Начало » Новини » Страната
06.12.2022 г.

Европейският институт за иновации и технологии работи за младите фермери

Европейският институт за иновации и технологии работи за младите фермери

Не само в България, а във всички европейски страни агро-хранителният сектор е изправен пред редица предизвикателства и се нуждае от подкрепа, за да стъпи на съвременни коловози. Именно в отговор на това е създаден Европейски институт за иновации и технологии (ЕИТ) – орган на Европейския съюз, чиято цел е да стимулира иновациите в цяла Европа, като обединява водещи организации от бизнеса, образованието и науката, подпомагайки тяхното по-добро сътрудничество с цел справянето с глобалните предизвикателства.

От пресцентъра на Аграрен университет- Пловдив разказват, че след вече 2 години активна работата на EIT Food Hub България, заедно с Клийнтех България – официален партньор на ЕИТ от 2016 г. насам, и Софийски университет „Св. Климент Охридски“, са постигнати първите резултати за включване на български участници в дейности на общността за иновации и знание EIT Food.

В рамките само на 24 месеца EIT Food Hub България организира над 30 събития и срещи с иновационната екосистема в страната, в които се включиха повече от 1200 представители на държавни институции, водещи изследователи и докторанти от висши училища и научни организации, предприемачи, мениджъри, служители от частния сектор и браншови организации. Горди сме и с провеждането на 2 мащабни международни предприемачески формата на EIT Food – Challenge Labs, които подпомогнаха студенти от различни дисциплини да развият своите предприемачески идеи.

“Целта е да се създаде свят, в който всеки има достъп до безопасна и здравословна храна, да приобщим европейските граждани в прехода към интелигентната хранителна система, да повишим устойчивостта чрез правилно управление на ресурсите, да изградим работеща биоикономика, да изградим доверие по цялата верига от фермата до вилицата - това са само малка част от целите, за които работи EIT Food. “

Пазарът на селскостопанските продукти и храните се адаптира бързо към новите политики, урбанизацията, промяната в нуждите на потребителите и най-вече към потребността от иновативни методи за оптимизиране и създаване на устойчивост в сектора. Според Европейската комисия само 11% от всички земеделски стопанства в ЕС се управляват от фермери на възраст под 40 години. Младите професионалисти в сферата трябва да бъдат подпомагани чрез достъп до нови обучителни формати и финансиране. Чрез повишаване на предприемаческия капацитет и ключовите умения професионалистите в сферата повишават мотивацията и увереността си да вземат участие в международни формати и състезания и да предложат своите иновативни продукти и услуги на големия европейски пазар.

EIT Food дейностите в България се базират на реални нужди и предоставят инструменти за подкрепа на всяка иновативна идея – от нейното зараждане, до превръщането й в работещ бизнес. Изграждането на мост между бизнеса и академичните среди в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост е ключова цел за нас. Само ефективният технологичен трансфер ще даде възможност на агро-хранителния бранш да се възползва в максимална степен от достиженията на съвременния свят, да произвежда продукти, отговарящи на най-високите европейски стандарти, да направи отрасъла проспериращ, високопроизводителен и привлекателен за млади, можещи и креативни хора.

Европейският институт за иновации и технологии работи за младите фермери
4475
 

Последни материали
Виж
Благодарение на морския коридор през българските териториални води
Украйна ни измести от пазара на пшеница в Индонезия
Биоплощи могат да се добавят неограничено до 3-ата година от ангажимента
Другата седмица се очакват плащания за биологичното животновъдство
Оцеляването на малките животновъди е под голям въпрос
Промени в закона за земеделските земи вдигнаха десетократно наеми на пасища
Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването
БАБХ откри огнище на шарка по овцете и козите в Хасковско
С предимство за класиране са намиращите се наблизо ферми без нарушения
Площите с условия за пашуване в парк Рила са наполовина на планираните
Доклад на Синор.БГ
Какво се случи в земеделието през седмицата
Свързани материали
Виж
Лошо време спря полските дейности за седмица, но увеличи запасите от влага
Сеитбата на пролетните култури в Украйна върви със значително закъснение
Русия очаква ръст на засетите площи с 1 млн. хектара
Увеличават площите с пролетна пшеница
Към 11 април в Украйна са засети над един милион хектара с пролетни култури
Изкупните цени на пшеницата обаче не удовлетворяват производителите
Състоянието на есенниците край Генерал Тошево засега е много добро
Бавното разминиране на нивите е вторият наболял проблем
Пролетната сеитба в Украйна започна в обстановка на суша
Агрометеорологична прогноза за периода 7-13 март 2025 година
Топлото време ще извади от покоя есенниците и трайните насаждения
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини