Начало » Новини » Света
04.12.2022 г.

И през ноември храните в света поевтиняха минимално

Тенденцията към спад на цените обаче се запазва за осми пореден месец
И през ноември храните в света поевтиняха минимално

След октомври и през ноември цените на храните в света отчетоха минимално понижение, запазвайки тенденцията към спад за 8-ми пореден месец, съобщиха от Организацията за земеделие и прехрана. Усреднената стойност на индекса на цените на храните, изчисляван от агенцията към ООН и отразяващ месечната промяна в борсовите котировки на избрани зърнени култури и растителни масла, млечни и месни продукти, както и на захарта, се понижи с 0,2 пункта през ноември спрямо октомври до 135,7 пункта. Индексът все пак остава с 0,3% над нивото си от ноември 2021 г. Поскъпването на растителните масла и захарта бе компенсирано напълно от понижаването на цените на зърнените култури, млечните и месните продукти.

През ноември подиндексът за цените на зърнените култури се понижи с 1,3% спрямо октомври до 150,4 пункта, но остава с 6,3% над показателя за ноември 2021 г. Цените на пшеницата се понижиха с 2,8% в световен мащаб най-вече благодарение на удължаването на срока на действие на зърнения коридор от Украйна, както и заради отслабването на търсенето за внос от САЩ на фона на високата стойност на местната пшеница и усилването на конкуренцията на пазарите с нарасналите доставки от Русия. При фуражното зърно спадът на цените е по-скромен – с 1%, но при царевицата достигна 1,7% след благоприятното разрешение на проблема с Черноморската зърнена инициатива и възстановяването на корабоплаването по река Мисисипи в САЩ. Соргото поевтиня с 1,2%, следвайки царевицата. Цените на ечемика обаче се повишиха с 2,5%, а на ориза – с 2,3% благодарение на поскъпването на националните валути на част от основните страни-производителки от Азия спрямо щатския долар и под въздействие на силното търсене.

При растителните масла подиндексът за цените през ноември се повиши с 2,3% до 154,7 пункта, прекъсвайки поредицата от 7 месеца на спад. Заслугата е на палмовото и соевото масло, които компенсираха с излишък поевтиняването на слънчогледовото и рапичното. Палмовото масло поскъпна благодарение на съжвяването на световното търсене за внос на фона на конкурентните цени спрямо останалите видове растителни масла, както и под влияние на опасенията, предизвикани от влошаването на перспективите пред реколтата заради прекомерните валежи в част от основните производствени региони в югоизточна Азия. Котировките на соевото масло се повишиха в по-малка степен, най-вече заради стабилно високото търсене от сектора за производство на биогорива особено в САЩ. Цените на рапичното и слънчогледовото масло в световен мащаб обаче се понижиха поради прогнозираното запазване на достатъчно високото ниво на предлагането при рапичното и удължаването на срока на действие на Черноморската зърнена инициатива при слънчогледовото.

Средната стойност на подиндекса за млечните продукти през ноември отчете спад от 1,2% спрямо октомври до 137,5 пункта, като тенденцията се запазва за 5-ти пореден месец. Нивото му обаче се задържа с 9,2% над това от ноември 2021 г. В най-голяма степен поевтиня сухото обезмаслено мляко вследствие на намалялото търсене за внос, тъй като се оказа, че купувачите са попълнили запасите си за близкото бъдеще, както и на фона на нарасналия потенциал за износ от Европа, натиснал цените. Обезцени се и сухото пълномаслено мляко, най-вече заради свиването на търсенето за внос от Китай, което бе компенсирано само в известна степен от увеличените покупки от държавите в югоизточна Азия. Цените на маслото в световен мащаб се понижиха заради слабото търсене за внос, обусловено от високите цени на дребно и неяснотата на пазара отноно потребителското търсене в търговията на дребно през следващите няколко месеца. Сирената обаче поскъпнаха след запазване на стабилното търсене за внос и свиването на предлагането за износ от водещи страни-производителки от Западна Европа.

През ноември подиндексът за цените на месните продукти отстъпи с 0,9% в сравнение с октомври до 117,1 пункта, като спадът продължава за 5-ти пореден месец. Стойността му обаче остава с 4,1% над достигнатата през ноември 2021 г. За 5-ти пореден месец продължава понижаването на цените на говеждото месо, като обяснението е в нарасналото предлагане за износ от Австралия в добавка към и без това значителните доставени количества от Бразилия и въпреки запазващото се активно търсене за внос от Китай. Останалите видове меса обаче започнаха да поскъпват, като в най-голяма степен това важи за овчето под въздействието на стабилното търсене за внос и въпреки нарасналите доставки от Океания. Повишиха се и цените на птичето месо на фона на свитото предлагане за износ в световен мащаб заради намаляло производство в редица големи страни-производителки вследствие на увеличаването на огнищата на птичи грип. Свинското пък поскъпна във връзка с рязко нарасналото търсене в навечерието на празниците, както и вследствие на колебанията във валутните курсове.

Усреднената стойност на подиндекса за захарта през ноември нарасна с 5,2% спрямо октомври до 114,3 пункта, прекъсвайки 6-месечна тенденция на понижение. Въпреки това цените на захарта остават с 4,9% под нивото си от ноември 2021 г. Като причини за месечното поскъпване на захарта през ноември се посочват активните покупки при ограничено световно предлагане, предизвикано от забавянето в прибирането на реколтата от захарна тръстика в основни страни-производителки и обявеното от Индия намаляване на квотата за износ. За повишаването на цените съдейства и поскъпването на етанола в Бразилия, породило опасения, че по-големи количества захарна тръстика ще бъдат насочени към производството на етанол и това ще свие производството на захар. Ръстът на котировките можеше да бъде и по-голям, ако не бе сдържан от прогнозите за запазване на световното предлагане на достатъчно ниво през селскостопанския сезон 2022-2023 г.

И през ноември храните в света поевтиняха минимално
3757
 

Последни материали
Виж
Очертава са жътвената кампания да подрани с начало до десетина дни
В Сърбия очакват до 4 тона слънчоглед от хектар
Общо 12 животни вече са мъртви, включително 4 с бита слаба ваксина
Огнище на антракс бе потвърдено във Франция
Също и срокове по 3 точки при подаване на заявления за подпомагане на площ и животни
Удължиха до 30 септември срокове по 7 интервенции за агроекология
Позволителното е издадено за съседна частна собственост
Съставиха 3 акта за незаконна сеч в частен имот във Врачанско
Добивите при ечемика и рапицата отстъпват на миналогодишните
В Бургаско трудно продават зърното от новата реколта при ниските изкупни цени
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Свързани материали
Виж
Осъдиха директора на Центъра за оценка на риска по храните на Литва за подкупи
В подкрепа на местните малки производители на автентични български храни
Всеки понеделник и четвъртък ще има фермерски пазари в Казанлък
16-то издание на конференцията, организирано от Съюза по хранителна промишленост
Форум за качеството на храните и геномните техники ще се проведе на 26 юни в София
Предстоят семинари на БАБХ и Българска хранителна банка за условията за даряване на храна
Националният съвет по храните обсъди нови правила за производството, преработката и дистрибуцията на храни
Възбранени са близо 200 000 яйца и над тон и половина други храни
БАБХ най-накрая свърши нещо по празниците
Онлайн кандидатстване
До 12 май кандидатствайте за европейските награди за най-добрите биохрани!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини