Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
21.01.2023 г.

Прекрасните и ужасните съседи за нашия грах

Полезни практики при смесеното отглеждане на култури
Прекрасните и ужасните съседи за нашия грах

Градинският грах е култура, чиято сеитба започва към края на февруари, но в южните региони на страна при топла зима може да започне и по-рано. Независимо от вида – захарен или обикновен – той помага на голяма част от културите в съседство да растат по-добре. Дължи се на билогичен процес, известен като азотна фиксация, и се осъществява от специфични видове бактерии. Това го прави идеален компаньон за много видове растения.

Защо е необходимо смесено отглеждане на култури?

Съвместното засаждане е проверен от времето метод, който спомага за обогатяване на почвата и предпазва уязвимите култури – добър начин за отблъскване на вредители, за привличане на полезни насекоми и за насърчаване на растежа.

Значението на смесеното отглеждане се състои в това, че растенията компаньни или ще помогнат на дадена култура да расте по-добре, или самите те ще се развиват по-добре, а също така могат да изпълняват множество спомагателни функции на участъка, като:

1. Контрол на вредителите

Вредителите, които могат да съсипят зеленчуковата градина, са много видове – зелеви червеи, морковена муха, зелев молец, различни бръмбари. Някои растения съседи – невен, седефче и котешка трева – е добре да се засаждат сред зеленчуковите култури, за да ги предпазват от вредители.

2. Привличане на полезни насекоми

Благоприятно за растенията е да се поощри присъствието на опрашители – пчели, божи кравички и калинки. С такава цел се засаждат привлекателни за тях растения – пореч (лечебна краставица), риган, маточина, мащерка, кориандър. Цветовете на ягодоплодните култури са пълни с нектар и също привличат пчелите, а от зеленчуците имат предпочитания към тиквичките, тиквите и пипера.

3. Повишаване съдържанието на хранителни вещества в почвата

Когато засадените на дадено място култури растат, те усвояват хранителни вещества от почвата, които в края на сезона трябва да се възстановят. В този случай на помощ могат да дойдат растенията, които в качеството си на компаньони връщат обратно известна част от изразходваните вещества. Такива са бобовите култури, които фиксират азот от атмосферата и обогатяват почвата. Те се наричат азотфиксатори.

4. Насърчават растежа и подобряват вкуса

Някои растения, каквито са майоранът, лайката и мащерката, отделят специални вещества, които насърчават растежа и подобряват вкуса на растенията, намиращи се в близост до тях.

5. Задържат влагата в почвата

Има растения, които се стелят ниско по земята (нискораслите форми на мащерка и др.) и я покриват като одеало, предпазвайки я от слънцето, поддържайки корените хладни. Факт е, че те функционират по-пълноценно при по-ниски температури, отколкото изложени на слънце.

6. Създават необходимата сянка

Култури, които растат високи или са гъсто облистени (слънчогледи, царевица или тикви), могат да осигурят необходимата сянка за чувствителните към слънце растения, засадени в близост.

7. Служат като маркери за засаждане

Когато засяваме бавнорастящи култури, може да се окаже трудно да се ориентираме къде са редовете, докато те покълнат. Ако между тях засеем бързорастящи (репички и др.), тогава те ще служат за ориентир до поникването им.

Растения, които са добри компаньони на граха

Отглеждането на грах по естествен начин добавя азот към почвата, а този елемент е отговорен за буйно развитие на зеленината. Това се дължи на факта, че бактериите, живеещи по корените на граха и другите бобови растения, превръщат азота, усвоен от въздуха, в разтворима форма, която се абсорбира лесно от кореновата система. Това го прави полезен спътник за много растения:

сладка царевица, чиито стъбла създават естествена опора за граха;

морковът е идеален компаньон, ако се засява към края на лятото за есенна реколта;

ряпата и грахът се намират в прекрасни симбиотични отношения, защото грахът обогатява почвата с азот, а ряпата действа като естествен репелент срещу въшките, които го обичат много;

репичките са бързорастяща култура и се развиват без проблем до появата и израстването на граха;

босилекът, чиито ароматични масла са неприятни и пропъждат трипса, живеещ в цветовете и повреждащ младите шушулки;

салати и спанак, които обичат много азот;

краставиците са прекрасни компаньони на граха, защото обичат еднакви условия за развитие, а освен това получават необходимите количества азот, и засаден рано, той ще е плододал до разрастването на стъблата и облистването;

настурцията (латинка), засадена в близост до граха, става предпочитана със сочните си листа и го предпазва от листни въшки;

кориандърът е ароматно растение, което расте бързо и не се харесва на много от вредителите по граха.

Какво не трябва да садим в близост до граха?

Както има подходящи компаньони при отглеждането на граха, така има култури, които могат да попречат на растежа му. За щастие те не са много.

Всички видове лук и чесънът, засадени в близост до граха, забавят растежа му. Това се дължи на факта, че усвояват едни и същи хранителни вещества и се конкурират сериозно, а празът привлича много вредители. Изследвания сочат, че добивите от чесън намаляват с 65,8%, когато е засаден в близост до грах.

Доматите са култура, която не харесва азотните излишъци, а освен това двете растения са високи, светлолюбиви и се конкурират за слънчева светлина. Грахът може да направи доматите по-податливи на кореново гниене.

Не е желателно да се засажда грах на място, на което са отглеждани гладиоли, защото те отделят в почвата вредни вещества за граха.

 

Прекрасните и ужасните съседи за нашия грах
7646
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Позицията на България за развитието на протеинови култури
Стратегически план
Пореден шанс за протеиновите култури да се настанят на пазара
Заради кризата с високите цени на изкуствените торове
Фермерите в ЕС се отказват от зърното и маслодайните култури в полза на бобовите
Дори в началото на декември
Може да засеете грах преди студовете
Можете да заложите на консервиран или пресен, но трябва задължително да подхраните преди да хвърлите въдицата
Ако сте тръгнали на лов за бабушки, вземете си грах
В градината
Отгледайте грах през юли – и то в удивително трио с компаньони!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини