Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
09.12.2022 г.

Хибридите на Байер за 2023 г. – печелившото решение, дори в условия на суша!

Портфолиото, представено за първи път на агросеминара на НАЗ
Хибридите на Байер за 2023 г. – печелившото решение, дори в условия на суша!

Когато Националната асоциация на зърнопроизводителите събра за десети път своите партньори на агросеминара в Пловдив, проведен под мотото „Българско зърно за добра храна“, фермерите очакваха с огромен интерес новините в областта на науката, с които през 2023 г. те биха влезли в новия програмен период на ОСП. Новините бяха полезни и изключително разнообразни, както се видя от презентациите на компаниите, производители и дистрибутори на семена, препарати за растителна защита и торове. Защото всички те разполагат с голям набор от иновативни продукти, с които фермерите да се справят в екстремните условия, предизвикани от климатичните промени.

След двугодишна пауза земеделците бяха запознати с новите селекции семена и с препаратите за растителна защита на „Байер Кроп Сайанс”, чиито характеристики детайлно бяха разяснени от мениджърския екип. В първата среща с фермерите специални поздрави към земеделците отправиха  Жечо Мурзов -Търговски мениджър на компанията, Радослав Михалев- Регионален мениджър за Североизточна България и Милен Мильов -Регионален мениджър за Северозападна България.

Позициите на Байер при хибридите в царевица са добре познати на бизнеса. През следващата година  при семената с марката „Декалб” компанията за първи път ще представи и слънчогледови хибриди, като изборът на експертите е паднал върху два от тях, които Жечо Мурзов горещо препоръча на земеделците заради изключителната им устойчивост в различни климатични условия.

Жечо Мурзов - Търговски мениджър на компанията

Предложена беше подробна информация за характеристиките на новите царевични хибриди Декалб за 2023 г., както и за предимствата на третирането с Акселерон ® елит.

От миналата година компанията предлага 25 царевични хибрида, от които 10 са нови. В изложението си пред форума Радослав Михалев разясни отликите на 5 от тях – най-пластичните Field shield-хибриди – DKC 5092, DKC 5016 и DKC 4611, плюс двата  DKC 4908 и DKC 4098, които се предлагат от тази година. Всички те са изпитвани в България от екипите на Байер през последните 2-3 години , така че на фермерите да бъдат предложени наистина семена, гарантирано подходящи за нашите географски ширини и почвени условия.

„Това са не само сухоустойчиви хибриди, но те съчетават в себе си и комплекс от фактори, които ги правят силни и от агрономическа гледна точка”, подчерта Михалев. Селекцията върви в посоката към по-нискостеблени царевици, с по-малка листна маса и устойчиви корени, така че растенията да издържат на екстремни условия. Освен че хибридите се справят с високите температури и стреса, царевиците са силно издръжливи и на студ. Последните години пролетта у нас е доста студена, в резултат на което при старата генетика се получава едно изчервеняване на листата. С новите хибриди обаче този проблем е преодолян.

Радослав Михалев - Регионален мениджър за Североизточна България

Какво обаче е една генетика без качествени семена и без подходящи обеззаразители, с които да бъдат третирани? Именно затова през миналата година Байер за първи път пусна на пазара семена с обеззаразителя Acceleron® Elite (Акселерон елит), комбинация от фунгицид, биостимулант и инсектицид.

Михалев подробно разясни и предимствата на този обеззаразител. По същество той е комбинация от прилагания преди година обеззаразител Acceleron Standardплюс инсектицид. В, който е изключително ефективен срещу почвени неприятели – телен чевей и ларва на диабротика.

„През 2021 г. наложихме тези семена върху 367 хиляди декара в България, което доказва силата на тяхната устойчивост и висока добивност”, посочи експертът и сподели, че в момента има още по-голям интерес към инсектицидно третираните хибриди Декалб

В експозето си той представи и двата хибрида слънчоглед с марката Декалб, които за първи път излизат на пазара от 2023 г. След задълбочен подбор експертите на Байер са подбрали точно тези хибриди, които се представят изключително добре в българските условия  и отговарят на критериите на земеделците. Първият хибрид е DK HUDSON – устойчив на трибенурон метил, изключително толерантен срещу всички раси на синя китка, който през миналата година е достигнал изключителни добиви.

Вторият хибрид е DK ELLENIS CLP – нова генетика, с висока масленост, каквито са изискванията на пазара. Царевичното стъбло е сравнително ниско, затова е устойчив и при засушаване дава изключителни добиви. Хибридът е ранен и притежава още едно изключително предимство – с добра защита е срещу формите на мана. Търговските количества от него за следващата година са сравнително малки, затова експертите препоръчват да стопаните да избързат с поръчките си, така че поне да го пробват на полетата си.

Акценти в портфолиото при растителната защита

При представянето на новите продукти за растителна защита в сегмента на пшеницата регионалният мениджър за Северозападна България Милен Мильов се спря на факта, че през последните три години изключително много нараства потреблението на  хербициди за смесено заплевеляване при пшеницата. „Фактът, че този тренд върви нагоре, показва, че фермерите имат нужда от един продукт, с който да се справят едновременно и с широколистните, и с житните плевели”, поясни експертът.

Милен Мильов - Регионален мениджър за Северозападна България.

През 2023 г. Байер има две предожения за борба при смесеното заплевеляване – познатите Пасифика експерт и Атлантис® Актив. Също за догодина е предвидена премиерата и на трети продукт Хусар® Клас, нов хербицид с две активни вещества – йодосулфурон и тиенкарбазон-метил (TCM), познат на земеделците от други продукти, приложими в царевица, като Аденго®  например.

„Дойде време TCM да влезе и при продуктите за пшеница, което вдига стандарта при растителната защита срещу плевелите”, обясни Мильов. И допълни, че с Хусар® Клас земеделците ще имат гарантирана защита срещу голяма част житни плевели като райграс, див овес, лисича опашка, ветрушка и др. Този продукт има широко приложение – използва се както при поникването на плевелите в начална фаза през есента,  така и през пролетта, когато есенните форми на тези плевели са братили. Полевите опити, направени край Долни Дъбник през тази година, показват, че продуктът има добро действие и в по-късни периоди от развитието на плевелите, до цъфтеж.

Хусар® Клас осигурява ефективна защита на целия спектър от широколистни плевели в пшениците, включително и на някои трудни за борба ефимерни видове като великденче, теменуга и полски мак. Другото предимство на Хусар® Клас, че той е ефективен и при ниски температури, ако те не са минусови.

Хербицидът притежа и антидот, който ускорява разграждането му в културните растения, намалявайки многократно стреса за посевите. Хусар® Клас се използва с прилепителя Меро, който върши чудесна работа за ефективното действие на хербицида. Като цена и рентабилност той наистина е добрият избор за земеделците.

Предложението на Байер за 2023 г. в сегмента на фунгицидите е Каюнис® , кръстен от експертите като „физиологичният фунгицид”. Благодарение на комплекса от трите му активни вещества Каюнис® може да осигури дълго и продължително действие върху листната маса на растенията, като ги предпази от опасни болести, особено през пролетта – като септория, видовете ръжди и мрежести петна. Точно високата концентрация на активните съставки гарантират този зелен антистрес ефект върху пшеницата, който е необходим за здрави полета.

В същото време това е фунгицидът, който е подходящ и при силни засушавания. Някои от земеделските производители вече имат практика да пръскат предпазно, използвайки иновациите в обследване на полетата, други пък изчакват дали ще има превалявания и едва тогава навлизат с третиранията. Когато обаче пръсканията стават след продължително засушаване, водата в корените на пшениците може да се е изчерпала и когато третирате на този етап, се появява пригор и стресове за растенията. С Каюнис® вие със сигурност няма да получите този пригор, обясни при представянето на продукта Милен Мильов. 

Хибридите на Байер за 2023 г. – печелившото решение, дори в условия на суша!
5815
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Михаил Михайлов, регионален представител на „Байер Кроп Сайанс“ за Добрич
Есенните промоции на „Байер” се съчетават със застраховка рапица срещу непоникване при суша
Байер предвижда удвояване на пазарите си и въвежда регенеративно земеделие върху повече от 400 милиона акра
Промо пакетите на пазарния лидер не са за изпускане
Иновативната растителна защита от „Байер“ опазва пшеницата и в лоши години като тази
Първото издание на „Байер Агро Арена“ 2023 г. се проведе в землището на село Горна Митрополия
„Байер“ показа утвърдени формули за успешна защита на пшеница
Пазарният лидер в сегмента даде заявка за отлични резултати и през 2023 г.
„Байер“ представи схеми за категорична защита от житни и широколистни плевели в царевица
Зелен физиологичен ефект при пшеницата и ечемика
Как да получите 20 % допълнителен добив от дълго защитно действие и хармоничен, физиологичен ефект?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини