Начало » Важно за фермера » Животновъдство
01.02.2023 г.

Използване на зеолит и халоизит за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери

Използване на зеолит и халоизит за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери

В своето проучване „Постеля от пшенична слама и фураж с алуминосиликати за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери“ учените от Катедрата по животновъдство и хранене от Факултета по животновъдство и биология, UTP – Университет за наука и технологии в Бидгошч, Полша твърдят, че естествените минерали имат много полезни свойства, които могат да намерят приложение в птицевъдството. Резултатите от доклада от проучването са обобщени от български експерт от Центъра за оценка на риска по хранителната верига.

Акцента на доклада е върху основната технология за угояване на бройлери - подовото отглеждане на пилета бройлери върху дълбока несменяема постеля. Малките пилета бройлери се нуждаят от топлина, определена влажност на въздуха - 60-70% и поддържане на въздухообмена, чрез осигуряване на приток на чист въздух и изхвърляне навън на вредните газове, образувани в помещението. Осветлението в помещенията за развъждане на бройлери е почти непрекъснато.

Храненето на пилетата бройлери трябва да е с фуражи, които са с високо съдържание на белтъчини и въглехидрати. Угоителният период е сравнително кратък - до 49-56 дни, поради което всяка грешка в храненето трудно се коригира и води до  икономически последици върху крайния резултат от угояването.

Изразходване на големи количества фураж, без да се достига висок прираст на пилетата бройлери, е резултат главно на лошо качество на фуража, непълноценност на смеските, разпиляване на фураж от хранилката, неспазване на технологичните параметри и изискванията при отглеждане, лоши микроклиматични условия в помещението и заболявания на пилетата. Авторите на статията обръщат внимание на това, че растежът на пилетата зависи от много фактори, като най-голямо внимание се отделя на генотипа и храненето, включително използването на различни видове зоотехнически добавки. Трябва да се вземат предвид връзките между отделните фактори, защото в резултат на селекцията на птици бройлери, въпреки добрите характеристики, се появява по-висока чувствителност към условията на отглеждане и хранене.

Поддържане на добро качество на постелята и хуманно отношение към животните заедно с качествен фураж могат да допринесат за добра ефективност на производствените параметри и високо качество на месото. Това е важно за потребителите, поради факта, че птичето месо е най-разпространено и съдържа най-евтин животински протеин, напомнят авторите.

Много важно влияние върху ефективността на растежа и качеството на месото има постелята. Видът на използваната постеля зависи от наличността на материалите в страната, в която се отглеждат птиците. Постелята може да е от нарязана пшенична слама, дървени стърготини, оризови люспи, изсушени листа или люспи от кафе. Един от най-често използваните материали за постеля е пшеничната слама. Според наличната информация, всеки вид постеля има предимства и недостатъци.

В статията се посочва, че основната цел на изследване на качеството на постелята е нейната влажност, степента на чистота или съдържанието на азот и амоняк, като проучванията са свързани с използването на много добавки, като алуминиев сулфат,  натриев бисулфат, микробиологични препарати или търговски агент за свързване на амоняка, както и зеолит. Докладван е положителен ефект, включително минимизиране на пододерматита при бройлерите. Според цитираната литература, качеството на постелята и добавките, подобряващи нейното състояние, трябва да се използват през целия производствен цикъл. Авторите отбелязват, че има интерес към използването на алуминосиликати. Това са естествени минерали с адсорбционни свойства и предизвикват разнообразни фармакологични ефекти. Сред най-популярните примери за тези минерали са зеолитите (или халоизит), използвани като фуражни добавки, които стимулират растежа на птиците и чревната морфология, адсорбират амоняк и намаляват честотата на диарията при птици. Широката употреба и свойствата на естествените минерали (алуминосиликати) могат да бъдат ефективно и евтино решение в птицевъдството и найвече да бъдат алтернатива на синтетичните вещества, използвани като зоотехнически добавки във фуражите и постелята, обобщават авторите.

Целта на проучването е да представи резултатите от изследвания, свързани с производството на пилета бройлери, при които е използвана натурална добавка във фуража и постелята, под формата на алуминосиликати (зеолит и халоизит). Контролните изследвания обхващат показателите за наддаване на тегло и консумация на фураж и в крайна сметка проучването има за цел да определи качеството на месото от пилета бройлери, отглеждани с гореспоменатото добавяне на минерали.

Проучването е проведено на 500 броя пилета бройлери, разделени в пет равни групи с по 10 повторения всяка. Във фуража пилетата са получавали добавка от халоизит и зеолит (съотношение 25:75) при ниво 0,5-2% (групи 2, 3, 4, 5), а в постелята са използвани различни нива на добавките. След 42 дневен период на отглеждане, 50 броя пилета са избрани за клане и е направен качествен анализ, който взема предвид състава, както и физикохимичните параметри на месото (рН, цвят, способност за задържане на вода и химичен състав).

Птиците са получавали гранулирани пълноценни фуражи, предлагани в търговската мрежа. В групите 2-5 всеки вид фураж е съдържал халоизит и зеолит в съотношение 25:75: 0,5 % в стартера, 1 % във фураж за подрастващи 1, 1,5 % във фураж за подрастващи 2 и 2 % във финишър. Птиците са получавали храна и прясна питейна вода ad libitum (на воля). Към постелята са добавени халоизит и зеолит.

Учените обобщават резултатите от проучването като посочват, че в птицевъдството е важно да се постигне високо телесно тегло на птиците при нисък коефициент на преобразуване на фуража, на килограм наддаване на телесно тегло. Добавянето на алуминосиликати във фуража и постелята на пилета бройлери има положителен ефект върху параметрите на растеж, характеристиките на кланичните трупове и качеството на месото, както показват стойностите, измерени за много от анализираните признаци. Добавянето на халоизит и зеолит (25:75) на нива от 0,5-2% във фуража за пилета бройлери може да подобри усвояемостта на фуража, както показват резултатите - по-високо телесно тегло, висок прираст, както и по-високо общо тегло на мускулите. Когато се разглежда въздействието на алуминосиликатите в постелята, най-добри резултати са получени при групата птици, при които халоизит и зеолит са добавени в количество от 0,475 kg/m² в постелята от пшенична слама.

Използване на зеолит и халоизит за подобряване на растежа и качеството на месото при пилета бройлери
6970
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини