Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
10.12.2022 г.

Портфолиото на Corteva Agriscience™ за 2023 г. изобилства от иновации

Новости за нови по-високи постижения!
Портфолиото на Corteva Agriscience™ за 2023 г. изобилства от иновации

Първата среща на експертите от Corteva Agriscience™ със земеделските производители на голям форум, проведена след двугодишното прекъсване заради Ковид пандемията, се състоя на 25 ноември тази година в Пловдив, където Националната Асоциация на зърнопроизводителите организира десетия си юбилеен агросеминар. Събитието се проведе под мотото „Българското зърно за добра храна“ и съвпадна напълно с идеята на едни от дългогодишните партньори на бранша - експертите от Corteva Agriscience™, да представят най-новата си продуктова листа за следващата година. И понеже от 2023 г. започва прилагането на новия програмен период на Общата селскостопанска политика на ЕС, затова и интересът на земеделските производители към иновативните предложения на компанията беше изключително висок.

В обширното си представяне Иван Дражев, маркетинг мениджър на Corteva Agriscience™, припомни старата максима, че е хубаво земеделците да тестват и част от новите предложения, за да се запознаят с предимствата им. От досегашната си практика експертът се е уверил, че българинът е изключително иновативен при избора на новите хибриди, които отглежда на полетата си, и това е доказано на европейско ниво, защото „родните производители са от малкото в ЕС, които не сеят само един хибриди, а разнообразяват с поне два, с различни етапи на зрелост, което гарантира и сигурност за реколтата.”

Предимства на новите слънчогледови хибриди с марката Pioneer®

Като стратегическа култура слънчогледът поставя България на първо място в света на глава от населението по производство, припомни Иван Дражев. Колкото до сравнението с Европа и Черноморския регион страната ни държи петото място по производство на маслодайното семе, след  Русия, Украйна, Румъния и Турция. Тези позиции нашите фермери дължат и на високото качество на хибридите с марката Pioneer®, чиято генетична устойчивост срещу идентифицираните раси синя китка осигуряват чистота на техните полета.

Corteva Agriscience™ е пазарен лидер в България за поредна година (2022 г.) в сегмента семена от слънчогледови хибриди. Три са държавите на Балканския полуостров, в които марката Pioneer® е водеща при семена слънчоглед: България, Турция и Румъния. Към момента между 50% и 60% от посевите в тези държави са с хибриди Pioneer®.

В основата на успеха са двете технологии - ExpressSun® и Clearfield®  Plus, върхови иновации, гарантиращи  устойчивост на хибридите срещу всички вирулентни раси на синята китка, включително и на най-новите G и G+ раси. В България вече има обособени райони заразени със синя китка с най-вирулентните раси, като Раднево – Старозагорско, Болярово – Ямболско, по Черноморието – Каварна, Балчик, Шабла, Дуранкулак и др. А също и в Северозападна България – Свищов, Белене, Салановци, Никопол и др. 

В този смисъл хибридите от Clearefield®  Plus технологията надграждат сигурността, която е потребна за добра реколта, обясни Дражев. „Защото, ако имате в полетата си G и G+  расите на синя китка, с новите хибриди вие спестявате едно пръскане с имазамокс съдържащ хербицид поради генетичната им устойчивост ”, посочи още мениджърът. И припомни, че последните три-четири години някои от земеделците сеят слънчоглед и като втора култура – и то при нелоши добиви до 200-250 кг от декар, дори при максимално екстензивна технология на отглеждането, което се дължи на продуктивността на хибридите с марката Pioneer®.

Ето и предложенията, избрани от Corteva Agriscience™ за следващите две години

Към този момент най-много се отглеждат в България хибриди от ExpressSun® технологията, които заемат около 65-66% от площите в страната. Конвенционалните слънчогледови хибриди се отглеждат върху 3-4% от слънчогледовите площи, а останалият дял до 100% държи Clearefield® технологията, като преобладават Clearefield® Plus хибридите. При тях, благодарение на новия ген не се получава онова пожълтяване на растенията след пръскане, хибридите са и много по-устойчиви при стрес и екстремни горещини.

Първият нов хибрид от селекцията на Corteva Agriscience™  за 2023 г. е P64LE185, отличаващ се с три основни предимства – висок добивен потенциал, изключително устойчив на синята китка и гарантиращ високи добиви дори при засушаване и високи температури. Резултатите от демоопитите през 2022 година показаха, че с P64LE185 добивите са високи въпреки климатичните проблеми.

Вторият хибрид е P64LE168 е със същите три показатели като P64LE185, с единствената разлика, че при него добивите са с 1-2% по-ниски. Той обаче е подходящ както за интензивно, така и за екстензивно отглеждане, докато P64LE185 е препоръчителен за интензивно отглеждане и добри почви.

От групата на „шампионски хибриди” предложенията са няколко -  P64LE166, който е заместител на досега прилагания P64LE 113 - ранен хибрид, устойчив на синя китка и подходящ като втора култура. На второ място идва средноранният хибрид P64LE162. За него Дражев препоръчва фермерите да направят поръчките за следващата година по-рано, защото „интересът е по-голям от количествата, които можем да получим. Търсенето му се дължи на високата добивност, тъй като той е абсолютният заместител на досега използвания лидер P64LE25”, обясни експертът.

На трето и четвърто място фермерите могат да предпочетат още два хибрида - P64LE136 и P64LE137. През последните две години P64LE137 е най-отглежданият хибрид в България а също така и в ExpressSun® технологията, а P64LE136 е номер 2. Затова и коментарите са излишни.

Офертите за високоолеиновите слънчогледови хибриди

Два са новите хибриди, които компанията предлага за 2023 г. До момента фермерите познават трите високоолеинови хибрида P64HE118, P64HE133 и P64HE144, които са устойчиви на синя китка до раса Е. През 2022 г.и трите високоолеинови хибриди са постигнали изключително високи резултати. Фактите са красноречиви - P64HE144 е номер едно в продажбите в страната във високоолеиновия сегмент, P64HE133 е номер две, а P64HE118 – номер три.

В региони с разпространение на G раси синя китка обаче тези хибриди не се препоръчват за отглеждане, затова и закон за компанията е да не ги препоръчваме, подчерта Иван Дражев.  Ето и предложенията за 2023 г., с които фермерите спокойно биха заместили предишните хибриди. Първите нови подобрени хибриди са P64HE418 - със защита срещу раса G на синя китка. Същите качества притежава и вторият хибрид P64HE244.  Ако през 2022 година високо оценен беше P64HE144, то през 2022 година с качеството си спечелиха и останалите хибриди, обясни маркетинг мениджърът.

Предложенията при Clearefield® Plus слънчогледовите хибриди

Представяйки Clearefield® Plus листата, специалистът опроверга неправилно разпространеното до момента мнение, че Corteva Agriscience™ не била Clearefield® Plus компания. Доказателство за това е статистиката от тази година, според която площите с Clearefield® Plus хибридите на Pioneer® са нараснали седем и половина пъти, а това  е сериозна заявка за нарастващия интерес на земеделските производители към тази технология. Три от четирите предложени в портфолиото хибрида осигуряват перфектна защита срещу раса G+ на синя китка, а това означава спестяване на едно пръскане с хербицид, поясни експертът. 

Заради изключителната си устойчивост при суша препоръката на компанията е да се ползва и хибридът P64LP130. За 2022 година това е най-отглежданият Clearefield® Plus хибрид в Европа. В България той е на шесто място при тази технология. Силно препоръчителен е за земеделците от Южна България.

Ново предложение Corteva е и хибридът P64LP146 - подходящ както за нормални, така и за сухи условия. P64LP 170 пък е Clearefield® Plus версия на много отглеждан досега у нас хибрид, което се очаква да го направи търсен от земеделците .

През 2022 г. на българския пазар компанията предложи и семена, третирани с инсектицида Артемид® при слънчоглед, за контрол на на телени червеи и сиви червеи.

Предложенията за 2023 година при царевицата

Като компания, създадена и добила известност с царевичните си хибриди, и тази година марката Pioneer® залага на  иновативни решения в полза на земеделските производители. Неслучайно статистиката показва, че девет от десетте хибрида, които са в първата десетка на най-отглежданите в България царевичните хибриди, са Pioneer®

Затова и през 2023 г. Corteva Agriscience™ е подготвила за пазара 11 нови царевични хибрида,от които при ранните предложението е P8604 Optimum® AQUAmax®. От средноранните хибриди (FAO 300-399) също има три нови предложения – P9398 Optimum® AQUAmax®, P9367 и P9639. Това, което родните фермери трябва да знаят е, че в Унгария и Румъния вече са внедрени два от тези хибриди - P9639 и P9398, като представянето им на полето е било изключително добро през тази година. В тази връзка Дражев препоръча на земеделците да се допитат до колеги от двете държави, за да получат информация от „първа ръка”.

При среднокъсните хибриди (FAO 400-499) изборът на компанията пада  отново върху три нови хибрида - P9960, който се отличава с изключително висок добивен потенциал, въпреки че не е Optimum® AQUAmax®. Другите два са P9944 Optimum® AQUAmax® и P9967 (FAO-450). В група FAO 500 - 699 предложенията също са три P0710 Optimum® AQUAmax®, P0450 Optimum® AQUAmax® и P1332, като определено те могат да се нарекат „шампионски хибриди”, посочи още мениджърът.

В срещите си с фермерите през следващите месеци експертите на Corteva Agriscience™ подробно ще разяснят предимствата, постигнати с новите хибриди при царевица, дело на перфектната селекция на развойните екипи в компанията. При срещата си в Пловдив маректинг мениджърът успя да „отвори вратата” към изненадите от портфолиота за 2023 г. И припомни, че винаги е съветвал стопаните да опитват с новите решения, защото само така могат да се убедят на място в качествата на хибридите. Още повече, че годишно компанията извършва  между 80 и 120 опита с нови хибриди при слънчогледа и с още толкова опита - при царевицата.

Портфолиото на Corteva Agriscience за 2023 г. изобилства от иновации. Новости за нови по-високи постижения!

Портфолиото на Corteva Agriscience™ за 2023 г. изобилства от иновации
6603
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
Дерби® Супер Едно / Ланселот™ при царевица на страхотна цена
Успешно земеделие с CORTEVA AGRISCIENCE™
Eфективни и рентабилни решения за чисти царевични посеви CORTEVA AGRISCIENCE™
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
Открийте новият етап в борбата срещу широколистни плевели в житни култури с КВЕЛЕКС® от Corteva Agriscience™
Технология за растителна защита при житни култури на Corteva agriscience™
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини