Начало » Новини » Коментари
02.12.2022 г.

Гечев „осветли” пред депутати схема с фотоволтаици за „кражба” на плодородна земя

Браншовик призовава да се изграждат слънчеви панели над ягоди и малини
Гечев „осветли” пред депутати схема с фотоволтаици за „кражба” на плодородна земя

sinor.bg

Рекорд от близо пет часа при обсъждане на Националния стратегически план за развитие на земеделието отбелязаха депутати и браншови организации на последното заседание на парламентарната комисия по земеделие, проведено преди два дни. Ясно е, че този дебат трябваше да се проведе преди депозирането му в Брюксел, но браншовиците трябваше да се примирят с факта, че заради политическата нестабилност в страната, всичките им забележки по занижените ставки в животновъдството и производството на плодове и зеленчуци очевидно ще бъдат решавани в бъдеще.

В дебата участваха основно представители на чувстрителните сектори в земеделието, а те имаха сериозни критики към плана, който страната ни внесе в Европейската комисия. Затова земеделският министър Явор Гечев, заместникът му Тодор Джиков и целият екип от директори в агроминистреството бяха длъжни подробно да разяснят отправната точка, от която са тръгнали при подготовката на този стратегически за сектора документ. В един от следващите си броеве Синор.бг ще ви запознае в подробности с исканията на отделните браншове за промени в Стратегическия план.

Основното заключение на депутати, министър и земеделски производители от последното заседание е, че всичките адекватни предложения на браншовите организации за промени в Стратегическия план ще бъдат включени в него при „първото му отваряне”, което ще стане възможно през 2023 г.

В този текст ще се спрем върху интересна част от дискусиите, свързани с инвестициите във фотоволтаици, при която земеделският министър „осветли” схема, създадена преди неговото пребиваване като служебен заместник министър и министър на земеделието в последните три служебни кабинета. Поради огромния интерес към бизнеса с фотоволтаици държавната администрация е решила да заобиколи забраната да не се строят слънчеви панели върху плодородни земи до 7-ма категория, включвайки в измамна схема неизвестни лица от Института по почвознание, агротехнологии и защита на растенията „Никола Пушкаров”. Целта била земи от 5-а и 6-а категория, чието предназначение е забранено да се променя за строителство на фотоволтаици, да бъдат представяни с документ, че са седма категория. Това ставало по законово определен ред, като определен чиновник в Министерството на земеделието издавал документ, с който инвеститорите отивали в „Пушкаров” и оттам им изготвяли нужното удостоверяване, че категорията на земята била 7-ма, сиреч чукари. Това е тежко нарушение на българските и европейски норми, защото със смяната на категорията предназначението на тези плодородни земи се променя и те вече не могат да се ползват за земеделски цели.

Цялата схема отдавна е разкрита и за да не бъде унищожавана плодородната земя на България, се налага приемането на нов Закон за агрофотоволтаиците. Защото и през следващия програмен период инвестициите във фотоволтаици трябва да продължат да се развиват като „зелена енергия”. Само че без да се краде от фонда на плодородните земеделски земи. И понеже Европейската комисия ще дава субсидии за производство на екологична енергия (този път за нуждите на самите земеделски стопанства), затова и депутатите в 48-я парламент категорично са решени с клаузите в новия закон да бъдат изкоренени възможностите за корупционни схеми. Така че да не се налага да се сменя предназначението на земята при подобни инвестиици.

В тази връзка интересно предложение направи председателят на Българската асоциация на малинопроизводителите и ягодоплодните Божидар Петков, основавайки се на германския опит при изграждане на соларни панели в градини с малини, ягоди и други култури, за които засенчването е изключително полезно. Пред депутатите Петков посочи, че на последното изложение на браншовия съюз в Германия, където са участвали 18 изложители и от 4 други организации, фермерите са решени да почерпят опит от германските си колеги. И да привличат инвестиции, така че в техните градини да бъдат монтирани фотоволтаични мрежи.

„Подобни инвестиции са скъпи и не са по силите на нас като фермери, затова ще бъдем доволни, ако в симбиоза с външни инвеститори върху нашите насаждения бъдат построени слънчеви панели”, обясни Петков. И допълни, че на изложениета в Германия са представени иновативни решения на подобни панели, които по никакъв начин не пречат на плододаването на плодовете.

В интервю за Синор.бг Петков обясни още, че „малините и ягодите обичат 50% засенчване, освен това при градушки и порои тези панели ще предпазват растенията от допълнителни щети”. Целта на неговото предложение е с новото законодателство да се даде възможност на земеделски производители и инвеститори в екологична етнергия да се представят с общи проекти, взаимно изгодни на двете страни.

Неслучайно и председателят на комисията по земеделие Росен Костурков обяви, че новият Закон за агрофотоволтаиците би могъл да бъде приет най-рано след три месеца. Разбира се, при действащо Народно събрание, поясни и зам. председателят на комисията Десислава Танева.

Екатерина Стоилова

Гечев „осветли” пред депутати схема с фотоволтаици за „кражба” на плодородна земя
15267
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Голяма част от земеделските имоти се придобиват незаконно
И ловците барабар с рибарите скочиха срещу фотоволтаиците в плодородни земи
Висш конституционен съд
Изграждането на солари върху плодородни земи е противоконституционно, реши адвокатският съвет
Президентът наложи вето
Агроведомството е блокирало исканията за прекатегоризация на държавни земи
Годишен отчет
Исканите субсидии за фотоволтаици са за 933 млн. лв., при бюджет от 318 млн. лв.
Разследването се води срещу председателя на Селскостопанската академия и професор в института Пушкаров
Двама професори са в ареста по обвинение за измама със земеделска земя, с цел строеж на фотоволтаици
Спадът от 30 на сто в изкупните цени на млякото не се отразява в цените на дребно
Въвеждат агрофотоволтаици за запазване на общинските пасища
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини