Начало » Важно за фермера » Гори и екология
03.12.2022 г.

В новата морска програма се набляга на популяризиране на родните продукти

Предвидени са и средства за почистване на Черно море от отпадъци
В новата морска програма се набляга на популяризиране на родните продукти

Повече видимост на български продукти от рибарство и риболов са заложени в новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА), заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев на откриващата конференция по проект „Европа в България: Общо бъдеще“, който се изпълнява от БТА с подкрепата на ЕК, цитиран от дирекция  „Връзки с обществеността и протокол“ в министерството на земеделието.

Събев приромни, че в програмата има заложено финансиране и на дейности, насочени към популяризирането и прилагането на европейските схеми за качество. „До момента у нас те не са достатъчно познати и разпространени, като имаме само 3 защитени селскостопански продукта, а чрез тях могат да се промотират уникални продукти, които се произвеждат в конкретни региони. И нека всички, когато пътуваме по Черно море, да подкрепяме и избираме продукти на родното рибарство“, призова той.

По думите му част от мерките, за които ще бъдат отпуснати средства, са за почистването на отпадъци в българската акватория на Черно море. Заместник-министърът е убеден, че това е много важно, защото Черно море е сред най-замърсените според изследване от 2018 г. Анализите показват, че замърсеността с отпадъци в него е 2 пъти по-голяма от тази в Средиземно море.

„Основните приоритети в общата политика в областта на рибарството, които се  осъществяват с помощта на програмата, са риболов и контрол, аквакултури и преработка, водено от общностите местно развитие и морско наблюдение“, посочи Събев.

Проекти, които ще бъдат подпомагани по първи приоритет по ПМДРА, са свързани с разнообразяване на дейностите, които могат да извършат рибарите предвид тревожното състояние на редица рибни запаси. „Ще бъдат засилени контролът и наблюдението както върху професионалните кораби, така и върху любителския риболов“, подчерта заместник-министърът и отбеляза, че в Черно море за 10 търговско значими вида ситуацията със запасите е притесниетлна.

По приоритет 2 ще бъдат насърчавани дейности, свързани с аквакултурите и предлагането на продукти на пазара. В това направление ще бъдат насочени близо 40% от финансовия ресурс на програмата, като с него ще се подпомага изграждането на аквакултурни съоръжения.

Приоритет 3 е насочен към Водено от общностите местно развитие (ВОМР). Сабев смята, че този подход е важен за развитието и на производителите, и на местните и административни капацитети, като 20% от средствата по програмата ще бъдат насочени към изпълнението на стратегии, свързани с ВОМР.

Той съобщи също, че с бюджет от 3 млн. лв. ще бъде подкрепено и международното управление на океани и осигуряване на безопасно и устойчиво управление на моретата и океаните чрез системи за управление на корабния трафик. 

В новата морска програма се набляга на популяризиране на родните продукти
5035
 

Последни материали
Виж
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Християнски празници
На Велики четвъртък след тайната вечеря Юда предава Исус
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини