Начало » Новини » Света
23.11.2022 г.

Русия преговаря за разблокиране на товарите с тор по пристанищата

Среща в Кремъл
Русия преговаря за разблокиране на товарите с тор по пристанищата

Снимка: Президенство на Руската федерация

Представителите на Русия работят все по активно за освобождаване на торовете, които са блокирани в европейски пристанища, както и за възобновяването на износа на амоняк по тръбопровод през Украйна. Това е съобщил лично президента Владимир Путин при днешната му среща с Дмитрий Мазепин, мениджър на един от най-крупните заводи за торове "Уралхим-Уралкалий", съобщиха от пресцентъра на руското президенство.

Забраните бяха въведени още през през март стази година, когато Европейският съюз наложи първите санкции на Русия заради нахлуването й в Украйна.

Мазепин е подчертал, че към момента в заводите са произведени 42 милиона тона торове, от които 12 милиона са доставени на вътрешния пазар, който годишно се увеличава със 7-8%. В същото време мениджърът е отбелязал и проблема с блокирания износ. „Немалки количества торове бяха замразени в европейските пристанища и това се превръща в основен проблем”, е посочил Мазепин. „Опитахме се да го разрешим по различни начини, за да доставим торове, които по принцип бяха предназначени за развиващите се пазари, включително за Африка”, е посочил още шефът на торовия завод. През март т.г. "Уралхим-Уралкали", която е притежавала няколко пристанища, едното от които и в Рига, се е опитала след налагането на санкциите да го продаде на швейцарски търговец. Сделката обаче не е могла да бъде изповядана и е пропаднала.

В резултат от 6-месечните забрани, днес на портовете в Естония, Латвия, Белгия и Нидерландия залежават около 262 хиляди тона тор, производство на "Уралхим-Уралкалий. Другите руски торови заводи "Акрон" и "Еврохим" също имат стопирани количества – съответно от 52 хиляди и почти 100 хиляди тона, е посочил още Мазепин.

При разговора си с руския президент бизнесменът е поискал допълнителна помощ за възобновяване и на руския износ на амоняк по тръбопровод, минаващ от Русия през Украйна, който стига до бреговете на Черно море.

Като суровина за производството на торове амонякът не беше част от подновяването на черноморската сделка през миналата седмица, при която Русия и ООН се договориха доставките на зърно от Украйна да бъдат подновени. В тази връзка Путин е съобщил, че руските власти ще работят с колегите си от ООН за разрешаване на казуса.

Дмитрий Мазепин съобщи още, че се работи по алтернативни маршрути за износ: "от 2021 г. активно изграждаме алтернативен маршрут и пристанище в Таман. Инвестицията ще бъде в размер на 50 милиарда евро. В момента там вече работят 500 строители. Надяваме се да пуснем в експлоатация пристанището в Таман до края на 2023 г. и да си осигурим самодостатъчност, тъй като сегашното положение е такова, че Русия е основен производител на амоняк, откакто съществува Руската федерация... Не е изградено пристанище за претоварване на амоняк и ние сме зависими от други държави, които имат такива пристанища."

Русия преговаря за разблокиране на товарите с тор по пристанищата
5638
 

Последни материали
Виж
Агростатистика
Вече са засети над 5 милиона декара с пролетни култури
Последна справка на БАБХ
Разпространение на вредителите в посевите в страната
Открития
Добавяйки калций в почвата, се намалява отделеният въглероден диоксид
Изгодно финансиране на групи и организации на земеделски производители
Решения на ЕК
Бюджетът на ЕС за иновации в екология и цифров преход се увеличава с още 1,4 милиарда евро
БАБХ
Ново огнище на птичи грип в Асеновград
Свързани материали
Виж
От вчера работят цеховете за азотна киселина и амониев нитрат
Неохим възобнови производството след двумесечен престой
Споразумение между ЕП и Съвета на ЕС
Торовите заводи по електронен път ще представят данни за етикетирането
Важно за начинаещи
Точните количества оборски или минерален тор, с които да подхранвате културите
Как да преодолеем проблема
Всички хранителни вещества са внесени в почвата, а растенията гладуват
Информационна кампания 2023
Субсидиите за опрашване и за намалена употреба на торове
Технология, изпреварваща времето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини