Начало » Новини » Интервю
20.01.2023 г.

Гечев да пита БАБХ защо млади пчелари от Странджа не представиха България в Берлин

Бизнес под натиск
Гечев да пита БАБХ защо млади пчелари от Странджа не представиха България в Берлин

Ралица и Димитър Снимка: Личен архив

На 20 декември младите фермери от странджанското село Индже войвода Димитър Станчев и Ралица Кунева от „Пчеларската ферма Странджа” трябваше да представят биопродуктите от манов мед на най-голямото международно изложение за селскостопански продукти в Берлин „Зелената седмица”, на което присъстваха министрите от всички държави в ЕС. Представянето им обаче е осуетено от внезапна инспекция на Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ), която на 10 януари започва втора проверка в стопанството, след като на 21 октомври миналата година е правила доста обстойна инспекция и тогава са направени предписания, впоследствие изпълнени от тях, посочи за Синор.бг Димитър Станчев.

Случаят на младото семейство, което развива бизнеса си като бутиков, за да могат четирите им деца, а всички останали малчугани в страната да се хранят здравословно, доби популярност през октомври 2022 г., когато по сигнал към ДАНС във фермата започва масирана проверка, в която участват не само експертите по национална сигурност, но и всички други контролни институции – фонд „Земеделие”, НАП и БАБХ. Впоследствие стана ясно, че случаят му е даден и на европейската прокуратура.

И до този момент обаче проверяващите органи не са излезли със заключения. „В същото време ме разпитват защо със съпругата ми не сме сключили граждански брак и защо сме структурирали бизнеса си така, че да сме сдружение от три фирми – аз, съпругата ми и един наш приятел”, пита се Станчев. Според него атаката е твърде тенденциозна, затова и на 13 януари тази година младото семейство изпраща протестно писмо до президента Румен Радев и министъра на земеделието с искане да бъдат изслушани. Отговор не са получили.

Собствениците на „Пчеларската ферма Странджа” са сред малкото „бели лястовици” от млади фермери на българския хоризонт, които вместо заради тяхната иновативност в управлението на бизнеса им да бъдат поощрявани, от есента на миналата година се оказват под ударите на почти всички институции, призвани да контролират земеделските производители.

След последната проверка от 10 януари бизнесът им е закрит с мотива, че фабриката няма сертификат като биопреработвателно предприятие и затова не може да работи. Фермерът обаче пита защо това не му е било обяснено много преди това, когато е сертифицирал продуктите си като био. Той обяснява, че на страницата на БАБХ е имал временна регистрация, но от агенцията отрекоха да има подобна регистрация. Оттам обещаха да отговорят на въпроси на Синор.бг едва след като приключи прокурорската проверка.

След всичко това, на 17 януари на интернет страницата на стопанството двамата бизнесмени съобщават с прочувствено обръщение към клиентите си, че затварят, „защото да развиваш идея и кауза в България е престъпление. Защото, оцелявайки, борейки се ежедневно с всички трудности на новото време, имайки смелостта да работиш въпреки всичко, си заплаха, за болни амбиции на някой, който се крие зад държавния апарат, използвайки ресурса му, институциите, служителите, и всичко останало, които са в ролята на дългата ръка на „закона“.  "С цялата наша надежда, която вложихме в развиването на нашата мечта Пчеларска ферма Странджа / Bee Farm Strandja, като място, което да бъде дом на високо качествени, достъпни фермерски продукти. Място, което обединява, което дава препитание в един западащ регион, място сътворено с любов, с денонощен дългогодишен труд, с много средства, днес затваря врати. Ние оставаме с надежда, за по-добри времена, за по-добри хора, за по-добра България… за по-добър живот!”

Как Венци от Мало Конаре емигрира във Великобритания 

След това обяснение всички клиенти, които познават бизнеса на младите хора, излязоха днес на протест пред сградите на някои от контролните институции в Бургас. „Бяхме решили да напуснем страната, но като виждаме подкрепата от гражданското общество, сме готови да стигнем и до европейските институции", посочи Димитър Станчев в интервюто, което даде днес за Синор.бг. Според него административният натиск с изсипването на всички контролни органи срещу работещите земеделци по места е голям, но не е вярвал, че ще се стигне до сегашното положение.

Още повече, че бизнесът му е оценен от европейските институции още преди две години. През 2021 година по линия на програмата „От фермата до трапезата” Димитър е обявен за „Млад фермер” в ЕС заради иновативната идея да развива нетрадиционен бизнес в силно обезлюдени региони. Иновативността му се изразява в маркетинговия похват да създава не продукт от чист мед, а да комбинира мед с други съставки от природата, така че себестойността на храната да бъде повишена. „Заради децата ни, които искаха шоколад с мед, кетчуп с мед, лютеница с мед, започнахме да експериментираме”. И постепенно направихме малката фабричка. Фермерът не отрича, че е ползвал европейски субсидии по различни проекти, но е категоричен, че като останалите колеги спазва правилата.

Очевидно, че историята на „Пчеларска ферма Странджа” ще има продължение. Въпросът е дали земеделският министър Явор Гечев ще поиска обяснение от Българската агенция по безопасност на храните защо още при първата проверка през миналата година стопанството не е затворено и защо се е стигнало дотам изложители да бъдат възпрепятствани в последния момент за участието на „Зелената седмица”.

Изложението в Берлин беше открито днес

Самият Димитър Станчев дълбоко благодари на зам. министъра на земеделието Георги Събев, който го е уверил, че няма да иска неустойки от семейството за това, че не са изпълнили ангажимента си да отидат на изложението. „За разлика от всички институции в Бургас и София, до които се обърнах за обяснение по повод проверката на 10 януари, зам. министър Събев беше единственият, който се отнесе човешки към нашия проблем”, заключи фермерът.

Екатерина Стоилова

Гечев да пита БАБХ защо млади пчелари от Странджа не представиха България в Берлин
33392
 

Последни материали
Виж
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Свързани материали
Виж
Кадрови смени
Връщат Димитър Горов като заместник директор във фонд „Земеделие“
Мнението на икономиста
Инфлацията се изстреля нагоре заради високия дял на потреблението на храни в България
Християнски празници
След Димитровден следват Мишите дни!
Християнски празници
На Димитровден се прибират ралата, а овцете се връщат в кошарите
Да 2024 г. цените ще останат високи, предвижда икономистът
Димитър Иванов: Следващият кабинет трябва да се готви за инфлационен ураган!
Потомствени млади фермери от Славяново
Ненов и Кунчев: И с консервационно земеделие добивите са високи, но опазваме и почвата
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини