Начало » Важно за фермера » Животновъдство
30.11.2022 г.

Ден преди протеста на животновъдите агрочиновници обещават по-високо субсидиране през 2023 г.

Чрез промени в Стратегическия план
Ден преди протеста на животновъдите агрочиновници обещават по-високо субсидиране през 2023 г.

sinor.bg

В рамките на месец и половина животновъди за втори път изразяват несъгласието си с политиката на Министерството на земеделието по повод бъдещите субсидии, които са заложени в Стратегическия план за развитие на земеделието след 2023 г. Този път недоволството е породено от занижените ставка по обвързаната подкрепа, които според Иван Чалъков, председател на Съюза на животновъдите, са прокарани без съгласието на бранша. В интервю за националното радио животновъдът съобщи, че на първи декември фермери от Югозападна България ще блокират автомагистрала „Струма” при Симитли, в знак на протест срещу непрозрачната политика, водена от агроведомството през последната година.

Радостина Жекова за двойния аршин, с който мерят стратегическите планове на старите и новите членки на ЕС

Припомняме, че ставките по обвързаната подкрепа не бяха представени на бранша до септември месец тази година и тази непрозрачност беше обяснявана на участниците в ТРГ с факта, че преговорите с ЕК не са приключили. Въпреки че предпоследният вариант на плана беше депозиран в края на февруари от последния редовен кабинет, тогавашното ръководство на агроминистерството обясни, че за трите месеца от края на декември 2021 г. до март 2022 г. администрацията няма никаква възможност да направи сериозни корекции в този план, за които настояваха земеделските производители от всички подсектори.

Неслучайно пред Синор.бг представители на малкия бизнес обясниха, че дори коригираният план, депозиран в Брюксел в началото на ноември тази година, по нищо не се отличава от този, който беше обсъждат преди три години, когато започнаха и заседанията на тематичните работни групи.

По повод утрешните протести, днес експерти от агроминистерството са дали подробни разяснение за начина на изчисление на новите ставки по обвързаната подкрепа за животновъдите. В писмото служебният кабинет се опитва „да си измие ръцете”, прехвърляйки отговорността за изработването на Стратегическия план върху редовния кабинет, свален през август тази година. Истината е, че всички фермери в страната са наясно, че ставките, представени окончателно в Брюксел, са дело на всички управляващи, работили по този план от 2019 до 2022 г.

Публикуваме почти целия текст, предоставен на медиите от пресцентъра на Министерството на земеделието, с обяснението как и с колко са завишени ставките в подкрепа на животновъдите след 2023 г.

„В рамките на мандата на служебния кабинет не са правени промени в бюджета на интервенции за обвързано производство в сектор „Животновъдство“, който възлиза на 626,5 млн. лв. Индикативните ставки със съответните бюджети за отделните интервенции са определени на база на оторизирани плащания за брой животни от Кампании 2017, 2018 и 2019 и прогнозни за 2020 и 2021.

След получените през май 2022 г. коментари на ЕК по внесения от страната ни проект на Стратегически план Министерството на земеделието (МЗм) проведе диалог със службите на  Комисията, в резултат на който бяха отстранени бележките по тях и СПРЗСР беше официално предаден на ЕК на 9 ноември 2022 г. В частта на Обвързаното с производството подпомагане за сектор „Животновъдство“ коментарите на ЕК, касаещи финансовите параметри, бяха единствено относно процента на отклонение от средните ставки, приложими за всички интервенции по директните плащания – този процент не трябва да надхвърля 20% и тази промяна е наложена от изискването на ЕК, представено по време на преговорния процес. Адаптирането на интервенциите, в резултат на отразените бележки от ЕК, не засяга разпределението на бюджетите, а само процента на максималното отклонение от средните ставки, което дава възможност на животновъдите с допустими животни да получат по-високи ставки”, четем в обяснението на експертите. Следва да се има предвид, че точният размер на ставките може да бъде определен след подаване на заявленията за подпомагане и отчитане на допустимостта на броя на животните за Кампания 2023.

Приложени са и таблици, които сравняват досега изплащаните субсидии с тези, които ще се получават след 2023 г. Модулацията на ставките се базира на Анализа на структурата на земеделските стопанства в България, съобразно който малки стопанства са отглеждащите от 10 до 50 бр. говеда и биволи, както и от 10 до 100 овце-майки и/или кози-майки, а в категорията средни земеделски стопанства попадат тези, отглеждащи от 51 до 200 говеда и биволи, както и от 101 до 300 овце-майки и/или кози-майки, за да се постигне една от най-важните цели на новата Общата селскостопанска политика - осигуряване на по-справедливо разпределение на директните плащания и по-ефективно и ефикасно насочване на подпомагането на доходите, четем в мотивите.

При съпоставяне на данните от двете таблици се вижда, че се прилага различна модулация на ставките - през 2023 модулацията на ставките се прилага за първите до 150/300 животни в стопанството с по-висок размер на подпомагането, а през 2021 г. модулацията се прилага за първите 50/200 животни в стопанството. Различната модулация е един от компонентите, който съществено влияе върху размера на ставките, като този подход е заложен в СПРЗСР още при подаването му през февруари 2022 г. Целта на промяната на нивата на модулация на ставките е била да бъдат обхванати малките и средните животновъдни стопанства,  като през новия програмен период ще се подпомогнат и по-голям брой животни с по-висока ставка.

Вижда се, че при различната модулация, заложена от редовния кабинет през февруари 2022 г. ставките, предвидени в СПРЗСР за интервенциите за автохтонни породи и за стада в планински райони намаляват спрямо настоящия програмен период – последна завършена кампания 2021.. Става въпрос за „Обвързаното с производството подпомагане за овце и кози от застрашени от изчезване породи”, „Обвързаното с производството подпомагане за овце и кози в планински райони”, „Обвързаното с производството подпомагане за крави от застрашени от изчезване породи - за мляко”, „Обвързаното с производството подпомагане за говеда в планински райони”. Намаление има и при Обвързаното с производството подпомагане за млечни крави, включени в развъдни програми намалението, вариращо от 3,56 до 4,45 лв./животно.

За всички останали интервенции в  сектор „Животновъдство“ ставките в СПРЗСР, депозиран през февруари месец т.г., са по-високи в сравнение с последната завършена кампания (2021 г.). Във връзка с правилата на ЕК за одобрение на Стратегическите планове (чл. 118 от Регламент 2021/2115) служебното ръководство на МЗм не може да извършва промени към настоящия момент относно определените ставки.

Затова сегашният служебен кабинет „в защита на сектор „Животновъдство“ бил предприел бързи действия за подготовка на Първо изменение на СПРЗСР още през 2023 г. Това изменение ще се базира на изготвени от МЗм технологични карти, които ще имат нова методика за определяне на ставките за различните видове животни, и ще бъдат обсъдени с членовете на Консултативния съвет по „Животновъдство“, преди да бъдат официално утвърдени и внесени за Първо изменение на СПРЗСР.

Ден преди протеста на животновъдите агрочиновници обещават по-високо субсидиране през 2023 г.
10888
 

Последни материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
Свързани материали
Виж
Писмо до министъра
И гъбарите са отрязани от украинската помощ, излизат на протест
Рибари и хотелиери блокират Варна в протест срещу вятърните паркове в морето
Срещу евтиния внос от Украйна, ОСП и Зелената сделка
Фермери от Германия, Полша и Чехия протестираха на границата между трите държави
Чешки фермери изхвърлиха оборски тор и блокираха улици в Прага
Никой от украинската страна не води преговори за затваряне на границата за търговия с Полша
Политики
Европейски фермери обграждат Брюксел преди заседанието на Съвета на ЕС по земеделие
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини