Начало » Новини » Коментари
07.12.2022 г.

Рибопреработватели с остра критика срещу асоциацията на потребителите

Позиция на БГ ФИШ!
Рибопреработватели с остра критика срещу асоциацията на потребителите

sinor.bg

По повод информация, разпрострена преди Никулден от Асоциация „Активни потребители“ за вероятен внос на непроверена риба, съдържаща отровното вещество хистамин, ръководството на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГ ФИШ реагира остро в писмо, разпратено до медиите. Самата браншова организация представлява голям дял от производството, търговията и преработката на риба и рибни продукти в страната и по повод този сигнал преработвателите изразяват огромното си възмущение от данните, изнесени в някои медии. Браншът се чувства несправедливо засегнат, а много от тях очакват и спад в продажбите заради уронен имидж, се посочва в писмото, разписано от председателя на БГ ФИШ Йордан Господинов.

Ето и част от писмото, което публикуваме със съкращения": „В навечерието на светлия християнски празник Никулден членовете на асоциацията са силно изненадани и възмутени от факта, че „Асоциация „Активни потребители“ изнася информация, в която има редица неверни твърдения, информация, която буди съмнения и информация, която трябва да предизвика реакция от страна на разследващите органи. Нещо повече, с твърденията, които се внушават, сред обществото вече битува мнението, че продаваме отровна храна. За да докажем обратното, ще коментираме накратко и ще зададем няколко въпроса.

От асоциацията дебело подчертават, че „всички океански и морски риби, които са обект на внос или на търговия са подложени на строг контрол от Българската агенция по безопасност на храните. Изследват се за хистамин още от 2003 г. БАБХ има програма за установяване на замърсители, акредитирана лаборатория по ISO:17025 и нова акредитация от 2020 г.съгласно промяната на Регламента. Рибният сектор е обект на засилен контрол при вноса, разтоварването, преработката и последваща продажба на рибата и морските дарове. От друга страна всяко предприятие има собствена мониторингова програма за самоконтрол.

"Тъй като голяма част от продукцията е обект на експорт след преработка в България, досега не сме имали рекламация на продукти от нито една от държавите на различните континенти, където продаваме. Ако авторът се съмнява в контрола на държавната институция БАБХ и самоконтрола на предприятията, то как ще обясни липсата на рекламация от страни в Централна и Западна Европа, азиатскте и други реномирани пазари в света”, риторично питат от бранша.

В писмото си Йордан Господинов задава въпрос защо подобни публикации са анонимни. Учудващо е, че статията е препечатана в редици медии без никой да поиска мнението на сектора в лицето на Асоциация на производителите на рибни продукти БГ ФИШ, коментират от бранша. Синор.бг не е публикувал тази информация, защото основно правило в журналистиката е винаги да се търсят позициите и на двете страни!!! Задължително обаче ще представим становището на БГ ФИШ, така че потребителите да получат достоверни твърдения за качеството на храните на българския пазар.

Браншът е категоричен, че „на българския пазар няма опаковки от мариновани, веяни, пушени рибни продукти, които да са без етикет и задължителния БГ номер, известен в цял свят в публичните регистри”. В текста не са цитирани и веригите магазини, от които продуктите са купени, както и лабораторията, където са изследвани. Затова и членовете на БГ ФИШ приканват институциите да подкрепят бранша, а прокуратурата да се самосезира и да изиска информация от автора на статията по въпросите кой оторизиран орган е взел пробите, къде се намират контролните проби, кой и при какви условия съхранява пробите от магазина до лабораторията и кой финансира изследването на пробите.

„Относно твърдението, че БАБХ е неглижирал контрола в сектор "Рибарство", сме длъжни да упоменем, че много преди България да влезе в ЕС, в рибния сектор имахме одобрени предприятия от контролната институция, отговарящи на всички Европейски изисквания, Регламенти и стандарти, и секторът успешно продава в цял свят. Очакваме широка публичност на нашето прессъобщения така, както беше дадена публичност на едно твърдение с ясни внушения относно качествата и безопасността на рибата", се заключава в писмото.

Рибопреработватели с остра критика срещу асоциацията на потребителите
3696
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини