Начало » Новини » Страната
21.12.2022 г.

Германци ще инвестират 1 милиард евро в соларен парк край язовир „Огоста”

Мащабен проект в Северозападна България
Германци ще инвестират 1 милиард евро в соларен парк край язовир „Огоста”

Снимка: Министерство на икономиката и индустрията

Германската компания „Профайн Енерджи ГмбХ“ официално потвърди намерението си за мащабна инвестиция в изграждането на плаващ соларен парк в Северозападна България. Информацията беше обявена вчера, при среща между министъра на икономиката и индустрията Никола Стоянов, изпълнителния директор на „Държавната консолидационна компания“ ЕАД Венцислав Димитров и собственика на германската компания доктор Петер Мросик, съобщиха от икономическото министерство.

Към този момент проектът включва цялостен ремонт и възстановяване на язовирната стена на язовир Огоста и изграждане на плаваща соларна електроцентрала с капацитет с можщност от 500 ÷ 1500 мегавата mWp, осигурявайки последваща дългосрочна експлоатация, поддръжка и сигурност на язовира и соларната електроцентрала. Предвижданията са инвестицията да надхвърли 1 млрд. евро, а инвеститорът се ангажира да използва български изпълнители за реализацията на мащабния проект. Припомняме, че поради липса на средства за поддържане на този язовир през последните години той беше определен като един от най-опасните за региона. Територията около него е опасана от общински, частни и държавни гори и земеделски земи.

В началото на ноември германските инвеститори са били на проучвателна мисия, а на 20 декември е подписан протокол за намерение, който потвърждава инвестиционния интерес от страна на частната компания. Документът не поражда каквито и да било задължения за държавата. За компанията обаче е важно да официализира намеренията си по максимално публичен начин като конкретизира потенциалната локация за своята инвестиция – на територията на язовир „Огоста“.

Въз основа на заявения интерес се сформира работна група с участието на ангажираните институции, които ще обсъдят проектното намерение както и състоянието на язовира. „Първоначалният анализ откроява като възможно решение за реализацията на подобен проект на язовирно съоръжение провеждането на публичен конкурс, в който всички желаещи ще могат да участват и ние не можем да се ангажираме с никакво предимство за която и да е компания“, подчерта министър Никола Стоянов. По думите му ще стартират и срещи с обществеността в региона. „Подобен проект не е изграждан в България и ние трябва да запознаем гражданите с всички аспекти по неговата реализация. Със сигурност трябва да гарантираме свободен достъп на хората, както и запазване на зараждащия се туризъм около язовира. Същевременно това е инвестиция в бъдещето, защото говорим за производство на слънчева електроенергия по изцяло екологосъобразен начин“, коментира министър Стоянов.

Към момента всичко е в начална фаза, но с днешното писмено намерение се стартира и процеса по проучване на всички законови и административни процедури за реализацията на мащабната инвестиция.

Малко повече за инвеститора. През тази година „Profine Group“ и „Wirth Group“ основаха съвместен доставчик на енергийни услуги „Profine Energy GmbH“, базиран във Waghäusel, Германия. „Profine Group“, под марките KBE, KÖMMERLING и TROCAL произвеждат PVC профили за прозорци и жилищни врати, ролетни системи и PVC плоскости. Консолидираният оборот на компанията е над 900 милиона евро, а производственият капацитет е приблизително 450 000 тона профили годишно. Отделно „Profine Group“ има над 3000 служители в 29 обекта в 23 държави, чийто общ оборот надхвърля 1 млрд. евро.

Германци ще инвестират 1 милиард евро в соларен парк край язовир „Огоста”
4876
 

Последни материали
Виж
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Интересни сравнения в производството на пресни и оранжерийни зеленчуци
Доматите в оранжерии упорито изместват полското производство
Вирусът на птичи грип се е адаптирал към бозайници
САЩ въвежда извънредни мерки за ограничаване на птичия грип по говедата
Свързани материали
Виж
МЗХ е собственик на водното съоръжение
Две министерства набелязват спешни мерки за ремонт на язовир „Огоста“
Спецчасти и ИАРА задържаха рецидивисти браконери на язовир „Огоста“
Според разпоредбите хванатите риби трябва да бъдат върнати във водата
Съставиха актове на бракониери по Огоста за задържана уловена пъстърва
Конфискуваха 700 метра хрилни мрежи от водите на язовир
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини