ако износа на зърнени храни от Украйна ще се засили изведнъж, то  цените могат да паднат твърде много“. "И тогава фермерите, които днес използват торове (скъпи поради цените на енергията), ще бъдат изправени пред значително предизвикателство. Така че един от начините е да преценим как най-добре да се справим с това зърно, което може да бъде изнесено (от Украйна), така че да можем да го използвате в бъдеще, а не веднага да го пуснете на пазара през тази година. В момента това не се изисква". Като един от вариантите главен икономист на ФАО предложи да се използва украинското зърно за създаване на резерв, който може да се използва при спешни случаи. „Така че трябва да сме много внимателни, когато оценяваме потока от допълнителна пшеница“, алармира още преди седем месеца Тореро.

Полските фермери блокираха границата с Украйна
16119
 

Последни материали
Виж
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини